Kan alleen bidden de visser nog redden?

  1
  344

  Leestijd: 2 minuten.

  Minister Carola Schouten van de ChristenUnie gaat woensdag in Urk in gebed met de vissers uit die plaats. Ze heeft de hoop opgegeven dat een Europees verbod op de zogeheten pulsvisserij nog af te wenden is. Op dezelfde dag vindt in Straatsburg een heel andere bijeenkomst plaats plaats. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten maken dan een einde aan de duurzame en innovatieve visserijmethode.

  Daarmee wordt naast de Brexit een tweede zware slag toegebracht aan de Nederlandse visserij. In de afgelopen jaren hebben de vissers fors geïnvesteerd in “elektrisch” vissen. Met lichte stroomstoten wordt platvis als tong en schol los gemaakt van de zeebodem om zo in de netten te belanden. Deze manier van vissen bespaart diesel, beschadigt de natuur op de zeebodem minder en leidt tot minder bijvangst. Uit wetenschappelijk onderzoek blijken de milieuvoordelen van deze methode.

  Dat deze manier van vissen toch verboden wordt is het gevolg van een Franse lobby om de vissers uit dat land te beschermen tegen de innovatieve Nederlandse vissers. Dat ondermijnt het draagvlak voor de Europese Unie, moest minister Carola Schouten dinsdag in de Tweede Kamer toegeven. Daar was niet de bewindsvrouw de gebeten hond. Het CDA wil weten wat premier Rutte en Europees Commissaris Frans Timmermans hebben gedaan om het tij te keren. En de doorgaans zeer gezagsgetrouwe SGP vroeg haar wat er gaat gebeuren als de vissers het verbod negeren. Daarop wilde Schouten niet vooruitlopen.

  Thierry Baudet van het FvD deed een oproep om het verbod te negeren en als dat tot een boete leidt moeten niet de vissers die betalen, maar de Staat. Nederland moet dan die boete aftrekken van de afdracht aan de Europese Unie. Barry Madlener van de PVV legde de schuld bij Mark Rutte, die in Brussel met de vuist op de tafel had moeten slaan. Beide sprekers kregen bijval van de vissers op de publieke tribune.

  Voor hen scheelt het één tot drie ton per kotter per jaar, uitgaande van de huidige gunstige prijzen van vis en van diesel, als ze weer op de traditionele manier moeten gaan vissen. Minister Carola Schouten wil hen helpen door een overgangsregeling te bepleiten, waardoor ze nog de tijd hebben om iets terug te verdienen van de tonnen die ze per kotter geïnvesteerd hebben.

  Voor de Tweede Kamer is daarmee de kous niet af. De minister moet komen met een “feitenrelaas” over wat Nederland in Europa heeft gedaan om dit onheil af te wenden. Dat leidt nog voor de verkiezingen in maart tot een stevig debat, waar PVV en FvD de kans zullen grijpen om de gevestigde eurogezinde partijen uit te maken voor rotte vis.

  1 REACTIE

  1. Bidden is zinloos wanneer men bidt voor het eigen gelijk of voor de eigen belangen. Verbeeld dat de concurrent voor iets heel anders gaat bidden en en andere partij weer voor iets anders. Ik heb echt met God te doen, wiens gebed moet hij verhoren? Wellicht dat Hij het gebed van Carola verhoord. Ik bid me al decennia suf dat God de slavenhandel afschaft, dat we stoppen met dieren mishandelen en het milieu aan te vallen. Het schijnt dat mijn gebed ten aanzien van het milieu bij God een beetje gehoor vindt. Zelfs de schooljeugd ging protesteren. Ik zou alle politici willen oproepen om zich in gebed te storten opdat alle kiezers in maart op de partij van WaarheidBetrouwbaarheid&Integriteit gaan kiezen, dat klokkenluiders allemaal in de gevangenis terecht komen en CDA politici dat zij bidden dat alle inwoners van dit land elkaar een heel goede morgen toe gaan wensen en stoppen met elkaar een halve goede mogen toe te wensen. Politiek bidden is gezond voor jong en oud.

  Comments are closed.