Jetten steekt hand uit naar links

  8
  590

  Leestijd: 1 minuten.

  Een progressieve vermogensbelasting, waarbij vermogens boven 1 miljoen euro zwaarder belast worden. Daarvoor pleitte Rob Jetten van D66 maandag in de Kerkdijklezing, ofwel zijn eerste grote toespraak als fractievoorzitter van D66. Zijn partij noemt zich sociaal-liberaal, maar Jetten legde de nadruk wel heel sterk op sociaal.

  In zijn toespraak ging het vooral over de ongelijkheid in de samenleving; de woningen die onbetaalbaar worden voor de gewone burger, de koopkracht die achterblijft bij de groei van de economie, de groeiende kloof tussen de beloning van de top van de bedrijven en die op de werkvloer en de onzekerheid van flexbanen. Jetten sprak ook over een plicht aan scholen om alle leerlingen te accepteren om zo te komen tot meer gelijke kansen in het onderwijs.

  Is Jetten overgestapt naar de SP of een van de andere linkse partijen? Geenszins. Zijn werkelijke boodschap was dat hij het regeerakkoord, dat tot stand kwam na de langste kabinetsformatie ooit, te gedetailleerd vindt. Daarmee bedoelt hij dat het voor D66 knellend is. Jetten noemde het kinderpardon als een mooi voorbeeld van hoe je van de afspraken in dat akkoord afkomt.

  Jetten hield zijn toespraak ruim twee weken voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, waarbij de coalitie vrijwel zeker de meerderheid in de Eerste Kamer gaat verliezen. Bij wetsvoorstellen is de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan aangewezen op steun van de oppositie. Jetten lonkt nu nadrukkelijk naar de steun van de linkse partijen. PvdA en GroenLinks zeggen nog geen uitgestoken hand te zien van premier Mark Rutte (VVD), maar zullen zich goed kunnen vinden in de speech van Jetten.

  Rob Jetten is fractievoorzitter in de Tweede Kamer, maar het congres van zijn partij heeft zijn rol als de grote nieuwe leider van D66 nog niet bevestigd. Rob Jetten werd nadrukkelijk als fractievoorzitter voorgedragen door voormalig D66-leider Alexander Pechtold. Dezelfde Pechtold die een opzichtige maar vergeefse poging deed om de ChristenUnie buiten het kabinet te houden ten faveure van GroenLinks. Pechtold lijkt de juiste man gevonden te hebben om zijn koers voort te zetten.

  8 REACTIES

  1. Dus als je oproept tot vreedzaam protest tegen een politiek van apartheid en militaire onderdrukking, ben je een antisemiet..?
   En als je je hard wil maken om een club die dat doet niet tot crimineel te verklaren, ben je ook een antisemiet… tjongejongjonge… Was u indertijd ook tegenstander van (economische) sancties tegen Zuid Afrika, in de apartheidstijd?

   • @Jeroen : Nee, als je je aansluit bij een organisatie die oproept tot het vernietigen van de joodse staat, dan ben je wél antisemiet. Dat is exact wat GL heeft gedaan toen zij de BDS beweging omarmde.

    Daarnaast… Was iedereen maar tegen de sancties tegen Z-Afrika. Nu de negers aan de macht zijn, ben je als blanke boer je leven niet meer zeker. En dat terwijl Z-Afrika van origine, op een paar zulu-stammen na, amper bewoond werd en bijna alle negers, die daar nu leven, import is. De ooit zo welvarende landbouwindustrie wordt beetje bij beetje vernietigd en er dreigt straks een hongersnood, die het land onder de blanke leiding nooit gekend heeft.

    • “Nee, als je je aansluit bij een organisatie die oproept tot het vernietigen van de joodse staat, dan ben je wél antisemiet. Dat is exact wat GL heeft gedaan toen zij de BDS beweging omarmde”.

     Sabreur, gelukkig zijn er nog mensen met gezond verstand zoals jij die niet als een kip zonder kop achter Groen Slinks of Demagogen66 aanlopen.

   • Er gaat iets gruwelijk mis in Europa en NL.
    Politie te paart sleept een rustig demonstrerende Amsterdammer met joods achtergrond in opdracht van ?? over de dam.
    Carnaval in Aalst heeft een datum probleem?
    Over groen links heb ik het maar niet.
    En dan hoor en zie ik de dappere uitspraken over die onmensen die naar NL terug willen? gedaan door CDA en SGP op tv? hoe ik er ook naar luister? klinkt het of dat er een deur op een kier blijft.
    Die SGPer liet duidelijk horen dat het hier om het ergste uitschot op aarde ging? En wat een straf 6 jaar????
    Dat met Aalst? was daar een moslim neer gezet was de wereld te klein!!
    De dam ? was dat een aanhanger van PLO was den haag te klein!!
    Lafheid, angst? Wat regeert in NL en de EU is ieder geval geen verstand !!

  Comments are closed.