Je hebt het niet van mij

  3
  371

  Leestijd: 2 minuten.

  Dinsdag zullen we weten wat het kabinet allemaal van plan is in 2020. Dan is het namelijk Prinsjesdag en verschijnen de Miljoenennota en de overige begrotingsstukken. Maar de leden van de Tweede Kamer hoeven niet zolang te wachten om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Zij kunnen vandaag al een usb-stick afhalen waarop alles te vinden is. Ze ontvangen die stick wel onder strikt embargo. Tot dinsdagmiddag mogen ze met niemand praten over de inhoud.

  Ruime ervaring leert dat ze dat toch doen, en wel onmiddellijk. Een uurtje of zo nadat ze de informatie in hun bezit hebben ligt die ‘op straat’. Straks en de komende dagen staan alle media vol over de extra investeringen en lastenverlichting die het kabinet voornemens is, inclusief de koopkrachteffecten tot ver achter de komma. Weliswaar is dat allemaal de afgelopen weken al grotendeels uitgelekt, maar nu gebeurt dat met nog meer details en met letterlijke citaten uit de miljoenennota.

  Je kunt je afvragen waarom Kamerleden en andere politici zoiets doen. Waarom wordt er op het Binnenhof zoveel gelekt naar de media?

  Hiervoor bestaan twee hoofdredenen. De eerste is dat politici door te lekken willen sturen hoe de besluitvorming in de publiciteit belandt. Je vertelt alleen wat in je kraam te pas komt en de journalist schrijft het allemaal braaf op.

  De vraag is echter of die overweging in dit geval voorop staat. Over een paar dagen krijgen alle Haagse verslaggevers de miljoenennota in handen. Ze kunnen de beeldvorming dan desgewenst kantelen en dat zullen ze zo nodig ook zeker doen. Strategisch lekken heeft dan ook op dit moment weinig zin meer. Het is te laat om de kiezer nog een rad voor ogen te draaien.

  Een ander motief speelt vandaag wel een grote rol. Kamerleden verklappen de nog geheime cijferbrij om journalisten te vriend te houden. Zoiets betaalt zich doorgaans vroeg of laat uit in de vorm van een positief interviewtje of een gunstige analyse in de krant. Voor wat hoort wat, nietwaar?

  Een bijkomende drijfveer kan zijn dat lekken de ijdelheid streelt. Dat geldt vooral voor de Kamerleden van kleine oppositiepartijtjes. Zij krijgen zelden een politiek verslaggever aan de lijn omdat ze simpelweg niet interessant genoeg zijn. Vandaag wel. Vandaag beschikken ze over alle relevante stukken die de journalist dolgraag wil hebben. Wat is er prettiger dan met een plechtig gezicht en na lang aandringen een paar tipjes van de sluier op te lichten? “Je hebt het niet van mij, hoor.”

  Vanaf dinsdag zijn onbelangrijke Kamerleden weer wat ze eerder ook al waren: onbelangrijk. Maar tot dan horen ze er even helemaal bij.

  3 REACTIES

  1. Lieve en beste mensen, ik ben ontsteld, ontdaan, verbijsterd, verbluft, woedend, verdrietig toen ik het volgende las: …dat politici door te lekken willen sturen hoe de besluitvorming in de publiciteit belandt. Je vertelt alleen wat in je kraam te pas komt en de journalist schrijft het allemaal braaf op….Kamerleden verklappen de nog geheime cijferbrij om journalisten te vriend te houden. Zoiets betaalt zich doorgaans vroeg of laat uit in de vorm van een positief interviewtje of een gunstige analyse in de krant. Voor wat hoort wat, nietwaar?…Deze onwaarheden zijn een aanval op onze democratie en deze journalist zou wat mij betreft levenslang gegijzeld moeten worden. Want onze dames en heren politici zullen ons altijd en overal alleen hun hele en eerlijke verhaal vertellen en zullen nooit de boel verdraaien om bij journalisten in het vizier te komen ten behoeve van eigen eer en glorie. Trouwens, de journalisten zouden dat meteen door hebben en daar echt niet intrappen. Het is niet voor niets dat de meeste Nederlanders de meest betrouwbare, objectieve en wakkere krant van Nederland lezen.

  2. Politiek en GELOOFWAARDIGHEID.

   “De VVD heeft een paar belangrijke standpunten.
   Uit het verkiezings programma van de VVD: Het staat er echt in, zwart op wit!
   De VVD wil dat iedereen minder belasting gaat betalen. Vooral OUDEREN en WERKENDEN moeten dit gewaar worden.”

   Je gelooft toch echt je eigen ogen niet!

   Hoe durven ze deze teksten na het jarenlang uitknijpen van de belastingbetalers, onder Rutte, nog te laten staan?
   Maar ja de VVD en Rutte houden ‘n stinkende worst voor de neus en het stemvolk rent er hersenloos, elkaar beschimpend achter aan.
   Verdeel en heers!
   Hier! Nog n belofteworst en hier: nog een.
   Lang leve de Liberale Democratische Vrijheids leugen. Euh, sorry, ik bedoelde LEUZE,

   • Pieter, Ooit was het CDA zo’n grote partij dat ze hun coalitie-partners voor het uitzoeken hadden. Het 1e kabinet Van Agt-Wiegel, had zelfs de dwarsliggende PVDA niet meer nodig. Het oerconservatieve CDA wierp zich op de abortus-kwestie en bespeurde pornografie en godslastering in boeken en films. Verlaging van de vennootschapsbelasting, het in stand houden van de perverse hypotheek-rente-aftrek, zelfs voor 2e woningen en bezuinigingen liet zij over aan de VVD. Toen de VVD met afstand de grootste partij werd speelde Rutte voor alleenheerser. Vandaar die krankzinnige beloftes. Maar arbeiders en gepensioneerden hebben aan de VVD nooit een bal gehad. Dat onze minister-president met al die blunders en het gedoe in zijn partij toch nooit veel schade oploopt komt omdat velen in hem een soort Pater Familias zien. Het stemvolk is heus niet hersenloos Pieter. Bij de volgende verkiezing verliest de VVD stemmen aan populistisch-rechts en het CDA. De PVDA, door hun trouwe aanhang ooit vervloekt, zal evenals het CDA weer een grote partij worden. Er zullen echter altijd minstens 4 partijen nodig blijven voor een coalitie. De tijd van de stinkende worsten is dan voorgoed voorbij.

  Comments are closed.