Kamp gaat verder met verkennen op Prinsjesdag

  0
  59

  Leestijd: 1 minuten.

  Verkenner Henk Kamp gaat vandaag, tijdens Prinsjesdag, gewoon verder met zijn werk om een pad te effenen voor de komende formatie. Gisteren sprak hij met de winnaars van de verkiezingen, PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-voorman Mark Rutte. Vandaag ontvangt hij om 10.00 uur Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer.

  Als VVD en PvdA samen een kabinet vormen, hebben de beide partijen geen meerderheid in de Eerste Kamer. Maar dat hoeft niet per se een probleem te zijn. De verwachting is dat veel partijen in de Senaat, zoals D66 en het CDA, het kabinet steunen. Dat kan via een gedoogconstructie maar ook door wisselende meerderheden te halen per onderwerp.

  Gisteren werd de definitieve uitslag bekend van de verkiezingen. VVD houdt 41 zetels en de PvdA verliest er een aan GroenLinks. De sociaaldemocraten komen daardoor nu uit op 38 zetels en GroenLinks op 4. VVD en PvdA hebben samen 79 zetels in de Kamer.

  Het is vandaag geen gewone Prinsjesdag. Deze vindt plaats terwijl ook de formatie via een verkenning is begonnen. Daarnaast wordt morgen een nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Dan debatteert de Kamer ook over de voortgang van het formatieproces en hoeveel informateurs er aangesteld moeten worden.

  Vandaag presenteert de regering haar plannen voor komend jaar. Dat doet demissionair minister Jan Kees de Jager met zijn miljoenennota. Veel van de plannen is al bekend, omdat eerder het zogenoemde Lente-akkoord werd gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

  Daarom zal er met name oog zijn voor de jaarlijkse rijtocht van de Gouden Koets en de hoedjes van de vrouwelijke Kamerleden. En de troonrede die de koningin zal voordragen in de Ridderzaal.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook