Klaver heeft een probleem

  5
  1617

  Leestijd: 4 minuten.

  GroenLinks-leider Jesse Klaver zou de komende tijd wel eens de schaduwkanten van het succes aan den lijve kunnen ondervinden.

  Zijn partij is de grote winnaar van de Gemeenteraadsverkiezingen. Met name in de steden met een grote studentenbevolking, maar niet alleen daar, boekte de club van Klaver vaak forse winst. Dat ging meestal ten koste van die andere lifestyle-partij, D66, die bij de vorige verkiezingen de slag om de hoogopgeleide kiezer wist te winnen. De Democraten zitten nu in de regering, hebben daar zo hun problemen, – referendum, sleepwet -, en dat werd nu bestraft.

  Dat impliceert dat de winst van GroenLinks niet structureel is. De kiezer die nu voor Klavers kompanen in de gemeenten stemden kunnen bij een volgende gelegenheid weer net zo makkelijk overstappen naar de concurrent. De moderne kiezer heeft het niet zo op partijtrouw. Het gezicht van een partijleider en de waan van de dag zijn minstens zo belangrijk als nestgeur en het partijprogramma.

  Dat is een probleem voor Klaver die zijn partij wil uitbouwen tot een ‘beweging’. Die zou beter bij de huidige tijdgeest passen. De traditionele partij heeft afgedaan en de toekomst is aan de basisbeweging. Dat zou ook democratischer zijn. Zo min mogelijk van bovenaf opleggen en zoveel mogelijk luisteren naar de stem van de basis. Wie is daar niet voor?

  Het wordt interessant om te zien hoe Klaver en de figuren achter hem dat gestalte gaan geven. Met meet-ups en bezoekjes aan bedrijfskantines alleen gaat dat niet lukken. Elan, charisma (Jessias!) zijn de onmisbare elementen van een beweging, maar wat als het charisma verbleekt en daarmee ook het elan? Dan is de basis die niet zo gek lang geleden stond te jubelen zo weer vertrokken. Want dat is het wezen van een beweging: ze kan zomaar haar aantrekkingskracht verliezen. Dan past ze niet meer in het levensgevoel van het moment. De bakfiets kan voor hetzelfde geld weer bij D66 gestald worden.

  Die kans is vooral groot als de beweging/partij gaat besturen. Dan moeten er keuzes gemaakt worden die op gespannen voet blijken te staan wat er bij de meet-ups is verkondigd. Dan kun je weglopen zoals Klaver deed bij de formatie van vorig jaar, toen hij een compromis over het vluchtelingenbeleid niet mocht ondertekenen van zijn partijvrinden. Dat was voor veel GroenLinks-kiezers die hoopten op regeringsverantwoordelihjkheid een enorme deceptie.

  Op lokaal niveau speelt dat soort zaken niet. Daar gaat het om het oplossen van de problemen van alle dag, de veelbesproken losse stoeptegel. De gemeenteraad is ook de leerschool van de politiek. Daar kan een partij de burger laten zien wat ze waard is en kunnen haar talenten tot ontplooiing komen. Daar kunnen ze leren dat het partijprogramma niet zaligmakend is en dat ‘compromis’ niet altijd een vies woord hoeft te zijn.

  Daarom moeten we goed in de gaten houden wat er de komende tijd in Amsterdam gaat gebeuren. GroenLinks gaat daar als grootste partij met D66, PvdA en SP onderhandelen over een nieuw college. Amsterdam wordt wel eens afgeschilderd als het laboratorium van de politiek en we kunnen dat met reden overdreven vinden. Maar toch… Een links college olv GroenLinks kan een boeiend experiment worden.

  In de Volksrant van vrijdag heeft de politicoloog Alfred Pijpers het hoofdstedelijke GroenLinks-programma nog eens uitgepluisd. Dat is geen opbeurende lectuur. GroenLinks wil van Amsterdam een politiek correcte groene utopie maken. Het tijdperk van de auto zou ‘definitief’ voor bij zijn. Touringcars komen de stad niet meer in. Cruiseschepen mogen er niet meer aanleggen. Parkeerplaatsen worden groenzones. Schiphol kan het schudden.

  Het programma bestaat verder uit punten die we vaker in de GroenLinkse catalogus aantreffen. Met veel strijd tegen het ‘economisme’. Racisme, discriminatie en voor sociale gelijkheid. Amsterdam wordt een ‘deurwaardervrije gemeente’ en er moet meer ruimte komen voor ‘kunstenaars en artistiekelingen’.

  Hoe dat allemaal gerealiseerd gaat worden, geen idee. Daar is het programma vaag over. De ouderen onder ons zullen de dampen die er uit opstijgen wel eens eerder opgesnoven hebben. Inderdaad, de krakers en andersoortige radikalinski’s met hun politieke pleitbezorgers van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het ging in die jaren niet echt goed met de stad.

  Het is nu aan de andere partijen in het college om GroenLinks bij de teugels te houden. Of ze daarin zullen slagen, Joost mag het weten. D66 heeft er in het vorige college niet veel van gebakken, de PvdA is gedemoraliseerd na het zoveelste debacle en bij de SP moest de vlag na de verkiezingen ook halfstok. Groen-Links-leider Rutger Groot Wassink zou nogal een eigenzinnige doordouwer te zijn, van het type ‘tegenspraak mag maar niet overdrijven’. En hij is geen vriend van Klaver.

  De daden van dit linkse college zullen ook in Den Haag met argusogen worden gevolgd. Niet in de laatste plaats door Klaver c.s. Als Groot Wassink er met zijn maten een puinzooi van maakt, straalt dat onvermijdelijk af op de landelijke partij. En dan kan Klaver alle grootse plannen over een brede basisbeweging bij het verantwoord gescheiden vuil zetten.

  5 REACTIES

  1. De PvdA is een verloren partij waarvan veel medewerkers van voren niet weten dat ze van achteren leven.
   Heb met z.g. prominenten van deze partij gemaild maar zijn zelfs te laf
   om een antwoord te geven.
   Horende doof en ziende blind!
   Jongens nog één keer er bestaan geen arbeiders meer!
   Althans willen weten dat het ARBEIDERS zijn. Het is een belediging
   geworden!!!
   Een naaister is een modinette! Een werkster is een huisverzorgster!
   Begrijp het dan eens ballen!!!
   Hoe kan je dan Partij van de Arbeid heten?
   Het sprookje PvdA is uit!

   • “Een moderne kiezer heeft het niet zo op partijtrouw,” zegt de auteur. Hij benoemt dan expliciet het ‘geblunder’ D66. Eddy zegt er ook het zijne over, in dit geval de PvdA bij haar …. pakkend. En terecht beste mensen… Het zijn immers de partijen die datgene waar ‘ze’ voor staan of moet ik stonden zeggen, te grabbel gooien en waarvoor eigenlijk?
    Die tijdelijke pracht van even aan de macht?
    Verantwoording nemen noemen de ‘bevlogen’ dames en heren dat…
    Tja, wat moet je dan nog als ‘trouwe’ kiezer? Shoppen, totdat er iemand eens echt politiek stand houdt? Bij GroenLinks moet je volgens mijn optiek ook niet wezen…
    Waarom?
    Omdat ze heel dom wel groen zijn maar met rode open grenzen al die mensen binnenlaten en uiteindelijk bij u en mij een CO2 rekening op de mat leggen, u weet wel zo’n blauwgroene envelop, of u dan wat minder vlees en energie wilt gebruiken en meer wilt betalen. Meer?
    Ja, dat is blauw van de VVD. Groen is Klaver…
    Rood zijn de migranten. Wellicht GroenLinks vluchtelingen die dan als het aan de VVD ligt snel arbeiders worden… Kunnen ze mooi tegen een bijstandssalaris aan de slag gaan. Want tja, van de PvdA is ook niets meer over….

  2. Groene partijen vergeten dat de partij er is voor de burger. Zij menen dat de burger er voor de partij is, doch de groene partijen hebben bij elkaar slechts minder dan een derde van het aantal stemmen. Dus het zou zeer arrogant van de groene partijen zijn om niet constructief te gaan samen werken met partijen die de overige twee derde van de kiezers vertegenwoordigen. Het gezegde luidt hoogmoed komt voor de val.

  3. Je kunt D66 toch moeilijk een linkse partij noemen.
   Maar D66 is wel nodig om een meerderheid te krijgen in Amsterdam, bestaande uit 3 linkse partijen en D66
   Die linkse partijen hebben samen 21 zetels (reken ik er de dierenpartij ook nog bij).
   In 2006 was dat nog 33 zetels.
   Amsterdam wordt dus rap rechtser, net als Nederland.

  4. Als rechts die problemen nog wat kan vergroten zullen ze het niet laten.
   En daarbij mogen ze natuurlijk dezelfde methoden gebruiken die Links gebruikt; als dat van Links getolereerd wordt is er geen enkele reden om dat van rechts niet te accepteren. Gelijkheidsbeginsel, toch?

  Comments are closed.