Is Trump de nieuwe Reagan?

  0
  105

  Leestijd: 1 minuten.

  Waar dezer dagen vaak een vergelijking wordt gemaakt tussen Donald Trump en Ronald Reagan, gaat deze vlieger niet op voor wat betreft hun visie op de economie. Maar dat moet ook in de tijd worden bezien.

  “Van Ronald Reagan werd ook niets verwacht, maar moet je eens zien wat hij bereikt heeft.” Iets van deze strekking horen we deze dagen vaak als het gaat om de verkiezing van Donald Trump tot volgende president van de Verenigde Staten.

  Reagan maakte korte metten met de Sovjet-Unie en gaf samen met Margareth Thatcher vorm aan het neoliberalisme, een economische koers gericht op vrijhandel, privatisering en deregulering.

  In die tijd goud. Amerikaanse producten konden vanaf dan de hele wereld over, staatsbedrijven in handen komen van de industrie en banken konden gewone mensen leningen geven om te consumeren. Daar worden we allemaal beter van.

  In stijl zijn Trump en Reagan wellicht gelijken, maar hun economische kijk op zaken allerminst. Vrijhandel betekent tegenwoordig namelijk dat industrie verplaats wordt naar lagelonenlanden en simultaan dat goedkope geïmporteerde goederen de eigen economie ondermijnen. Privatisering een bedreiging voor nationale veiligheid. Deregulering is synoniem geworden aan: teveel lenen aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven.

  Trump wil daar paal en perk aan stellen. Als zakenman zou hij nog steeds de vruchten kunnen plukken van de erfenis van Reagan, maar als president heeft hij ander prioriteiten. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking wordt inmiddels verteerd door de eigen gekozen vrijhandel, privatisering en deregulering.

  Trump wil muren optrekken. Figuurlijk met China, dat inmiddels op terreinen veel concurrerender  is geworden dan Amerika. Maar letterlijk met Mexico. Om immigratie, luidt het. Maar is de ironie niet dat de vrijhandel Amerika in de staart bijt? Klimmen zij straks over de zelfgebouwde muur, richting het zelf gecreëerde beloofde land, de andere kant op?

  En dan de discussie van nu (ook in Nederland): elite vs volk. ‘Spelen’ zijn er voldoende, maar het ‘brood’ is key.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook