Journalisten weten het even niet

  0
  105

  Leestijd: 1 minuten.

  Nederland lijkt te breken met een traditie. En dan bedoel ik niet dat Zwarte Piet niet meer een zwarte Piet is. We krijgen dit jaar geen Politicus van het Jaar. Althans niet een die gekozen is door de parlementaire journalisten.

  henk van lierop/frontbencher/klaas dijkhoff
  Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, in 2015 Politicus van het Jaar.

  Van de ongeveer 160 journalisten die op en om het Binnenhof hun brood verdienen had dit jaar slechts een dertigtal een stembriefje ingeleverd. Veel te weinig vindt de Parlementaire Pers Vereniging, en bovendien sprong er geen enkele politicus echt boven uit.

  Vorig jaar was VVD-er Klaas Dijkhoff nog politicus van het jaar. Als staatssecretaris was hij toen volop in het nieuws geweest. Vooral naar aanleiding van rellen rond vestigingen voor asielzoekers. Kennelijk helpt het bij de verkiezing als je als bestuurder volop in het nieuws komt als crisismanager.

  Want een jaar eerder viel de eer te beurt aan Frans Timmermans, die toen nog PvdA-minister van Buitenlandse Zaken was, en te maken kreeg met de MH17. En het jaar daar voor werd Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën voor de PvdA, de politicus van het jaar, toen alle aandacht uitging naar de eurocrisis.

  Is er nu dan geen crisis te managen ? Het nieuws staat bol van de neergang van de gevestigde partijen. De Brexit en de verkiezing van Trump liggen nog vers in het geheugen. De populisten zijn aan de winnende hand, ook in ons land. Als we nog enige waarde mogen hechten aan de peilingen, lijkt het tij nog niet te keren.

  Wie daarin slaagt zou met recht de titel Politicus van het Jaar verdienen. Zo lang dat niemand lukt, weten journalisten het even niet meer.