De Jesse Klaver van rechts rukt op

  1
  886

  Leestijd: 2 minuten.

  De succesvolste nieuwkomer in de Tweede Kamer is ongetwijfeld Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Deze partij haalde op 15 maart 2 zetels, maar staat volgens Ipsos inmiddels op 6, en the sky lijkt the limit. Een verdrievoudiging in luttele maanden tijd, hoe heeft Thierry dat voor elkaar gekregen?

  Om te beginnen is hij een politicus met charisma. Hij is jong, ziet er goed uit, formuleert vlot en weet moeiteloos grote groepen dolenthousiaste aanhangers op de been te brengen. De Jesse Klaver van rechts, zeg maar. Bovendien is hij, anders dan zijn grote concurrent op de extreemrechtse flank Geert Wilders, een intellectueel. Baudet heeft anderhalve universitaire studie met goed resultaat afgerond, is zelfs gepromoveerd en spreekt – zoals heel televisiekijkend Nederland heeft kunnen vaststellen – een aardig mondje Latijn. Enkele critici hadden bedenkingen over het niveau van dat laatste, maar dat waren natuurlijk allemaal azijnpissers uit de linkse kerk.

  Het succes van Baudet is verder gebaseerd op twee termen, die hij met bewonderenswaardige vasthoudendheid in elke toespraak herhaalt: “partijkartel” en “baantjescarrousel”. De Haagse werkelijkheid ziet er in zijn ogen als volgt uit: de Tweede Kamer bestaat overwegend uit linkse of pseudo-rechtse partijen (VVD, CDA), die elkaar voortdurend de bal toespelen. Soms regeert de een met de ander, daarna de ander met nummer drie en dan nummer drie weer met nummer één. “Zo houden ze de macht gesloten, houden ze de macht in eigen hand. Zoals bedrijven bedrijfsafspraken maken, zo maken politieke partijen als het ware opinieafspraken.” (Ik citeer hier uit een interview met de website De Dagelijkse Standaard, waar de trouwste fans van de FVD-leider hem dagelijks een bos veren in het aanbeden achterste steken).

  Mocht er, zo luidt Thierry’s theorie verder, toch een keer iets mislopen met een lid van het partijkartel, dan treedt de baantjescarrousel in werking. Voor wie aan het Binnenhof geen plekje meer is te vinden wordt met bekwame spoed iets anders geregeld. Neem ex-PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert, die directeur werd van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde. Neem Ahmed Marcouch, ook al PvdA (verdacht!), die tot burgemeester van Arnhem is uitgeroepen.

  Dit is, in al zijn overzichtelijkheid, het wereldbeeld van Baudet. Politici zijn plucheklevers en zakkenvullers. In kroegen en op verjaardagsfeestjes hoor je al sinds jaar en dag niets anders, maar nu wordt het eindelijk eens gezegd door iemand die ervoor doorgeleerd heeft.

  Helemaal waterdicht zijn de redeneringen van Baudet niet. Want als het allemaal doorgestoken kaart is met dat partijkartel, waarom duurt dan de huidige kabinetsformatie zo ontzettend lang? En als politici hun overbodig geworden vriendjes allemaal een ritje in de baantjescarrousel weten te bezorgen, waarom bestaan er dan diverse bemiddelingsbureaus om werkloos geworden ex-Kamerleden aan de slag te helpen?

  Maar dergelijke vragen kunnen natuurlijk alleen opkomen in het hoofd van een azijnpissende kniesoor uit de linkse kerk. In De Dagelijkse Standaard zul je ze in elk geval niet lezen.

  1 REACTIE

  1. Vanwege de groeiende populariteit van deze man en zijn partij, besloot ik maar eens de vragen te gaan stellen (die de pers blijkbaar (nog) niet stelde). Zo wil Baudet dat het onderwijs naar Fins model wordt ingericht. Dat is mooi, want dat is het beste onderwijs ter wereld. Dat ben ik dus van harte met meneer Baudet eens.
   Eens even zien hoe deze partij dit denkt te financieren want kleinere klassen, hoogopgeleid personeel (ja, hoger dan bij ons) en veel meer tijd om lessen voor te bereiden – dat kost natuurlijk behoorlijk wat.
   Tot mijn verbazing wil de heer Baudet echter de belasting fors verlagen. En natuurlijk vooral voor de rijken. Van belasting op erfenissen wil hij helemaal af. Volgens eigen zeggen: ‘omdat hier al belasting over is betaald’. Nou, dat laatste is maar de vraag hoor, er wordt nogal belasting ontdoken.
   Kortom: Baudet wil veel meer geld uitgeven maar tegelijkertijd zorgen voor veel minder inkomsten voor de staat.
   Het wordt tijd dat we wat minder beelden zien van Baudet die aan een lavendelzakje snuift, piano speelt of de Kamer in het Latijn toespreekt – stel eens serieuze vragen aan deze man! Voordat hij de kans krijgt ons land nog verder tot bananenrepubliek te verworden.
   Overigens was het antwoord van Forum van Democratie over hoe men dacht e.e.a. te financieren: ‘Hier moeten we nog over nadenken’.
   Tja, dan kan je dus net zo goed het A-4tje van Wilder kopiëren!

  Comments are closed.