Jan Nagel geeft nooit op

  0
  299

  Leestijd: 2 minuten.

  Jan Nagel draagt zaterdag de voorzittershamer van 50PLUS tijdens een congres van zijn partij over, maar niemand gelooft dat dit het einde inluidt van zijn politieke loopbaan. En dat niet alleen omdat Nagel nog steeds in de Eerste Kamer zit. Hij is pas 77, politiek zit in zijn bloed, en Jan Nagel is altijd wel in voor iets nieuws.

  Hij maakte naam  als programmamaker bij de VARA, was actief binnen Nieuw Links, een vernieuwingsbeweging binnen de PvdA, en heeft een record gevestigd als oprichter van politieke partijen.

  In de jaren negentig richtte hij Leefbaar Hilversum op, die een hoofdrol zou opeisen in de lokale politiek. Daarna volgde Leefbaar Nederland.

  In 2001 was Jan Nagel niet alleen de grote man achter Leefbaar Hilversum, maar ook de maker van de televisieserie Het Zwarte Schaap, met in de hoofdrol een controversiële figuur. Zo ontmoette Nagel ene Pim Fortuyn, met wie sommige genodigden voor het praatprogramma niet aan een tafel wilden zitten. Het klikte tussen de twee, misschien wel omdat ook voor Jan Nagel geldt dat hij een botsing niet altijd uit de weg gaat. Nagel zag in professor Pim de ideale lijsttrekker voor zijn nieuwe landelijke partij. Nog voor de verkiezingen braken Pim Fortuyn en Leerbaar Nederland met elkaar, maar Nagel was wel de man die de bestormer van de gevestigde orde op het schild had gehesen.

  Nagel kwam met Leefbaar Nederland na het tweede paarse kabinet, dus na bij acht jaar regeren door PvdA en VVD, partijen die voor die tijd golden als politieke tegenpolen. Hij voelde haarfijn aan dat de kiezers genoeg hadden van politici die voorspelbaar en vooral kleurloos waren. Toch werd Leefbaar Nederland na de breuk met Pim Fortuyn geen succes.

  Nagel gaf het in niet op. In 2005 probeerde hij het opnieuw met de Partij voor Rechtvaardigheid Daadkracht en Vooruitgang met als beoogd lijsttrekker misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Toen uit peilingen bleek dat voor deze partij weinig steun was, werd afgezien van deelname aan de verkiezingen. In 2009 kwam Nagel met de Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie, ofwel OokU. Deze partij ging over in 50PLUS met als lijsttrekker Henk Krol, tot dan bekend als voorvechter van homorechten. Het was in 2012 goed voor twee zetels. Na een breuk in de fractie bleef er slechts een over.

  Bij de laatste verkiezingen haalde de partij vier zetels. Minder dan verwacht mocht worden op grond van de peilingen, maar genoeg om van een succes te spreken. Toch is niet iedereen gelukkig met het eigenzinnige optreden van scheidend voorzitter Jan Nagel. Er hangt een sfeer van ruzie rond het congres van zaterdag. Daar moeten de tegenstanders van Nagel mee oppassen. Hijzelf put uit tegenslag en conflict nieuwe energie om door te gaan.