Kiekeboe met Kim

  2
  447

  Leestijd: 4 minuten.

  Toegegeven, de acute nieuwswaarde is in tijden van corona niet overweldigend. Toch, de vraag blijft intrigeren. Waar is Kim Jong Un? De dictator van Noord-Korea en boezemvriend van president Donald J. Trump is al bijna drie weken niet in het openbaar verschenen.

  Dat is voor een potentaat van een totalitaire staat opvallend lang. De stabiliteit van zo’n land valt of staat met het regelmatig optreden in het openbaar van de grote leider. Als hij te lang uit beeld verdwijnt en niemand weet waarom, kun je er donder op zeggen dat de speculatiecarrousel meteen op volle toeren gaat draaien.

  En jawel: Kim zou een hartaanval hebben gehad, een ongeluk en mogelijk niet langer onder ons zijn. China zou intussen een medisch team hebben gestuurd. Dat schijnt weer  niet erg waarschijnlijk te zijn. De Noord-Koreanen zouden Beijing te zeer wantrouwen en liever geen Chinese arts aan het bed van de leider zien.

  Die experts zijn het, uiteraard zou je zeggen, niet met elkaar eens. De een zegt dat de berichten overdreven zijn, een ander dat er niets aan de hand is en weer een ander maakt zich toch ernstig zorgen. De scenarios van de verontruste waarnemers variëren van een opvolgingsstrijd met onduidelijke afloop tot het imploderen van de staat. En omdat Pyongyang over een fors arsenaal aan kernwapens beschikt, staan we mogelijk voor een brandgevaarlijke crisis. Alsof we aan corona onze handen niet vol genoeg hebben.

  (U ziet, er staat opvallend vaak ‘zou’ in deze alinea’s. En dat wordt helaas in de loop van het stukje niet minder. Dat is inherent aan het soort regime.)

  Vast staan in elk geval een paar dingen. Kim is sinds 11 april niet in het openbaar gezien. Hij was de grote afwezige op dé nationale feestdag van het regime, 15 april, de geboortedag van zijn grootvader, de stichter van de staat Kim Il Sung. Gesuggereerd werd dat hij verstek had laten gaan wegens corona. Hoe dan ook, het is op zijn minst ongebruikelijk.

  Feit is ook dat de Kims ondanks hun mythische nevelen gehulde afkomst (Kim de Eerste zou geboren zijn op een heilige berg) vaak kampen met gezondheidsproblemen. In een dictatuur doen ze meestal erg geheimzinnig over de gezondheid van de leiders, maar in Noord-Korea zo mogelijk nog meer dan in andere totalitaire staten. Kim Jong Un zou kettingroker zijn, goed voor minstens een paar flessen wijn per dag en zou een afkeer hebben van de meeste lichamelijke activiteiten. Zijn BMI is vermoedelijk staatsgeheim maar ook het niet-medische oog ziet meteen dat hij veel te zwaar is.

  De Amerikaanse journaliste Anna Fifield, schrijfster van een buitengewoon lezenswaardige biografie van Kim, meldde begin deze week in de Washington Post een ‘verhoogde en nerveuze activiteit’ in Pyongyang. Mensen zouden zijn gaan hamsteren, helikopters zouden af en aan laag over de stad vliegen en het treinverkeer, ook richting de grens met China zou zijn stil gelegd. Daaruit zou je kunnen opmaken dat er iets aan de hand is. Maar ook hier geldt: niemand weet het.

  Als een potentaat lang uit zicht verdwijnt, buigen de regimewatchers zich als op afroep meteen over de opvolgingskwestie. In de Sovjet Unie keken de Kremlinologen naar wie op hoogtijdagen het dichtst bij de leider stonden. Daaruit kon je afleiden wie een kans had en wie niet. Dat bleek in de praktijk vaak geen garantie, maar je had iets waar je je aan vast kon houden.

  In Noord-Korea is het simpeler en tegelijk ingewikkelder. De opvolger van deze Kim moet een nazaat van Kim de Eerste zijn, daar schijnt niet aan te tornen te zijn. Maar wie?

  De kandidaten staan niet in de rij. Kim zou een zoontje hebben maar die is net oud genoeg voor groep 3 en valt dus (voorlopig?) af. Een halfbroer had een gevaarlijke rivaal kunnen worden, maar die heeft Kim een paar jaar geleden laten vermoorden. Dat was die spectaculaire aanslag op de luchthaven van Kuala Lumpur. Een andere broer komt niet in aanmerking omdat hij ‘verwijfd’ zou zijn en als fan van Eric Clapton vooral gitaar wil spelen. Blijft over Kims jongere zus, Kim Yo Jong (32).

  Deze Kim debuteerde twee jaar geleden op het wereldtoneel tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Ze maakte toen een opmerkelijk zelfverzekerde indruk. Kim Yo Jong zou de belangrijkste adviseur van haar broer zijn en in deze hoedanigheid de First Lady van het regime. Ze geldt als ‘zeer intelligent’, zou goed ingevoerd zijn in de staatszaken en bijgevolg de voor de hand liggende opvolgster zijn.

  Kim Yo Jong heeft echter een handicap: ze heeft het verkeerde geslacht. Een vrouw kan volgens de Koreaans-Confuciaanse traditie geen staatshoofd zijn. Ook haar jeugd werkt in haar nadeel. Volgens diezelfde traditie komt de wijsheid met de jaren en dan voornamelijk bij de man. Er is voor de liefhebbers nog een ander aanwijzing dat Kim Yo Jong geen serieuze kandidaat kan zijn. Er is nog geen sprake van enige persoonlijkheidsverheerlijking. En dan ben je (nog) geen serieuze kandidaat.

  Zijn er dan nog ooms of neven die in aanmerking komen? Er blijkt inderdaad een oom te zijn, de halfbroer van Kims vader. Deze Kim Pyong Il was een kleine 40 jaar in ballingschap op diverse ambassades in Oost-Europa. Ze hebben hem onlangs teruggeroepen, maar of hij een kans maakt?

  Al die speculaties zijn waarschijnlijk even zovele slagen in de lucht. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Zuid-Koreaanse en Japanse pers een Kim al dood hadden verklaard waarna hij opeens weer in levende lijve opdook. Zo’n al dan niet wonderbaarlijke wederopstanding kunnen we bij Kim Jong Un evenmin uitsluiten.

  2 REACTIES

  1. De mensen van Noord Korea. Ik hoop echt dat ze bevrijdt worden van deze belachelijke, geweldadige mensen, de Kim familie.

   De internationale wereld zou daaraan een steentje bij moeten dragen.

   Echt heel erg.

  2. Volgens mij is hij dood. Hij heft het advies van zijn vriend Trump opgevolgd en zich laten inspuiten met bleekmiddel. Hij had niet door dat zijn vriend Trump zo bij de hand is dat deze echt geen bleekmidel in laat spuiten. Trump is gekke Henkie niet.

  Comments are closed.