Kabinetje spelen en oppositie voeren kan niet tegelijk

  1
  445

  Leestijd: 2 minuten.

  Sinds de verkiezingen is Rutte II demissionair. Dat betekent dat het kabinet zijn ontslag heeft aangeboden aan de koning, maar dat die het nog “in beraad houdt” tot er een nieuw kabinet is. In de tussentijd worden de bewindslieden geacht de lopende zaken te behartigen. Nieuw beleid voeren mogen ze niet meer, tenzij de Tweede Kamer daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Vrijwel alle onderwerpen die politiek een beetje spannend zijn worden door het parlement controversieel verklaard en dus van de agenda afgevoerd.

  Een demissionaire kabinet blijft aan zolang de formatie duurt. Dat is in dit geval nogal lang; we zitten nu op dag 105 en daar komen er nog heel wat bij voor Rutte III op het bordes kan verschijnen. En al die tijd moet de coalitie van VVD en PvdA op de winkel blijven passen.

  Dat betekent zeer waarschijnlijk dat de twee partijen samen ook de nieuwe rijksbegroting voor volgend jaar moeten maken. Die verschijnt op Prinsjesdag (de derde dinsdag van september), maar moet ergens half augustus al af zijn om nog op tijd te kunnen worden ingediend. Die begroting dient “beleidsarm” te worden. Nieuwe keuzes maken is voorbehouden voor de onderhandelingstafel in de kabinetsformatie.

  Het probleem is nu dat de PvdA daar geen zin in heeft. Zij wil juist wel keuzes maken: extra geld voor lerarensalarissen en de koopkracht van minima, zegt vicepremier Lodewijk Asscher, tevens PvdA-leider. Hij doet alsof het heel normaal is dat demissionaire kabinetten gewoon doorregeren. Maar dat is het niet. Demissionaire kabinetten hebben aan de koning laten weten dat ze ontslagen willen worden en dienen zich dus terughoudend op te stellen. Als Asscher had willen meepraten over nieuw beleid had hij aan de formatie moeten meedoen, zoals VVD-leider (en demissionair premier) Mark Rutte hem gisteren voorhield.

  Maar dat wilde Asscher niet. Hij eet liever van twee walletjes. Als demissionair minister wil hij kabinetje spelen en als Kamerlid (wat hij sinds 15 maart ook is) wil hij oppositie voeren. Dat kan niet allebei tegelijk.

  Mochten Asscher en de andere PvdA-bewindslieden in augustus weigeren te tekenen voor een begroting zonder extraatjes, dan zullen ze moeten aftreden. Dat zou behoorlijk uniek zijn. Dat individuele ministers in hun demissionaire periode het veld ruimen is wel eens voorgekomen (Ernst Hirsch Ballin en Ed van Thijn in 1994 bijvoorbeeld), maar een half kabinet?

  Een ramp zal het niet betekenen. Natuurlijk kunnen de VVD-ministers straks best ook in hun eentje een technische, beleidsarme begroting in elkaar sleutelen en de winkel nog een paar weken draaiende houden. Want half augustus moet het nieuwe kabinet er toch eindelijk bijna zijn, mogen we hopen.

  1 REACTIE

  1. De PvdA gaat links spelen nu het niet meer kan omdat het demissionair is. Veilig zat. Gemeentelijke verkiezingen in zicht.
   En het werkt wel degelijk want ook al is de houding van Asscher nu nog zo doorzichtig en verwerpelijk voor de mensen die het spelletje doorhebben – het werpt wel degelijk vruchten af want de PvdA heeft in de peiling van De Hond de SP ingehaald.
   Eerlijk duurt het langst… het is lang geleden dat er waarheid school in dit gezegde!

  Comments are closed.