Kamerlid is mannelijke afgestudeerde Haagse ambtenaar

  0
  58

  Leestijd: 1 minuten.

  Is de nieuwe Tweede Kamer, die vandaag wordt geïnstalleerd, een goede afspiegeling van de samenleving? Nou eigenlijk niet, zo leert een onderzoek naar allerlei kenmerken van de aanstaande volksvertegenwoordigers. Zo is 90 procent van de Kamer doctorandus, terwijl dat landelijk ongeveer een derde is. En zo maken stedelijke westerlingen twee derde uit van de Kamer.

  De Holland-coalitie, kan de nieuwe Kamer genoemd worden. Als de Zuid- en Noord-Hollanders en de Kamerleden uit Utrecht bij elkaar worden opgeteld, bezetten ze bijna twee derde van alle zetels. Vertegenwoordigers uit Zeeland (3), Drenthe (3), Groningen (4) en Friesland (5) steken daar in aantal schril bij af. Dat geldt ook voor provincies als Noord Brabant en Limburg. Er komen alleen al uit de stad Den Haag meer Kamerleden dan uit die 2 provincies.

  De Kamerleden zijn ook vooral mannen; 93 van de 150. 37 Kamerleden waren hiervoor ambtenaar, en een meerderheid van de volksvertegenwoordigers werd ook op de een of andere manier betaald door de overheid. De Kamer telt straks verder 8 leraren, 5 journalisten, 10 consultants, 5 advocaten, 2 rechters en 11 (ex-) directeuren van een bedrijf.

  De meeste Kamerleden studeerden rechten, gevolgd door bestuurs- of beleidskunde en economie. Bèta’s zijn er bijna niet. Het zijn er maar 4, van wie de bekendste microbioloog Ronald Plasterk en kernfysicus Diederik Samsom. Beroepsbestuurders maken dus de dienst uit straks, met een meerderheid van 80 zetels.

  Eigenlijk is de gemiddelde volksvertegenwoordiger daarmee een mannelijke afgestudeerde Haagse ambtenaar.

  bron: nwtonline.nl

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook