Kiesraad komt met definitieve uitslag verkiezingen

  0
  94

  Leestijd: 1 minuten.

  De definitieve uitslag van de verkiezingen van afgelopen woensdag, wordt vandaag bekendgemaakt. Ook wordt duidelijk wie er met voorkeurstemmen gekozen zijn in de Tweede Kamer, en wie de Kamer gaan verlaten. 

  Afgelopen vrijdag zijn de hoofdstembureau’s bijeen gekomen en zijn de stemtotalen per kieskring vastgesteld. Op basis daarvan kan de Kiesraad de definitieve uitslag bepalen.

  Vorige week gingen er geluiden dat de PvdA 1 zetel zou zakken in de definitieve uitslag naar 38 zetels. GroenLinks zou er 1 stijgen naar 4 ten opzichte van de voorlopige uitslag. Dat zal straks moeten blijken

  Ook wordt bekend wie er met voorkeurstemmen in de Kamer komt. CDA’er Pieter Omtzigt lijkt daarin geslaagd. Een Kamerlid dat op een onverkiesbare plek staat, kan toch in de Kamer komen als een kwart van de kiesdeler gehaald wordt. Dat komt neer op ongeveer 16.000 stemmen.

  Omtzigt werd door het CDA niet op de lijst gezet, maar na ingrepen van lokale afdelingen kreeg hij plaats 39 op de kieslijst. Nu lijkt hij erin geslaagd genoeg stemmen te hebben getrokken, met name in zijn woonplaats Enschede en omstreken, om een andere CDA’er uit de Kamer te stoten: Martijn van Helvert.

  Hier een overzicht van zaken die de Kiesraad om 16.00 uur bekend maakt:

  – het aantal uitgebrachte stemmen per politieke partij;

  – het aantal stemmen per kandidaat;

  – de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen;

  – de verdeling van de zetels en de restzetels;

  – de gevolgen van lijstencombinaties voor de zetelverdeling;

  – de gekozen kandidaten.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook