‘Kans dat de coalitie op 38 zetels komt vrijwel nihil’

  8
  1513

  Leestijd: 1 minuten.

  Geen veranderingen in de peiling van De Hond deze week. Dit schrijft hij erover:

  ‘Met nog 6 weken te gaan tot de verkiezingen, en na een heftige week binnen de coalitie, zien we nog steeds geen verschuivingen in politieke voorkeur.

  Het lijkt erop dat de electorale verhoudingen tijdens deze regeringsperiode bij de kiezers zijn uitgekristalliseerd.

  Op basis hiervan wordt deze week een beeld gegeven van de mogelijke nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.

  Hoewel er nog verschuivingen kunnen optreden lijkt de kans dat de coalitie op 38 zetels komt vrijwel nihil te zijn. Het lijkt er meer op dat de vraag zal worden of de coalitie überhaupt met welke 5e partij dan ook, de 38 zetels zou kunnen halen.

  Mocht de coalitie 10 of meer zetels verliezen dan zal er getalsmatig voor de coalitie geen 5e partij zijn om toch een meerderheid in de Eerste Kamer te halen.

  Van belang daarbij is te beseffen dat wat er ook met verkiezingen voor de Tweede Kamer zal gebeuren en wanneer die ook zullen zijn, deze nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer tot mei 2023 zal blijven bestaan en invloed hebben op de vorming van een nieuwe regering (of regeringen) en de slagkracht van dat bestuur .

  Of men het dan in Den Haag wil of niet, zullen er andere vormen gevonden moeten worden bij de vorming van een regering en het vinden van meerderheden in de beide kamers dan tot nu toe het geval was (met dichtgetimmerde regeerakkoorden).  Dat lijkt voor Nederland volledig onontgonnen terrein te zijn.

  We komen vandaag nog terug op het gesloten compromis over het Kinderpardon. Ook daarover wordt behoorlijk verdeeld gedacht.  34 procent is positief en 39 procent negatief over het compromis.

  Het meest negatief zijn de kiezers van PVV en FvD (resp. 90 procent en 80 procent). Bij de coalitie valt op dat de kiezers van CDA duidelijk negatiever zijn dan de kiezers van de VVD. (51 procent tegen 34 procent). Kiezers van D66 reageren vooral positief.’

  8 REACTIES

  1. Laten we a.u.b massaal gaan stemmen op de juiste provinciale kiesmannen en dat deze wijze, integere, deskundige mannen en vrouwen de juiste volksvertegenwoordigers gaan kiezen, waar wij, aldus de dames en heren politici, niet toe in staat zijn.

  2. Ik denk, dat de Eerste Kamer in het verleden een goede functie heeft gehad als Chambre de Reflection. Jammer is het, dat de oppositiepartijen, zeker aan de linkerkant, de neiging hebben de Eerste Kamer een groeiende politieke rol toe te kennen. Ze dreigen in elk geval het kabinet met het wegstemmen van alle regeringsvoorstellen als zij op een aantal punten niet hun zin krijgen. ( pensioen, klimaat, arbeidsverhoudingen)
   Ik vind dat misschien wel begrijpelijk, maar erg onverstandig. Op deze manier hebben we eigenlijk om de twee jaar Algemene Verkiezingen en heeft de (een) coalitie nauwelijks de tijd om voorgenomen beleid uit te voeren. Het betekent ook, dat partijn eigenlijk bij voortduring in de verkiezingsstand staan. Dit lijkt me niet goed voor de stabiliteit van ons politieke systeem.
   Mogelijk oplossing kan zijn om de Statenverkiezingen samen te laten vallen met de Algemene Verkiezingen. Dan kan een kabinet in ieder geval vier jaar vooruitkijken. Lijkt me beter voor het land.
   Zolang dat niet het geval is zou ik toch enige terughoudendheid van partijen willen zien met het politiseren van de Eerste Kamer.

  3. De Eerste Kamer heeft zijn bestaansrecht allang verloren doordat zij een politieke echoput zijn geworden van de Tweede Kamer. Ik zou graag zien dat de Senaat wordt opgeheven en dat daarvoor een a-politiek Constitutioneel Hof voor in de plaats komt, dat ervoor kan zorgen dat misdadige wetten, zoals de Afschaffingswet Raadgevend Referendum, Klimaatwetten en Migratieverdragen nooit door hadden mogen en kunnen komen. Dit bij voorkeur aangevuld door een door Provincieraad, bestaande uit de Commissarissen der Koning om de almaar toenemende macht van de Randstad een halt toe te roepen en dan wordt het misschien nog wel eens wat met dit land.

   • Hoe gaat u de partijloosheid van de rechters van dat Constitutionele Hof dan waarborgen? Die mensen hebben natuurlijk ook hun voorkeuren, politieke en andere. Is zo’n hof niet een soort Raad van State?

  4. Er zijn in het verleden wel eens geluiden geweest de eerste kamer af te schaffen. Als de eerste kamer een te grote hindernis wordt voor nieuwe wetsvoorstellen, is het niet gezegd dat ze na 2023 nog lang zullen bestaan.
   Het gewone volk heeft nauwelijks interesse in de eerste kamer, gezien de meestal lage opkomst.
   Persoonlijk ben ik wel blij met de eerste kamer, maar dat kan men niet zeggen van het gewone volk.

  5. Wat mij betreft: eigen schuld, dan hadden ze het referendum maar niet om zeep moeten helpen. Hun streven naar alleenheerschappij, zelfs via ‘vieze’ juridische trucjes (afschaffingswet raadgevend referendum), zal hen fataal worden bij deze verkiezingen.
   Hoe je ook over het Forum voor Democratie denkt, haar reusachtige verkiezingswinst is een antwoord op de regentenmentaliteit van ‘alleenheerschappij’ die dit kabinet nastreeft. Het verzet van de ‘representatieve’ of is het ‘repressieve’ democratie, wordt hierbij gebroken.
   Het volk heeft straks gesproken, via verkiezingen. Het is tijd voor een meer open democratie. Draagvlak zal men nu moeten creeeren.
   Een ‘onontgonnen’ gebied zegt de auteur. Wel: ga het maar ‘ontginnen’ is het antwoord van het volk.
   Kunnen ze alvast wennen. Want dit is – volledig tegen hun zin – toch een voorloper naar directe democratie. Een tijdperk gaat over. Een nieuw tijdperk begint.
   Het einde der representatieve democratie is ingezet.
   Regentenmentaliteit wordt bij het grofvuil gezet. 👏🏽
   Da’s precies waarom ik FvD ga stemmen.
   Het is mijn ‘geitenpadje’ van het Oekraine-referendum. Mijn antwoord was immers: NEE.

  6. Het maakt niet uit waarop je stemt want je wordt toch bedonderd waar je bijstaat. Daarom gaan ze ook niet met de computer stemmen want dan kunnen ze de boel niet oplichten. Maar ik hoop wel dat landverrader rutte verdwijnt.

  7. Wat maakt het uit? De 4 coalitiepartijen worden met veel enthousiasme gesteund door PVV, Forum, SGP en PvdA in wisselende samenstelling. Ook al heeft de coalitie in de eerste kamer geen meerderheid, die ontstaat vanzelf. Want de ACHT liberale partijen hebben in de peilingen 67,3 % van de zetels. Meer dan voldoende. Dus? Niks aan de hand. Rutte kan gewoon doorgaan met alle sociale voorzieningen de nek omdraaien en van alle overheidsinstellingen een commercieel bedrijf maken. Tenminste……………Tot de zonder uitzondering rechts stemmende 65 plussers eens flink te grazen worden genomen.

  Comments are closed.