De kiezer beweegt wel degelijk

  7
  3416

  Leestijd: 1 minuten.

  Nog een week te gaan tot de verkiezingen en steeds vaker hoor je de klacht dat “de kiezer maar niet in beweging komt”. Al weken verandert er nauwelijks iets in de opiniepeilingen. VVD en PVV staan aan kop met rond de 25 zetels, daarachter jagen CDA, D66 en GroenLinks met tussen de 15 en 20 zetels, SP en PvdA staan op 10 tot 15 en dan volgt een groep kleintjes met minder dan 10. Lijsttrekkersdebatten, televisieoptredens, kranteninterviews, flyeracties in het land – het lijkt allemaal weinig effect te hebben. De verschuivingen in de polls blijven miniem. Wanneer gaat de verkiezingsstrijd eindelijk eens beginnen?

  Inderdaad, vergeleken bij de campagne van 2012 is er sprake van een surplace. Toen zetten enkele tv-debatten de polls volledig op hun kop. De SP, die meer dan 35 zetels had in de peilingen, raakte in no time meer dan de helft daarvan kwijt. De PvdA maakte onder leiding van “gamechanger” Diederik Samsom een omgekeerde beweging en eindige uiteindelijk als tweede partij, vlak achter de VVD, die met een laatste sprintje ook 10 zetels won. GroenLinks zakte na intern geruzie als een plumpudding ineen en hield ternauwernood 4 van de 10 zetels over. En zo waren er nog wel meer opzienbarende ontwikkelingen in de laatste weken voor de verkiezingen.

  Waarom gebeurt dat nu niet? Vanwaar die stilstand?

  Is er eigenlijk wel sprake van stilstand? Als je alleen naar de laatste peilingen kijkt zeker. Maar als je uitgaat van de uitslag die voorspeld wordt, staat de kiezer op het punt een waar bloedbad aan te richten op het Binnenhof. De VVD zal dan misschien opnieuw als grootste partij eindigen, ze gaat wel een zeteltje of 15 verliezen. De PvdA stevent af op de grootste verkiezingsnederlaag die Nederland ooit te zien heeft gekregen en moet waarschijnlijk meer dan 25 zetels afstaan. GroenLinks stijgt van 4 naar circa 17, meer dan een verviervoudiging. Ook PVV, CDA en D66 staan op het punt hun zetelaantal flink te verhogen.

  Als de opiniepeilers gelijk krijgen verandert er op 15 maart aanzienlijk meer dan in 2012. Althans als je de uitslag met de vorige uitslag vergelijkt. Die verandering vindt alleen niet in de laatste weken van de campagne plaats. De kiezer heeft al veel eerder bewogen.

  7 REACTIES

  1. Nou Bert, een partij moet het vertrouwen van de achterban wel verdienen. Ik heb meer respect voor de SP die de kiezers duidelijk maakt niet met de VVD in zee te gaan om een rechts beleid uit te voeren. Op het pluche zitten is niet voldoende – je moet daar ook daadwerkelijk iets voor de mensen kunnen betekenen.
   Onder het zittende kabinet met daarin de PvdA is de thuiszorg gehalveerd en hebben de werknemers daarin alleen nog maar flutcontracten met 20% loonsvermindering; zijn verzorgingshuizen gesloten zonder te zorgen voor goede opvang van ouderen. Het resultaat is dat nu het oude probleem is teruggekeerd: oudere patiënten houden te lang dure ziekenhuisbedden bezet. De huren zijn verhoogd en zogenaamde scheefwoners zitten klem omdat ze veelal te weinig verdienen voor een koophuis of huren op de vrije markt. Resultaat: koopkrachtverlies. Dat laatste was dan weer slecht voor het MKB. Het MKB dat ook zwaar leed onder het verhogen van het BTW-tarief. Ook de bouwwereld leed onder de verhuurderstoeslag want er werden geen sociale huurwoningen meer bijgebouwd. Wél werden er sociale huurwoningen verkocht waardoor de tekorten opliepen. Dit gaf Wilders de kans de komst van de buitenlanders hiervan de schuld te geven terwijl hij zelf heeft ingestemd met de verkoop van sociale huurwoningen. De studieschuld in Nederland loopt nu tegen de 20 miljard naast de astronomische schuldenlast van de hypotheken. Uiteindelijk is dit onhoudbaar. De AOW-leeftijd is verhoogd. Voor sommigen betekent dit al doorwerken tot bijna 71. Een nachtmerrie voor stratenmakers, schoonmakers, metselaars etc. Een PvdA die zo totaal het belang van deze groep arbeiders uit het oog verliest, moet zich werkelijk de ogen uit de kop schamen. Eigen risico én eigen bijdragen zorg stegen waardoor honderdduizenden Nederlanders nu zorg mijden. Een kwalijke zaak. Mensonterend zelfs.
   Kortom, mijn stem gaat echt niet naar de PvdA maar naar de SP. De PvdA doet er goed aan te leren van de gemaakte fouten en toe te geven dat die fouten zijn gemaakt.

  2. Ik denk dat de enige “gamechanger” zal blijken, dat de peilingen er uiteindelijk behoorlijk naast zaten.
   Al die debatten en flyers ten spijt, blijf ik nog steeds bij mijn stemkeuze zoals die al was voor die hele kermis.
   Voor mij lijkt het meer dat de peilingen een afspiegeling zijn van de kleur van hun onderzochte groep.
   Daarnaast praten veel mensen in een “Paul en Jinek” keurslijf en stemmen uiteindelijk anoniem.

   Maar buiten mijzelf en wat ik veel om mij heen hoor.
   De campagne duurt te lang, veel beloftes waarvan iedereen weet dat ze onhaalbaar zijn, aangevuld met elkaars standpunten “lenen”.
   Zoals bijvoorbeeld, CDA komt met, vol is vol en zelfs de PVDA praat groen en PvdD, SP en GL praten zelfs over haalbaarheid.
   Aangevuld met herhaling op herhaling met telkens dezelfde vragen.
   De hele linie komt hierdoor zwaar ongeloofwaardig over, dat allemaal in een zwaar verdeeld land.

   Kortom, blijkbaar is de “gamechanger” achteraf bezien, dat de VVD en de PVDA zo goed als gehalveerd zijn en Nederland uitgesmeerd raakt over de hele linkse breedte.
   Het gevolg daarvan is een zeer verdeelde linkse coalitie met heel veel partijen, zonder realistische werkbare slagkracht of eenduidige visie.
   De enige andere optie is over rechts (VVD, CDA, PVV) maar lijkt uitgesloten door uitsluiten.
   En natuurlijk de grote vraag hoe groot de PVV uiteindelijk zal blijken zijn.
   En zo ging Nederland van “bruggen bouwen” naar “Polderen in drijfzand”.

   • Inderdaad, de peilingen zijn een afspiegeling van de kleur van de onderzochte groep. En als het goed is, is die onderzochte groep een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. En zo krijg je bruikbare resultaten uit een statistisch onderzoek. Precies zo werkt statistiek. Dat begrijpt niet iedereen. Kijk maar eens naar Lilian Helder, PVV en ex-advocate, tijdens een debat in de Tweede Kamer. Te gênant voor woorden.

    Ik hoop van harte dat meer mensen net als jij blijven bij hun eerste voorkeur, want die geven wat stabiliteit aan de peilingen. Maar helaas zitten veel kiezers zo niet in elkaar en krijg je die dagelijks fluctuerende cijfers.

    Links is inderdaad uitgesmeerd over relatief veel partijen, maar dat geldt ook voor rechts (VVD, PVV, CDA, VNL, FVD, GP, en nog wat kruimels). Over rechts valt niets af te spreken, o.m. door uitsluiting en die verkruimeling. Maar over links zijn de verschillen m.i. overbrugbaar, zodat in combinatie met VVD en CDA iets moois mogelijk is. En laat dat nou precies ook een mooie vertegenwoordiging van de NL-bevolking zijn. Prachtig toch en een democratie waardig.

    De PVV speelde een complexe sleutelrol, maar door de gemaakte onhandige strategische keuzes speelt die niet echt meer mee. Als je de pers moet geloven, is de VVD daardoor een beetje van streek en heeft dus rechts er vooral last van.

    • Ja oké, PVV slaat strategisch de plank mis, maar is dat echt zo?
     Wilders had niet veel keus, hij was al uitgesloten voordat de campagne was begonnen.
     Meeregeren ging hij toch al niet, maar hij maak wel een behoorlijke zetelwinst en de hele rechter linie newmt grotendeels zijn islamstandpunten over.
     SGP, en ChristenUnie staan qua islam, zelfs naast het PVV-programma, maar dan met een normalere en gemotiveerde inbreng.
     Die andere rechtse “kruimels” moeten eerst nog een stoeltje zien te veroveren.
     Daarnaast is de campagne nog lang niet afgelopen, tot aan de verkiezingen van de Eerste Kamer, dat kan alles nog op zijn kop zetten.
     Turkije doet nu ook nog een duitje in het zakje, die motiveren uiteindelijk de PVV-aanhang om te gaan stemmen.
     En met al die gegevens meenemend kan ik niet anders concluderen dat Wilders uiteindelijke de winnaar zal zijn van deze verkiezingen.
     Hij hoeft zelf niets te doen, andere voeren zijn program uit zonder dat hij er zelf verantwoording voor af moet leggen.
     In mijn ogen hierdoor de giga grote kapitale blunder van het CDA.
     Dat is waarom ik denk dat uiteindelijk juist het uitsluiten van de PVV de grote strategische blunder zal blijken.
     Dat is zo bij een land dat stoelt op een democratie, uitsluiten is altijd een ondermijning van een democratie.
     Dus begrijpelijk dat de VVD zich toch wel grote zorgen maakt.
     Ze hadden Wilders nodig voor hun eigen campagne maar slaan nu daarmee de plank zwaar mis.

     • @Kees
      Op veel van je feitelijke constateringen heb ik niet veel aan te vullen, maar wel op je duiding ervan.

      Wilders werd al langere tijd uitgesloten, maar dat gebeurde, omdat hij zelf zich 100% afsloot voor compromissen en zich voortdurend afzette tegen bijna alle andere partijen. Mijn interpretatie: PVV sloot zichzelf uit door zijn opstelling.

      De PVV-islamstandpunten worden deels overgenomen. Wel zijn accent op de problemen, niet zijn maatregelen. Je kunt erover twisten of de feiten wijzen op een groot probleem, maar in ieder geval wordt dat door veel Nederlanders zo beleefd. Maar het grote thema van Wilders is toch het volledig uit Nederland verwijderen van alles wat met de islam te maken heeft, zoals moskeeën, Koran, islam-scholen en andere structuren? En dat neemt geen enkele grotere partij over. Men wil alleen actie tegen extremistische vormen van de islam. SGP en ChristenUnie staan qua islam zeker niet naast het PVV-programma, want hun normalere en gemotiveerde inbreng gaat over godsdienstvrijheid voor iedereen, soms met wat minder mogelijkheden om die te uiten bijv. via openbare oproepen tot gebed (SGP). Dat anderen het programma van Wilders al uitvoeren vind ik een wat slordige conclusie.

      De campagne is inderdaad nog niet afgelopen, maar de verkiezingen van de Eerste Kamer (dat alles nog op zijn kop kan zetten) zijn pas eind mei 2019, een eeuwigheid ver weg dus, en nu op geen enkele manier al te voorspellen. Of bedoelde je Tweede Kamer???

      Turkije doet ook een duitje in het zakje, en de reactie van Wilders zal zijn aanhang aanspreken. Maar Rutte weert zich tot nu ook kranig met harde taal. Natuurlijk moeten we afwachten wat uiteindelijk gebeurt, maar Wilders heeft hier voorlopig nog niet zoveel aan, behalve dat zijn aanhang hierdoor niet zal weglopen., misschien wel “zijn” zwevers.

      Mijn conclusie: ik zie, al die gegevens meenemend, niet hoe Wilders uiteindelijk de winnaar zal zijn van deze verkiezingen. Uitsluiten kun je het nooit, maar ik zie alleen daling of stabiele cijfers in de peilingen.

      Het uitsluiten van de PVV kan de grootste strategische blunder blijken te zijn. Dat uitsluiten had m.i. niets met strategie te maken, maar met principes. Het kan natuurlijk evengoed later de belangrijkste reden voor verlies blijken te zijn. Maar als het om principes gaat, is het voor mij ook geen ondermijning van de democratie. Dat zou het wel zijn, als het alleen om het winnen van zieltjes zou gaan.

      En mee eens, de VVD had Wilders nodig voor hun eigen campagne, want dan zou veel aandacht gaan naar en opgeëist worden door Wilders en kon daarop en op zijn thema’s geconcentreerd worden. Nu hij niet meedoet, gaat alle aandacht uit naar Rutte en zijn kabinet en toch ook naar de PvdA en moeten ze zich verdedigen. Dat gaat de VVD een stuk beter af dan de PvdA, maar met een actieve Wilders zou de VVD waarschijnlijk veel beter scoren. Ik ben heel benieuwd naar het debat Rutte-Wilders.

  3. De sociaal Democraten gaan in Duitsland vooruit .Een goed teken ,want wat eerst in Duitsland gebeurt komt daarna in Nederland .Stem op de Partij van de Arbeid op 15 Maart !!!

  4. De sociaal Democraten gaan in Duitsland vooruit .Een goed teken ,want wat eerst in Duitsland gebeurt komt daarna in Nederland .Stem op de Partij van de Arbeid op 15 Maart !!!

  Comments are closed.