Kersttoespraak

  6
  394

  Leestijd: 2 minuten.

  De kersttoespraak is bijkans een universeel ritueel. De paus doet het, the Queen, de Duitse president en een heel assortiment andere staatshoofden. En bij ons dus de koning. Het hoort bij kerstmis als de piek op de boom en het kindeke in de kribbe. Een ritueel is vooral om te ‘verbinden’. Het wekt de suggestie van saamhorigheid en geeft voor zolang het duurt en voor wie er gevoelig voor is het idee dat we allemaal samen zijn, allemaal één. Als de boodschap goed aankomt, zijn we  allemaal zeven minuten Oranjeklant.

  Een ritueel staat en valt voor zijn effectiviteit met enscenering en presentatie. De toespraak moet niet te lang maar ook niet te kort zijn. Niet te serieus en niet te luchtig. Een persoonlijke toets mag maar wel met mate. Het decor moet sober en toch feestelijk zijn. De regisseur moet zorgen voor voldoende scenewisselingen zodat de koning niet als een houten klaas zijn boodschap opdreunt.

  Dat was dit keer allemaal dik voor mekaar. De koning is absoluut gegroeid in zijn rol. Geen ongemakkelijkheden en wat we ‘Philip Freriks-momentjes’ zouden kunnen noemen. En de toespraak is ook geen – onbedoelde – aflevering van Lucky-tv meer. De mediatrainers kunnen tevreden zijn.

  Bij een ritueel is de inhoud ondergeschikt aan de vorm. Het zou te ver gaan om te zeggen dat de koning ook de inventarisatielijst van zijn vrouws garderobe had kunnen oplezen (zou ook erg lang geduurd hebben), de teksten van zijn vriend René Froger of het interview met Frenkie de Jong in de Voetbal International, maar het komt wel in die buurt. Het is en blijft de toon die de muziek maakt. Daar mochten we nu evenmin over klagen.

  Voor de liefhebbers zou het leuk zijn te weten hoe zo’n tekst tot stand komt. Hebben ze bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een afdeling Nietszeggende Teksten (in de wandeling oneerbiedig de afdeling ‘slap gelul’ genoemd?). En wie zijn dat dan? Is het een strafcorvee voor een ambtenaar die als republikein is ontmaskerd? Is het het werk van een commies die tegen zijn pensioen aanzit? Schrijft de RVD een wedstrijd uit voor jonge ambtenaren? En krijgt de winnaar promotie of mag hij net als Dichtertje van Nescio bij fraai weer alleen maar een uurtje langer wandelen?

  Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een door de traditie geheiligd recept is. Dit kan wel, dat mag juist niet, niet teveel kruiden en al helemaal niet pikant, goed roeren en dan in de ijskast een paar uur laten opstijven. We weten het niet. Dat is het Geheim van Noordeinde en het wachten is op de onderzoeksjournalist die het gaat kraken.

  Zou het trouwens geen aardig idee zijn om al die kersttoespraken met elkaar te vergelijken? Als een soort Eurovisiefestival. Met punten voor de tekst (hoe onnozeler hoe beter) en presentatie (hoe professioneler hoe beter). Hoe zou de koning het dan hebben gedaan? Hoe vaak die douze points? Of zelfs: and the winner is…?  We zullen het niet weten. Maar hoe dan ook, voor de fans was het nu al vast en zeker ‘oranje boven’!

   

   

  6 REACTIES

  1. Ach Kerst, een kinderfeest. Zodra het kind volwassen is en zijn volgelingen een boodschap mee geeft die hen niet bevalt zijn ze in geen velden of wegen meer te vinden, op uitzonderingen na. Op Goede Vrijdag zijn de kerken nagenoeg leeg. We moeten het wel gezellig houden. Kerstmis moet een gezellig kinderfeest blijven met mooie muziek, mooie toespraken, lekker eten en de consequenties daar onmiddellijk de ogen voor sluiten. Dat Kerstmis naar Goede Vrijdag leidt is te schokkend en wordt dan ook verwegen in al die mooie toespraken.

  2. De koning deel ons mede dat we in 1 van de beste landen van de wereld wonen.
   Mijn reactie daarop is: “en dat willen we graag zo houden!”

  3. De paus zegt ook, dat hij het welzijn van importmoslims hoger aanslaat dan de veiligheid van het land waar hij woont. Dus ik vraag me steeds vaker af of deze man nog wel goed bij zijn verstand is, of dat Alzheimer vat op hem begint te krijgen. Gelukkig luistert de regering van Italië niet naar deze meneer uit Argentinië .

  4. Ik hoorde de toespraak op het internet net.. Via het Algemeen Dagblad en wat blijkt… ☝🏿
   De journalist die het stukje schrijft stopt daar een eigen stukje tekst in, alsof de Koning dit gezegd heeft. Zijne Majesteit zegt (rond 1 minuut en 17 seconde van het bericht): “Tegenover intimidatie en extremisme” maar wat schrijft de journalist in’t AD: Tegenover intimidatie, extremisme, en hij voegt er heel creatief zelf aan toe: populisme en polarisatie… zette de Koning een ander Nederland.
   Wat een smerige manipulatie en een politieke poging tot smaad!
   Is dat nu waar de journalistiek van het Algemene Dagblad voor staat!
   Leugens neerzetten alsof Zijne Masjesteit dik 20% van de bevolking – als het straks naar de verkiezingen niet meer is – zijnde populisten koppelt aan extremisme, intimidatie en polarisatie!
   Ik ben woest.
   Dit is Masjesteitschennis, politieke propaganda en pure media-misleiding!
   De AD liegt en bedriegt en misbruikt de kerstboodschap nota bend van onze Koning voor eigen smerige politieke doeleinden! Dat u dit maar weet!
   Ik vind het ronduit schandalig!
   https://www.ad.nl/binnenland/oproep-van-koning-in-kersttoespraak-is-ongebruikelijk~ab131b2b/

   • Maar denk maar niet dat deze aanpassing door het AD door de nepnieuws-politie van Kajsa Ollongren als nepnieuws zal worden betiteld; het past namelijk in de gewenste regeringspropaganda.

  5. De Paus noemde mensen egoïstisch, hebberig en nog wat van die zaken.
   Ik zou tegen hem willen zeggen: Kijk een goed rond in je eigen organisatie; het zijn net mensen, dus laat dat voetstuk voor de geestelijkheid maar achterwege.

  Comments are closed.