Kan Bernie Trump verslaan?

  5
  565

  Leestijd: 3 minuten.

  De voorverkiezingen van de Democraten zouden een kandidaat moeten opleveren die president Donald Trump kan verslaan. De gewenste kandidaat moet aanvaardbaar zijn voor de gematigde kiezers. Hij of zij moet niet te links maar ook niet te rechts zijn. En de twijfels groeien of die kandidaat opstaat.

  We staan inderdaad nog maar aan het begin. Maar na twee voorverkiezingen, in Iowa en dinsdag in New Hampshire, begint de kandidaat contouren te krijgen. Bernie Sanders werd tweede in Iowa en won in New Hampshire. Hij zou nu het ‘vermaarde ‘momentum’ kunnen krijgen waardoor zijn zegekar niet meer te stoppen zou zijn.

  Dat klinkt veelbelovend, een koploper zo vroeg in de race. Er is echter één probleem, en geen kleine. Sanders is verreweg de meest linkse kandidaat van de Democraten. Hij is een zelfbenoemde democratische socialist. Dat is voor hem niet zomaar een etiket. Hij is het in hart en nieren. Alleen, socialisme, democratisch of niet. is voor de meeste Amerikanen zoiets als een vreselijke ziekte. Daar blijf je bij uit de buurt. En de angst van niet alleen de Democratische partijtop is dat Sanders het bij de presidentsverkiezingen in november zal afleggen tegen Trump.

  Sanders profiteert van de verdeeldheid in het gematigde kamp. Als zij het eens zou worden over één kandidaat, had hij waarschijnlijk geen kans. Maar Pete Buttigieg, de winnaar van Iowa, en Amy Klobuchar, vijfde, scoorden in New Hampshire goed genoeg om de eigen campagne in leven te houden. Ze werden tweede en derde. De ooit huizenhoge favoriet van de gematigde vleugel, oud vice-president Joe Biden, stelde na Iowa ook in New Hamsphire teleur. Zijn kansen verdwijnen steeds sneller achter de horizon. Dat geldt ook voor de andere kandidaten, onder wie Elizabeth Warren, ooit Sanders concurrent op links.

  De Democraten moeten zich bovendien zorgen maken over een ander probleem. De achterban wil maar niet echt warm lopen voor de toch cruciale voorverkiezingen. De opkomst in zowel Iowa als New Hampshire bleef onder de verwachtingen. De meeste kandidaten inspireren niet tot groot enthousiasme. Sanders is hier de uitzondering. Hij heeft een grote schare jonge en fanatieke aanhangers, de Bernie Bros (Bernie’s Broers). Wat dat betreft kan hij het opnemen tegen Trump met zijn eveneens grote en harde kern van hartstochtelijke fans.

  Voor Trump zou Sanders de tegenstander van zijn dromen zijn. Een socialist in het Witte Huis, dat valt in de categorie hoogst onwaarschijnlijk tot praktisch onmogelijk. Maar als de gematigde Democraten zich niet weten te verenigen achter één kandidaat is het risico groot dat Sanders in november daadwerkelijk tegenover Trump komt te staan.

  Zover hoeft het niet te komen. De beslissende klap is nog niet uitgedeeld. Er komen deze maand nog twee voorverkiezingen in Nevada en South-Carolina. En dan begin maart de grote klapper, Super Tuesday, wanneer 14 staten, waaronder Californië en New York, hun voorverkiezingen houden. Dan mengt zich ook Michael Bloomberg in de strijd. De oud-burgemeester van New York heeft de voorgaande krachtmetingen aan zich voorbij laten gaan en concentreert zich op Super Tuesday.

  Bloomberg is miljardair, ex-Republikein, en heeft tot nu toe vermoedelijke meer in zijn campagne geïnvesteerd dan de andere kandidaten samen. Hij zou 1 miljard dollar hebben klaarliggen om Trump uit het Witte Huis te verjagen.

  Dat is een vooruitzicht waar ook democraten met een kleine ‘d’ niet vrolijk van worden. Twee miljardairs die elkaar in november het presidentschap betwisten. Dat zou bewijzen wat vele critici allang beweren: dat het hoogte ambt in het land te koop is.

  Het cliché wil dat de strijd pas afgelopen is, als ze afgelopen is. Maar de Democraten met een grote ‘D’ moeten wel een kandidaat het strijdperk insturen die beter niet Sanders of  Bloomberg heet. En als het echt niet anders kan dan toch maar Bloomberg. Hij heeft mogelijk nog een kans tegen Trump.

  5 REACTIES

  1. Ik twijfel er absoluut niet aan dat Donald Trump in november gaat winnen, hoe goed of rijk zijn opponent ook zal zijn. M.a.w. Bernie heeft geen schijn van kans! Ik wist van het begin af aan al dat Donald Trump zonder meer voor twee termijnen zou gaan en opnieuw president zou worden. En als hij de Amerikaanse wet zou kunnen veranderen zou zelfs een derde termijn voor Donald Trump niet zijn uitgesloten. Tenminste als hij nog zo lang zou leven want na zijn tweede termijn komt voor hem de 80 in zicht. Dat zou een absoluut record zijn voor een Amerikaanse president. Ronald Reagan was 78 en had beginnende Alzheimer toen hij zijn tweede termijn afsloot. Feitelijk was Nancy toen de president regentes. Dat zie ik Melania niet doen.

  2. Dankzij de democraten wordt Trump nog groter dan dat hij al was. Liegen en bedriegen doet je vanzelf de das om. Hetzelfde gebeurd in Nederland met die linkse sukkels. De ene Nederlaag na de andere nederlaag alleen ze willen het niet weten omdat ze in die linkse bubbel zitten. Liegen en bedriegen en mensen voor de gek houden is voorbij en vooral die klimaat gekste. Geen mens gelooft in deze onzin net als de stikstof alleen een paar idioten die zich GroenLinks noemen. Sukkels van het ergste soort en dat regeert ons land.

   • Groot gelijk! Stikstof bestaat helemaal niet en CO 2 uitstoot ook niet. Die linkse sukkels denken dat de aarde rond is en om de zon draait. Nou, ik heb het wel door hoor, allemaal leugens! Die linkse sukkels lijden allen nog maar nederlagen, maar wij gaan overwinnen. En als rechts eenmaal aan de macht is, dan worden we allemaal rijk, dan kun je gewoon gratis boodschappen doen, ha!

  3. Wat een onzin. Als de Amerikaanse kieser de economie goed vind draaien, wat inhoud dat hij het in ervaart in zijn portemonnee, dan is de laatste 50 jaar geen enkele zitten president verslagen. ergo dan heeft Trump de beste kaarten. Ongeacht wat wij van hem vinden.

   Dan wie de meeste kans maakt tegen Trump. Dat is m.i.z toch Sanders. De rede is eigenlijk het zelfde als waarom Trump het goed doet in de verkiezingen, hij weet mensen achter zich te krijgen die weinig hebben met de partij. Dit is ook iets wat Sanders voor elkaar kan krijgen. Ook hij weet mensen te boeien en aan te zetten tot actie.

   Maar nogmaals als de economie goed draait wint Trump zo goed als zeker.

  4. Trump gaat waarschijnlijk de verkiezingen winnen in november. Dat is niet zo erg. Belangrijke politieke items spelen zich toch af binnen de afzonderlijke Staten zelf. En er moet ten slotte ook iets te lachen zijn op het politieke wereldtoneel. Jammer dat Trump tijdens zijn politieke optreden vergeet zo’n rood neusje van een clown op te doen. Dan begrijpen we de context beter. Moet Baudet trouwens ook doen. Bijvoorbeeld als hij, met gebalde vuistjes, beweert hoe groots, machtig een soeverein Nederland wordt als het land zich terugtrekt uit de EU, de grenzen sluit en we de gulden weer invoeren. Het klompendansen en onze stamppotten worden in ere hersteld. Lachen toch?

  Comments are closed.