Kiesgerechtigde leeftijd naar 16?

  4
  346

  Leestijd: 2 minuten.

  De leeftijd waarop mensen mogen stemmen moet omlaag, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Nu mag je pas op je 18e naar het stemlokaal. Als het aan het adviesorgaan van de regering ligt, kan dat straks vanaf je 16e. Dat zou via een aanpassing van de grondwet geregeld moeten worden.

  Op je 16e woon je nog bij je ouders, redeneert de ROB. Je hebt dan minder aan je hoofd dan wanneer je  studeert of werkt. Als iemand dan al mag gaan stemmen zal hij/zij dat blijven doen, ook later. Kortom: jong geleerd is oud gedaan.

  Klopt dat? Om te beginnen kun je je afvragen of het waar is dat jongeren minder aan hun hoofd hebben wanneer ze nog thuis wonen. Dat zal van geval tot geval verschillen, lijkt me. Bovendien heeft het iets vreemds om iemand op zijn 16e al stemrecht te geven, terwijl hij pas op zijn 18e het rijbewijs kan halen of alcohol mag drinken. Moeten die leeftijden dan ook maar omlaag? En trouwens: waarom wel op je 16e stemmen, en niet op je 15e of 14e? Leeftijdsgrenzen hebben altijd iets willekeurigs.

  In 1972 werd de stemgerechtigde leeftijd verlaagd naar 18. Daarvoor bedroeg hij 21 jaar. Er zijn ook tijden geweest dat je pas op je 23e mocht stemmen en zelfs op je 25e. Of die verlaging in 1972 de deelname aan het democratisch proces heeft vergroot of verkleind valt niet goed na te gaan, want pas in 1970 is de opkomstplicht afgeschaft. Daarvoor móest je je – op straffe van een boete – in het kieslokaal vervoegen, al was het uitbrengen van een geldige stem niet verplicht.

  In elk geval meent de ROB dat begin jaren zeventig het puberbrein nog niet klaar was voor het stemrecht. Nu zou uit onderzoek zijn gebleken dat 16-jarigen wel degelijk verstandige politieke keuzes kunnen maken. Maar wat zijn verstandige politieke keuzes? Hoe weet het adviesorgaan wat goede keuzes zijn? Daar heeft het zich toch helemaal niet mee te bemoeien?

  En trouwens: is er wel reden voor bezorgdheid over de opkomst bij Nederlandse verkiezingen? Het aantal uitgebrachte stemmen is, zeker bij parlementsverkiezingen, hoog vergeleken met diverse andere landen. Bij provinciale en Europese verkiezingen zijn de cijfers minder gunstig, maar daar zaten ze dit jaar duidelijk in de lift.

  Er is dus niet echt reden om te veronderstellen dat de politieke belangstelling in dit land afneemt. En dat daarom de stemgerechtigde leeftijd maar omlaag moet. Volgens mij zijn er wel andere onderwerpen om je druk over te maken.

  4 REACTIES

  1. Kiesgerechtigde leeftijd verlagen naar 16 jaar is een buitengewoon slecht idee. De meeste jongvolwassenen hebben al geen enkele belangstelling voor politiek, laat staan de zestien jarigen. Ik zou graag de kiesgerechtigde leeftijd weer verhogen naar ten minste 21 jaar. Dan begint een mens een beetje volwassen te worden. En eerst een stevige cursus over hoe een rechtsstaat functioneert is ook geen slecht idee. Als kiesgerechtigde weet je dan ook dat je wel je stem kunt laten horen, maar niet direct je zin krijgt. Zo werkt het niet in de democratie. Ik vrees dat verwende Nederlandse kinderen van 16 jaar dan wel heel snel afhaken. Niet doen dus.

  2. 16 jaar. Nog niet helemaal droog achter de oren en dagelijks op school geïndoctrineerd door de linkse lerarenkliek (met excuus aan de uitzonderingen). Wat denkt U? Gemakkelijke prooi voor links, toch?

  3. 16-15-14, Wat maakt het uit. Gezien het feit dat de dames en heren politici met hun deskundige adviseurs van: hoe het volk bespelen, in verkiezingstijd helemaal los gaan maakt op mij niet de indruk dat de dames en heren politici erop uit zijn het volk aan te moedigen om verstandig te kiezen. Het volk moet gewoon hoorndol gemaakt worden en dan maar hopen dat je als partij groter wordt. Het feit dat de media ook volop mee doen aan het grote verkiezingscircus maakt duidelijk dat de media het echt geweldig en te gek vinden. Dus 16-15-14, wat maakt het uit, het moet, wat mij betreft wel boven de tien zijn, beneden de tien gaan stemmen is niet goed zegt mijn gevoel, maar wellicht dat er best heel goede reden zijn dat je ook beneden de tien best heel verstandig kunt kiezen en boven het niveau kunt uitstijgen van gezellige babbel, leuk smoeltje en lekker kontje. Misschien kunnen de volwassenen daar nog een hele hoop van leren.

  Comments are closed.