Jan Nagel gooit een bommetje

  1
  583

  Leestijd: 2 minuten.

  50PLUS-oprichter Jan Nagel schijnt ernstig ziek te zijn. Volgens De Telegraaf lijdt hij aan prostaatkanker en krijgt hij binnenkort bestraling. Nagel (79) heeft dan ook in kleine kring aangekondigd zijn ‘politieke activiteiten te beperken’. Dat laatste is heel begrijpelijk en we wensen hem vanaf deze plek sterkte.

  Niettemin blijft Nagel zich intensief met de gang van zaken bij 50PLUS bemoeien. In De Telegraaf gooit hij ‘een bommetje’ de partij in, zoals hij het zelf omschrijft. Nagel vindt dat Tweede Kamerlid Martin van Rooijen niet naar de Eerste Kamer moet vertrekken. Hij zou op zijn post moeten blijven om daar ‘als tweede spits’ te opereren. “Onze spits is nu Henk Krol. Ik ben altijd heel blij met hem geweest, alleen zie ik hem te veel dansend in beeld en te weinig met de vuist op tafel.”

  Nagel zegt het een beetje omfloerst, maar de boodschap is duidelijk. Partijleider Krol is te oppervlakkig. Hij heeft geen, of in elk geval te weinig verstand van pensioenen, het hoofdthema van 50PLUS. Van Rooijen, oud-staatssecretaris van Financiën namens de KVP, heeft dat wel. Hij zou, zo vindt Nagel, moeten zorgen dat het debat in de Tweede Kamer veel meer over pensioenen gaat. Want de Tweede Kamer is volgens hem de plek waar een partij haar koers bepaalt. “Wat je in de Eerste Kamer kan doen is heel beperkt, het grote vuurwerk vindt daar niet plaats.”

  Het lijkt me dat Nagel – zelf eveneens senator, in een ver verleden ook voor de PvdA – dat heel goed ziet. Van Rooijen is het beste Tweede Kamerlid van 50PLUS, zeker als het  technische onderwerpen betreft. Het is een vreemde keuze om zo iemand naar de senaat te sturen, een orgaan dat maar één dag per week bijeen komt en zelden de publiciteit haalt. Dat zal in de toekomst wel een beetje veranderen als de regeringscoalitie daar haar meerderheid kwijtraakt. Maar ook onder Rutte I en II (die in de Eerste Kamer evenmin een meerderheid hadden) bleef de nadruk liggen op de Tweede Kamer. De gedoogafspraken van de (toenmalige) oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks met het kabinet werden gemaakt door de fractieleiders in de Tweede Kamer, niet in de Eerste.

  Van Rooijen zou dus in de Tweede Kamer moeten blijven. Maar zoals Nagel als politieke routinier waarschijnlijk wel  beseft, gaat dat niet gebeuren. De conceptkandidatenlijst van 50PLUS voor de senaatsverkiezingen is al gepresenteerd. Van Rooijen staat daar op als lijsttrekker. Het komt nooit voor dat de nummer 1 op het laatste moment nog wordt gewisseld.

  1 REACTIE

  1. Politiek is een fantastisch mooi, boeiend en dienend beroep. En het is echt werkelijk fantastisch om te zien hoe men er keihard voor knokt, met of tegen elkaar, om de juiste man, op de juiste plaats te krijgen. Dit alles wel dan niet rollebollend op straat zodat het volk kan zien wat Volk&Vaderland dienen allemaal met zich meebrengt. Ik ga helemaal voor 50PLUS, leve Jan en Henk!

  Comments are closed.