Jager en prooi

  4
  185

  Leestijd: 1 minuten.

  Het is al een tijdje aan de gang, het Amerikaanse bedrijfsleven maakt weer behoorlijke winsten en kan de oorlogskas nog eens uitbreiden met miljarden goedkoop geleende dollars. Het gevolg is dat ruim kan worden toegegeven aan expansiedrift, bedrijven als Google, SAP, Microsoft, Hewlett Packard en Texas Instruments spendeerden al miljarden dollars aan buitenlandse overnames, waarvan een groot deel in Europa.

  Waar in het verleden vooral investeringsvehikels als private equity-ondernemingen tot de kopers behoorden, zijn dat nu vooral bedrijven die binnen hun eigen branche willen uitbreiden. De nieuwste die aan de deur klopt is het Amerikaanse PPG dat Akzo op de korrel heeft.

  Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet het met lede ogen aan. “Of er nu nog een hoger bod is gekomen, maakt mijn standpunt niet anders,” aldus de bewindsman voor BNR-radio. Hij vindt dat Nederland belang heeft bij grote multinationals die in Nederland geleid worden.  Dat zou iets meer compassie betekenen om werkgelegenheid in Nederland te houden.

  Voor de Amerikanen zou het immers een fluitje van een cent zijn bijvoorbeeld de verfproductie naar Polen te verplaatsen vanwege de kosten.  Kamp tekende ook verzet aan toen het Belgische Bpost haar Nederlandse branchegenoot PostNL wilde overnemen.

  Maar het is natuurlijk allereerst een zaak van bedrijven om zichzelf te beschermen, al is dat lang niet altijd mogelijk. Kamp onderzoekt of het via wetgeving mogelijk is Nederlandse bedrijven vanuit de overheid te beschermen. “We zijn bezig met de telecomsector en wellicht zijn er mogelijkheden voor het hele bedrijfsleven,” meent Kamp.

  Maar eenvoudig zal het niet zijn. De overheid heeft zelf het “goede voorbeeld” gegeven door strategische zaken als de spoorwegen te privatiseren en de golf van globalisering die daarna kwam heeft al geleid tot vele rechtszaken en even zo vele jurisprudentie waar jager en prooi elkaar in de haren zaten. Dat hoort nu eenmaal bij het moderne internationale zakendoen. Een overheid moet echt nationaal strategisch belang kunnen aantonen om zich in een overnamestrijd te mengen, de klok is moeilijk terug te draaien. Voor de rest moet het bedrijfsleven zichzelf beschermen.

  4 REACTIES

  1. Beste Piet,

   Ik kan je verzekeren dat ik heel goed door één deur kan met andersdenkenden hoor. In mijn woonplaats werden dan ook voor politieke avonden juist politici en aanhangers van andere partijen uitgenodigd en al deze mensen mochten onverkort hun mening geven.
   Sinds dit initiatief van de plaatselijke SP-afdeling zijn er ook andere partijen overgegaan tot het uitnodigen van andere partijen bij bijeenkomsten.
   We zeggen elkaar allemaal hartelijk gedag – ook tijdens het flyeren op straat.

   Wel wind ik me vreselijk op als ik zie dat bijvoorbeeld thuiszorgmedewerksters veel loon moeten inleveren terwijl de directeur meer verdient dan de minister-president. Gelukkig staat de SP niet meer helemaal alleen in verontwaardiging over deze ongelijkheid. Edoch… ik moet toch vaststellen dat bij veel partijen de verontwaardiging direct na de verkiezingen weer inzakt.

   Nee, ik zie andersdenken heus niet als hypocrieten, uitzuigers etc. maar ontkennen dat deze mensen er wel degelijk zijn, is de kop in het zand steken. Piet, hoe verklaar jij anders dat de rijken alweer fors rijker zijn geworden terwijl de mensen aan de onderkant zuchten onder hoger geworden huren, eigen risico zorg, eigen bijdragen zorg enz.?

   • Petra,

    Je bent duidelijk, dank. Ik heb niet willen beweren dat het uitsluitend lieverdjes zijn, die politici, ondernemers en investeerders. Zie ook mijn zin: “En ik wil hiermee niet ontkennen, dat er ook wel enkele gewetenloze boeven tussen lopen, net als die trouwens te herkennen zijn bij de meeste andere bewegingen en overtuigingen.” En verder heb ik vooral willen reageren op de kwalificaties die je in je eigen tekst gaf en die logen er niet om. Ik begrijp nu, dat ik die niet te letterlijk moet nemen.

    Verder vraag ik me wel af of er andere thuiszorgorganisaties zijn dan het failliete TSN die medewerkers loon hebben laten inleveren. Het probleem is in ieder geval niet de veelverdienende directeur, want die paar ton biedt geen oplossing. Wel gaat het om korten op de vergoedingen en de gemeentelijke besluitvorming, waardoor organisaties maar moeilijk winstgevend kunnen aanbieden. Buurtzorg laat overigens zien, dat er wel degelijk mogelijkheden zijn.

  2. Kamp huilt krokodillentranen want het is zijn VVD die zo voor de ‘vrije wereldhandel’ is. Compassie met de werknemers? Houd toch op! Alsof het een nieuwtje is dat multinationals hun werkgelegenheid verplaatsen naar lagelonenlanden – ook al zijn de winsten onvoorstelbaar hoog en ontvangen de CEO’s krankzinnige bedragen.
   Neem nou Elsevier. Op zich was dit een heel net bedrijf, mooie winsten en Elsevier was goed voor het personeel. Maar och, Elsevier fuseerde met het Engelse Reed en zodra de Angelsaksen binnensluipen, dan weet je het wel. Om een lang verhaal kort te maken: een groot deel van het werk is al naar India verplaatst en de werkdruk van het personeel dat hier nog werkt is behoorlijk verhoogd.
   Gezonde bedrijven zoals de HEMA en V&D werden door zogenaamde investeerders leeggezogen en weggeworpen (ik heb het bij V&D over de voorlaatste investeerder, zij verkochten de winkelpanden en lieten V&D hulpeloos achter). En het personeel is de dupe.
   De zorg moest van de VVD in handen komen van de marktwerking. Het zou goedkoper en efficiënter worden maar het werd juist heel veel duurder en de zorgverleners zuchten onder de toegenomen bureaucratie. Compassie met het personeel? Ach, de thuiszorgmedewerksters mochten 20% loon inleveren voor werkbehoud maar verloren na een of twee jaar toch nog hun baan. En vervolgens mochten ze van de VVD met behoud van uitkering werken in de thuiszorg… om werkervaring op te doen… En o, ja, de VVD verlaagde de ww-uitkering om een ‘financiële prikkel uit te delen om aan de slag te gaan’.
   Compassie met de werknemer? Uitgesproken door een VVD’er? Dat vind ik behoorlijk hypocriet.

   • Petra,

    Ik lees nu een aantal maanden met veel interesse “Achterkamertjes” en dus ook jouw bijdrage. Je politieke voorkeur, SP, hou je gelukkig niet voor jezelf. Je steunt blijkbaar de SP door dik en dun en wijst andersdenkenden vaak af, zeker als ze ter rechterzijde staan. Ik ben geen SP-aanhanger, maar kan me wel vinden in een aantal van hun standpunten. Maar, ik geef het maar direct aan, jouw compromisloze steun aan de SP begint me langzamerhand wel te irriteren. En ik denk, dat je daarmee je partij geen goed doet. Ik wil proberen dit uit te leggen en hoop, dat je er wat aan hebt.

    Heb je ooit wel eens ervaren hoe een andere visie je verder kan helpen? Anderen afschilderen als hypocrieten, misbruikers van werknemers, leegzuigende investeerders, compassieloze minister, gewetenloze multinationals, allemaal in het enkele stukje tekst hierboven, lijkt een heel duidelijk standpunt. Maar het is voor mij de vraag of je de samenleving of de SP hiermee verder helpt. Tenzij je de overtuiging hebt, dat deze aanhangers van andere mens- en maatschappijvisies gewetenloze boeven zijn, kun je dergelijke termen toch niet echt onderbouwen. En met zo’n houding mis je m.i. belangrijke en nuttige informatie die je verder kan helpen.
    Ik beschouw die anderen als normaal (wel-)denkende intelligente mensen, maar met een andere visie op mens en samenleving. En ik wil hiermee niet ontkennen, dat er ook wel enkele gewetenloze boeven tussen lopen, net als die trouwens te herkennen zijn bij de meeste andere bewegingen en overtuigingen.

    Ik probeer die goedwillende anderen aan te horen en te begrijpen hoe ze tot hun, ook in mijn oren soms onvoorstelbare, uitspraken of beslissingen komen. Maar goed luisteren, feiten scheiden van interpretaties en oordelen, open staan voor andere visies, nieuwsgierigheid, soms doorvragen als die mogelijkheid er is, geeft regelmatig onverwachte inzichten. Dan blijkt er toch wel wat te zeggen voor een afwijkend standpunt of een deel daarvan, zeker vanuit de positie van die ander. Soms is de aanleiding de eigen omstandigheden, soms eerdere ervaringen, soms gewoon smaak. Maar altijd wordt ik er wijzer van en blijft bovendien het gesprek in stand. Ik kan zo mijn mening aanscherpen, soms iets wijzigen, soms dichter bij de ander komen staan. En dat is altijd waardevol, lijkt me. Probeer het eens.

  Comments are closed.