Kandidatencommissie GroenLinks: wij zijn opgegraven uit prehistorie

  0
  81

  Leestijd: 1 minuten.

  De voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks en tevens senator van die partij, Tof Thissen, heeft zaterdag met zelfreflectie gesproken over het optreden van de commissie in de afgelopen weken. ,,Met welke grap zal ik eens beginnen aan mijn verhaal; wij zijn opgegraven uit de pre-historie of live uit Pyongyang?.”

  De kandidatencommissie kwam de afgelopen weken zwaar onder vuur te liggen. Zo weigerde zij eerst om Kamerlid Tofik Dibi om het lijsttrekkerschap te laten strijden met Jolande Sap, maar kwam daar later op terug.

  Later stelde zij een kandidatenlijst samen en gaf publiekelijk aanbevelingen over die mensen, waarbij ze soms flinke kritiek kregen. Ook waren sommige kandidaten kritisch over een knullig rekentestje dat de commissie hen liet doen in de selectieprocedure.

  De kandidatencommissie erkende eerder deze week dat er fouten zijn gemaakt. De partij werkt nu aan een nieuwe procedure. Inmiddels proberen een handvol GroenLinks-kandidaten hoger op de lijst te komen omdat ze ontevreden zijn met hun plek.

  Thissen staat desondanks achter de lijst: ,,Het is een uitstekende mix van ervaring en talent. Deugt het voorstel? Ja, het deugt.”

  De voorzitter blikte terug op de onrustige periode. ,,We zijn ons terdege bewust van de rumoer die rond ons is ontstaan. We wilden niet die minister van communicatie in Irak zijn, die riep ‘no bombs on Bagdad’. Maar besef dat we ons werk in een hele korte tijd hebben moeten doen: slechts 38 dagen.”