Klaver zal niet blijven juichen

  5
  1229

  Leestijd: 1 minuten.

  Premier Mark Rutte heeft de linkse oppositie in de verkiezingsstrijd belangrijke wapens uit handen geslagen door zijn geruchtmakende draai in het klimaatdebat. Maar daar is niet iedereen blij mee. Er zijn niet alleen klimaatsceptici, maar ook mensen die vrezen dat de maatregelen om het broeikasgas de samenleving te veel gaat kosten aan welvaart en banen. En van hen zijn er ook veel te vinden binnen de aanhang van de partij van Mark Rutte, de VVD.

  De peilingen wijzen erop dat kiezers van de VVD dreigen over te stappen naar het FvD van klimaatscepticus Thierry Baudet, en er wordt zelfs gespeculeerd dat het FvD de VVD gaat passeren als de grootste partij, komende woensdag.

  Mark Rutte heeft er belang bij de zorgen over de economische gevolgen van de zware klimaatmaatregelen weg te nemen. De ondernemingsraden van grote energieslurpende bedrijven stuurden hem eerder gezamenlijk een brief waarin ze hun zorgen uitten over een extra CO2-heffing, waarvoor de linkse oppositie pleitte. Toch besloot Rutte tot zo’n heffing. Jesse Klaver van GroenLinks was er zo blij mee dat hij stond te juichen in zijn kamer.

  Maar Klaver zal niet blijven juichen, zei Rutte zondag voor de tv-camera van WNL. Voor de leider van de VVD geldt de voorwaarde dat er meer banen komen na de CO2-heffing. Rutte wil dat de opbrengst van de heffing teruggesluisd wordt naar de bedrijven, zodat zij kunnen investeren in nieuwe technieken. Over dat terugsluizen heeft Rutte nog een appeltje te schillen met GroenLinks en PvdA, want zij willen dat een deel van de opbrengst van de heffing naar de burgers gaat.

  Rutte zal na de verkiezingen van komende woensdag, waarbij de coalitie zo goed als zeker de meerderheid van één zetel verliest, de steun van links hard nodig hebben. Een deel van de kiezers vreest dat hij zijn oren te veel laat hangen naar Jesse Klaver. Als zij zich van de VVD afkeren, doemt het spookbeeld op dat het FvD de VVD rechts gaat passeren.

  Het antwoord van Rutte op dat gevaar is dat een stem op het FvD een verloren stem is. Hij rekent het FvD tot de partijen die schreeuwen vanaf de zijlijn en die niet bereid zijn compromissen te sluiten om regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Rutte wil, zoals de verkiezingsspotjes van de VVD laten zien, dat de Nederlanders niet tegenover elkaar gaan staan, maar naast elkaar.

   

   

   

  5 REACTIES

  1. Terwijl ik het stukje van de auteur lees, staakt het OV en doen o.a. de politiebonden zelfs mee! Zie hier de ‘schreeuwers’ aan de zijlijn. 66 Minuten duurt de schreeuw vandaag uit het volk. AOW op 66 jaar! Maar Rutte en het hele kabinet houden zich Oost-Indisch doof.
   Ook sprak het volk in een referendum en zei NEE. Maar Rutte heeft ‘geitenoren’ en hoorde ja… En de hele coalitie besloot: samenwerken met het volk willen wij niet: wij slopen hun referendum en maken ze politiek… monddood. ?
   Wij ZIJN als kabinet naar’t volk: compromisloos.
   Zie zo, en laat ze nu maar ‘lekker’ schreeuwen langs de zijlijn. ?
   “Naast elkaar staan,” zegt de VVD nu in een verkiezingsspotje? Wel aan, daar staan wij dan… naast elkaar, bij de zijlijn. Rutte is immers Oost-Indisch doof voor de noden van zijn volk.
   Echte regeringsverantwoordelijkheid nemen zou moeten zijn: luisteren naar de uitkomst van het referendum. Mensen betrekken bij de politiek. Niet afstoten en op de zijlijn zetten.
   66 Minuten ligt het OV in Nederland vandaag plat.
   Denkt u dat Rutte zal luisteren?
   Nee? Verhef dan uw stem op’t het stembiljet en zeg NEE. Tegen Rutte.

  2. Het idee om koste wat koste op het pluche te blijven is door Rutte door de klimaatdraai verder benadrukt. Ook hij zal blijken niet te kunnen rekenen. 100-en miljarden uitgeven tegen een effect van bijna 0 graden temperatuurdaling kun niet echt een goede investering noemen.
   Een bijlesje rekenen zou ook bij de VVD voorman niet misstaan.

  3. Het is duidelijk, Rutte krabbelt alweer terug, bedrijfsleven zal niet echt aangepakt worden, en dus geen druk voelen om te innoveren.
   Hoewel liberaal zal ik nu toch groenlinks moeten stemmen om de regering te dwingen de gedane toezeggingen na te komen.
   Mijn kleinkinderen gaan boven mijn beurs.
   Willem

  4. En rutte zal na 20 maart ook niet meer juichen. EEN STEM OP DE LANDVERRADERS VAN DE VVD IS EEN VERLOREN STEM. Ik hoop dat de normale mens (zoals rutte ze minachtend noemt) allemaal op de FvD stemmen en overal de vvd van de kaart kiezen.

  Comments are closed.