Keizer verder in het nauw, dus ook de VVD

  2
  577

  Leestijd: 1 minuten.

  Het begint er steeds slechter uit te zien voor VVD-voorzitter Henry Keizer. Uit nieuwe onthullingen van onderzoeksplatform Follow the Money blijkt dat Keizer al eind jaren negentig overhoop lag met toezichthouder de Verzekeringskamer over de Facultatieve. Als bestuursvoorzitter van dit crematiebedrijf bleef hij herhaaldelijk in gebreke toen de Verzekeringskamer hem vroeg gegevens te leveren. Het onderzoeksplatform toont met documenten aan dat hij hiervoor stevig op de vingers werd getikt. Later wist Keizer het crematiebedrijf, waarin hij dus zelf een hoge functie bekleedde, via een dubieuze constructie voor een schijntje in handen te krijgen, zoals Follow the Money eerder openbaarde.

  Keizer deed na de eerste publicatie van deze website alsof hij van de prins geen kwaad wist, maar toen de negatieve media-aandacht maar bleef aanhouden legde hij vorige week zijn VVD-voorzitterschap tijdelijk neer. De integriteitscommissie van de partij onderzoekt nu of haar voorzitter wel onkreukbaar genoeg heeft gehandeld.

  Niet alleen Keizer komt door de nieuwe onthulling van Follow the Money verder in het nauw, ook zijn partij krijgt het steeds moeilijker. Op een partijcongres op 19 en 20 mei kiezen de liberalen een nieuwe voorzitter. Keizer is de enige kandidaat. Hij zou automatisch herbenoemd moeten worden, maar over tien dagen is het onderzoek van de VVD-integriteitscommissie nog niet af. De leden moeten dus iemand herkiezen die zwaar onder vuur ligt en die om die reden zijn activiteiten voorlopig heeft opgeschort. Je hoeft niet over profetische gaven te beschikken om te voorspellen waarop de media tijdens het VVD-congres gefocust zullen zijn.

  Vanuit de beeldvorming geredeneerd zou de VVD zich beter zo snel mogelijk van Keizer kunnen afmaken. Het allerbeste zou zijn als deze verklaart vanwege het partijbelang definitief terug te treden. Maar dat lijkt Keizer allerminst van plan. En zelfs als hij dat zou doen, dan nog zou de affaire voor de partij niet zonder schade eindigen. Want Mark Rutte en de rest van de partijtop zijn eerder beschermend om hun belaagde voorzitter heen gaan staan en hebben bezworen dat hij wel degelijk “integer” is. Rutte kan dus nu moeilijk verklaren dat Keizer voor geen meter deugt. Althans niet in het openbaar. Wat hij allemaal achter gesloten deuren tegen hem zegt weten we niet, al kunnen we ernaar raden. Maar voor een nette oplossing is het hoe dan ook te laat.

  2 REACTIES

  1. Het schijnt ook dat GroenLinks de waarheid niet spreekt, misschien wel als Keizer van de VVD. GL zegt dat de zeespiegel gevaarlijk stijgt. Zo zetten ze Buma onder druk in de onderhandelingen Het grootkapitaal moet hier aan verdienen (dijken, meer subsidie voor Wind, etc).
   Uit meetgegevens van de KNMI blijkt dat sinds 1880 de zee door uitzetting ieder jaar slechts 1,4 mm stijgt. Er zijn geen spectaculaire stijgingen, er dreigt een proces wegens onterechte paniekzaaierij.

  Comments are closed.