Kamer alweer in de bres voor pensioenfondsen

  6
  4709

  Leestijd: 2 minuten.

  Een week geleden debatteerde de Tweede Kamer over de dreigende pensioenkortingen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) kreeg de klemmende opdracht mee die te voorkomen. Koolmees zegde dat toe, althans dat hij zijn best ging doen. Maar hoe? Dat kwam niet ter sprake.

  De makkelijkste manier om te verhinderen dat pensioenfondsen in hun oudedagsuitkeringen moeten snijden is door de rekenrente te verhogen. Dat is de rente die pensioenfondsen moeten hanteren om te laten zien dat ze op zeer lange termijn nog aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De rekenrente volgt de marktrente en is dus op dit moment heel laag. Met een iets hogere rente zouden de pensioenfondsen gered zijn.

  Maar Koolmees wil – evenmin als de meeste Kamerfracties – de rekenrente opschroeven. Dat zou neerkomen op je rijk rekenen, is de mening van de Haagse meerderheid. Alleen 50PLUS, SP en PVV zien geen bezwaren. FvD waarschijnlijk ook niet, maar die fractie was een week terug niet aanwezig bij het debat. Thierry Baudet en Theo Hiddema hadden ongetwijfeld belangrijker dingen te doen.

  De rekenrente zal dus niet stijgen. Maar wat wil Koolmees dan verzinnen om te verhoeden dat de pensioenen omlaag moeten? Dat bleef in het debat volkomen onduidelijk. De minister zou gesprekken gaan voeren met de pensioenfondsen. Dat gaat hij ook vast en zeker doen. Maar als die een ei van Columbus wisten, hadden ze dat allang bekend gemaakt.

  Koolmees zou natuurlijk kunnen besluiten de pensioenfondsen meer tijd te geven om hun financiële zaakjes op orde te krijgen. Maar in feite zou hij dan via een omweg ook morrelen aan de rekenrente.

  Intussen blijft de Tweede Kamer maar in de bres springen voor de pensioenfondsen. Gisteren stuurde ze een brief naar de Europese Centrale Bank (ECB) om te protesteren tegen een plan dat die naar verwachting vandaag bekendmaakt. De ECB wil de banken gaan compenseren voor de kosten die ze maken als ze hun geld bij haar stallen. De Kamer, onder aanvoering van CDA’er Pieter Omtzigt, vindt dat oneerlijk. De Nederlandse pensioenfondsen krijgen die compensatie namelijk niet.

  Waarom de Kamer deze boodschap aan de ECB stuurt is de vraag. Het gaat om een volstrekt symbolische actie. De ECB hoort onafhankelijk te zijn en zal zich niet politiek onder druk laten zetten, zeker niet door het kleine Nederland. Ze zal de brief van de Kamer dan ook negeren, of hooguit een nietszeggend briefje terugsturen.

  Uiteraard weet de bank allang dat haar beleid slecht uitpakt voor de Nederlandse pensioenfondsen en dus de gepensioneerden. President Mario Draghi zei eerder bij een bezoek aan de Kamer dat hij dat heel goed beseft, maar dat een recessie erger is. Laat dat dan maar een troost zijn voor al die gepensioneerden die volgend jaar met minder geld moeten toekomen.

  6 REACTIES

  1. Natuurlijk reageert de Kamer…nu pas! Die lekkere Italiaan Draghi vertrekt en heeft nog even vlug het opkoopprogramma weer in werking gezet. Zijn opvolgster Legarde kan voorlopig niets terug draaien! Dus nu kunnen ze voor de Buhne daar in Den Haag plotseling zich “hard” maken voor onze pensioenen. Korten is onafwendbaar. Stelletje smeerlappen!

  2. De ECB drukt extreem veel geld bij om de Zuidelijke landen en hun Banken te steunen. Pensioenen in die landen lopen via de banken, bij ons via de pensioenfondsen. Banken krijgen van de ECB een gunstiger belastingtarief, pensioenfondsen niet. Op deze wijze steelt de ECB via Draghi van onze pensioenfondsen om de Zuidelijke pensioenen te financieren.
   En realiseert u zich ook dat de banken (op last van de ECB) het normaal vinden om te stelen van de spaarrekeningen van kleine kinderen, die geld dat ze van opa en oma kregen op de bank gezet hebben? De ECB-spaarrente gaat vanmiddag al weer omlaag.

  Comments are closed.