Kamp rijdt elektrisch toekomst tegemoet

  0
  105

  Leestijd: 2 minuten.

  Minister Henk Kamp van Economische Zaken komt na verkiezingen niet meer terug. Daags na Sinterklaas kwam de VVD-bewindsman met zijn afscheidskado, of zo je wilt een testament.

  frontbencher/henk van lierop/henk kamp
  Henk Kamp

  Eigenlijk gaat het om twee kado’s. Henk Kamp vindt dat supersnel mobiel internet net zo gewoon wordt als water uit de kraan. Niet omdat we dan altijd en overal op facebook of youtube naar die geinige kattenfilmpjes kunnen kijken, maar omdat dit nuttig is voor het aansturen van de apparaten van de toekomst zoals drones en elektrische auto’s. Kamp kondigde een veiling aan van de frequenties voor de nieuwe generatie van netwerken voor draadloos internet, of wel 5G als opvolger van het huidige 4G. Het is nodig om Nederland bij de tijd te houden, ofwel om ervoor te zorgen dat we technologisch niet achterop raken en dat onze economie kan concurreren met die van andere landen. Daarnaast presenteerde de VVD-bewindsman een nieuw energieplan.

  Het huidige Energieakkoord loopt af in 2023. Het nieuwe plan gaat over de periode tot 2050. Een plan voor een toekomst zonder de uitstoot van het broeikasgas. En dat is een enorme opgave. In ons land is ook het verwarmen van gebouwen met aardgas net zo gewoon als water uit de kraan. Omdat daarbij broeikasgas vrij komt, moet dat vervangen worden door verwarming uit aardwarmte of elektriciteit. En die stroom mag dan niet meer worden opgewekt met aardgas of kolen, maar moet komen van windmolens en zonnepanelen. Er wordt een bescheiden begin gemaakt. Kamp wil allereerst de verplichting schrappen dat alle huizen in Nederland worden aangesloten op het aardgasnet.

  Ook de uitstoot van auto’s wordt aangepakt. Kamp wil dat er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s meer worden verkocht die rijden op benzine of diesel. En dat is tegen het zere been. De Tweede Kamer nam al een motie aan, waarin staat dat dit 2025 moet zijn.

  Dat is de opmaat voor voorspelbare kritiek. Kamp toont te weinig ambitie. Zo zal de milieubeweging ongetwijfeld aandringen op het snel sluiten van kolencentrales. En natuurlijk komt onvermijdelijk de oer-Nederlandse vraag op wie dit dan allemaal moet gaan betalen. Volgens onderzoeksbureau McKinsey gaat het allemaal minstens 10 miljard euro per jaar kosten, maar Kamp komt niet met een financiële onderbouwing.

  Niettemin is het stuk meer dan vrijblijvende luchtfietserij. Het maakt duidelijk voor welke keuzes de beleidsmakers staan. Kamp wil met zijn testament niet over zijn graf heen regeren. Het energieplan dient wel een rol te spelen bij de nieuwe kabinetsformatie.

  FOTO: Henk Kamp Bron: Regering

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook