Jan Nagel pakt oude stiel op

  0
  116

  Leestijd: 1 minuten.

  Voor wie houdt van herkenbare meezingers uit de oude doos is de nieuwe internetzender Radio50PLUS.nl een aanrader. Tijdens de proefuitzending hoorde ik vandaag onder andere Lenny Kuhr, Astrid Nijgh en de Rolling Stones de huiskamer binnen komen. Minpuntje is dat al dit moois hinderlijk wordt onderbroken door wervende teksten van de lijstaanvoerder van 50PLUS, Henk Krol.

  Maar het is een proefuitzending en Radio50PLUS is ongetwijfeld ontsprongen uit het brein van de inmiddels 77-jarige Jan Nagel, de echte grote man van de seniorenpartij 50PLUS. Zijn naam is onverbrekelijk verbonden met het radioprogramma waarvan hij de bedenker en eindredacteur was: In de Rooie Haan.

  Het ging in januari 1974 van start en het zou niet lang duren of iedereen die geïnteresseerd was in de Nederlandse politiek zat op zaterdagmiddag gekluisterd aan het toestel. Het programma wist ook de rebelse jeugd aan zich te binden door het uitzenden van de “beursberichten” of wel de straatprijzen van soft drugs. De studio werd ingericht als een café en in een luchtige entourage bewees Jan Nagel dat politiek allesbehalve saai hoeft te zijn.

  Het was vernieuwende radio. Jan Nagel had het allemaal bedacht met het boegbeeld van Nieuw Links, André van der Louw, die later (PvdA-)burgemeester van Rotterdam zou worden. De Rooie Haan had in het begin, zoals Jan Nagel later zou optekenen, onvermijdelijk een hoog PvdA-gehalte. Maar na verloop van tijd maakten ook bekende politici als de communist Marcus Bakker of de VVD-er Hans Wiegel de gang naar de studio. Het programma kreeg een steuntje in de rug doordat persbureau ANP de politieke gasten in een agenda aankondigde.

  Dus, Jan Nagel, doe mij een lol. Maak van die nostalgische zender na de proeftijd een echt vernieuwend radiostation.