Jetten is bijna robot-af

  2
  931

  Leestijd: 2 minuten.

  Bij Rob Jetten mag je zonder meer van een bliksemcarrière spreken. In maart 2017 werd hij, nog geen dertig jaar oud, in de Tweede Kamer gekozen. En in oktober vorig jaar promoveerde hij al tot fractievoorzitter, nadat D66-leider Alexander Pechtold onverwacht aftrad.

  Erg succesvol was zijn vuurdoop niet. Hij gaf door spindoctors voorgebakken antwoorden en reageerde bijna mechanisch op elke vraag van verslaggevers. De bijnaam ‘Robot’ Jetten was dan ook al snel bedacht.

  Maar inmiddels heeft hij dat imago voor een flink deel weten af te schudden. Bij het RTL-verkiezingsdebat van donderdag liet hij zien aardig mee te kunnen met de andere fractieleiders. Jetten heeft veel kennis van zaken en blijft tamelijk onverstoorbaar als hij onder druk komt te staan. Over de gevatheid en brille van Pechtold beschikt hij niet, en die zal hij waarschijnlijk ook nooit krijgen. Maar Jetten mist  ook het pedante waarmee ‘kereltje Pechtold’ zoveel burgers irriteerde. Hij zal vermoedelijk wat minder vlug felle tegenstand oproepen.

  Maar Jetten mag Pechtold dan wel zijn opgevolgd als fractievoorzitter, de echte D66-leider is hij daarmee nog niet. Wie dat wordt, bepaalt de partij pas in de aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Tegen de podcast Betrouwbare Bronnen heeft Jetten verklaard nog niet te weten of hij voor het lijsttrekkerschap beschikbaar is. Valse bescheidenheid ongetwijfeld. Natuurlijk gaat de fractievoorzitter de strijd aan. En dat hij zich verre van kansloos acht, blijkt wel uit zijn oproep aan de concurrentie om zich ook te melden voor de interne verkiezingen.

  Wie die concurrenten precies zijn is nog onbekend, maar vermoedelijk zal het gaan om twee vrouwelijke ministers: Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Kaag heeft gezegd dat ze een gooi naar de hoogste positie bij D66 overweegt en van Ollongren neemt iedereen aan dat zij dat gaat doen.

  Kan een van die twee het winnen van Jetten? De uitslag van de komende Provinciale Statenverkiezingen zal een belangrijke rol spelen. Dat D66 op 20 maart gaat verliezen, staat wel vast. Maar als dat verlies niet al te groot is, verstrekt dat de positie van Jetten. Mochten daarna de Europese verkiezingen van mei ook nog meezitten, dan trekken Kaag en Ollongren zich wellicht uit zichzelf terug.

  Maar ook als de komende verkiezingen tegenvallen, heeft Jetten goede kansen. Zijn voornaamste voordeel is zijn leeftijd. Kaag is nota bene vier jaar ouder dan Pechtold, Ollongren maar twee jaar jonger. Jetten kan zich zelfs na twee tegenzittende verkiezingsuitslagen blijven profileren als de coming man van de partij. Trad ook Pechtold niet aan in een periode dat de situatie voor D66 uitzichtloos leek?

  2 REACTIES

  1. Beste Fons,

   Op “deze onafhankelijke politieke opiniesite” hoeven wij niet te raden op welke partij jij stemt!

  2. Is Jetten nu fractie voorzitter in de Tweede Kamer voor D66; is hij kandidaat lid voor de Eerste Kamer, of wellicht kandidaat volksvertegenwoordiger in een of andere provincie? Of is hij alles tegelijkertijd. Dat laatste lijkt mij onwaarschijnlijk dat zien we alleen maar in de partij Wilders, daar is GroteSterkeLeider iedereen en alles en zijn al die anderen zetbazen en figuranten.

  Comments are closed.