Klimaat splijtzwam in gemeenten

  9
  396

  Leestijd: 1 minuten.

  De kosten van het klimaatbeleid vallen lager uit dan de vier miljard die de Nederlanders per jaar aan rookwaar de lucht inblazen. De voorzitter van het klimaatoverleg, Ed Nijpels, en Eric Wiebes, die als minister verantwoordelijk is voor het klimaatbeleid, zeggen het in koor. Met goede wil en met een eerlijke verdeling van de lasten is volgens hen een ambitieus klimaatakkoord uitvoerbaar. Maar zonder slag of stoot gaat dat niet.

  Dat zal dinsdag blijken als de Tweede Kamer debatteert over het klimaatbeleid. Dan wordt vooral Klaas Dijkhoff, de fractieleider van de VVD, die in een interview met De Telegraaf ruimschoots afstand nam van het concept-klimaatakkoord aan de tand gevoeld. Dijkhoff wil niet dat de gewone burger op hoge kosten wordt gejaagd door hoge energiebelasting en dure warmtepompen. Eerder had CDA-fractieleider Sybrand Buma al gewaarschuwd voor een volksopstand als gevolg van de kosten van het klimaatbeleid.

  Daardoor tekent zich in de coalitie een tweedeling af. D66 en ChristenUnie zijn de voorvechters van een ambitieus klimaatbeleid, terwijl hun regeringspartners VVD en CDA op de rem trappen. Dat verwijt krijgen CDA en VVD niet alleen in politiek Den Haag.

  In de Zuid-Hollandse gemeente Rijswijk en in het Gelderse Winterswijk is een bestuurscrisis ontstaan rond het klimaat. In Rijswijk stapt een wethouder van de VVD op, in Winterswijk een van het CDA.

  In Winterswijk liepen donderdag in de gemeenteraad de emoties hoog op rond de ambities van de gemeente om het klimaat te verbeteren. Een motie van wantrouwen van D66 haalde het niet, maar de wethouder van het CDA pikt het niet dat hij door anderen werd uitgemaakt voor “leugenaar”.

  In Rijswijk stapt een wethouder van de VVD op, omdat hij het niet eens is met de rest van het college over het aardgasvrij maken van woonwijken. De VVD vindt dat de gemeente te ver voor de troepen uitloopt. De liberalen willen wachten met grote investeringen op het omzetten van het concept-klimaatakkoord in een definitief akkoord en op afspraken tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Rijk over het klimaatbeleid.

   

   

  9 REACTIES

  1. @Holleman, uw bericht 6 feb. 00.57
   Uw vraag: ”Ik verbaas me over de stelligheid waarmee de coalitie en links zich in dat klimaatplan storten. Weten zij meer of zijn ze van lotje getikt?”
   Analyse: de politiek werd geconfronteerd met de (wetenschappelijke) VN-rapporten, moest wat doen en ‘pakte’ het op. CO2-reductie werd daarmee het synoniem van politieke macht.
   De klimaattafels kregen van de VVD VOORAF een opdracht WAARBINNEN door ‘belangengroepen’ mocht worden gezocht (en waar niet). De uitkomst van het klimaatakkoord is al een politieke keuze geen wetenschappelijke. Het zou andersom moeten zijn. Maar dat procedé is dus omgekeerd.
   En nu is het een politiek gezichtsverlies als de keuze ineffectief blijkt te zijn, omdat BUITEN het gestelde kader nieuwe en minder kostbare oplossingen mogelijk zijn! Gezichtverlies = het verlies van stemmen, dus macht. “Ze weten juist NIET meer, zijn van’t lotje getikt, en moeten dat uit alle macht voor het kiezersvolk zien te verbergen, door zich collectief ACHTER het klimaatakkoord te VERSCHUILEN.”
   https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/niet-alleen-pvv-en-fvd-maar-inmiddels-hekelen-ook-greenpeace-en-milieudefensie-de-co2-obsessie-van-tweede-kamer/

  2. Klimaatenthousiasme klinkt leuk en is fijn als je als beleidsambtenaar ‘lekker’ aan de slag kan gaan creatief te plannen, maar de impact der kosten zijn niet voor hem, wel de mensen.
   In mijn stad, wordt ik als ‘proefwijk’ als eerste van het aardgasnet gehaald. Ik krijg een industrieelwarmtenet in 2022. Heel mijn huis wordt overhoop gehaald, alle radiatoren vervangen, de straat opengehaald, aanvoerbuizen dwars door de flat geboord. 😬
   Ik moet kookpannen vervangen en een inductiekookplaat kopen – op eigen kosten. Wellicht komt er driedubbelglas en gaat mijn huur extra omhoog (gebeurt al met een flat verderop). En dan als klap op de vuurpijl: de warmteprijs is gekoppeld aan het steeds duurder wordende aardgas dat duurder wordt om mensen van het gas te krijgen.
   Da’s toch zot. Wat schiet ik hier nu mee op? Da’s een complete financiële achteruitgang. 😡
   Vraag: waarom koppelt DEZE regering het warmtenet aan de aardgasprijs??? In mijn sociale woningbouwwijk komt dat feitelijk neer op moedwillig klimaatarmoede creëeren.
   Is dat nu nodig?

   • @Haasnoot 6 feb 00:57
    Het is inderdaad zuur dat uw verwarmingskosten gekoppeld zijn aan de prijs van aardgas. U moet dus gasloos leven, maar betaalt toch voor duur gas. Centraal warmte opwekken zal wel goedkoper zijn dan decentraal, maar verwarmen met elektriciteit moet altijd duurder zijn dan decentraal verwarmen met gas, omdat je de energieconversie mist. Ik verbaas me over de stelligheid waarmee de coalitie en links zich in dit klimaatplan storten. Weten zij meer dan wij of zijn ze van lotje getikt? Wat een vertoning was dat gisteren weer op Politiek 24: Rutte die handen vouwend wat in de ruimte zwamt. Moet dit stelletje minkukels ons land besturen?

    • @Holleman,
     Het is gewoon een spelletje om de macht. Ze blaten maar wat, zo voor de verkiezingen. Ze weten het zelf niet. Het is mij evenwel duidelijk dat de VVD geen mallemoer om de bevolking geeft. Getuige de gebeurtenissen in mijn wijk en hoe de VVD de gasprijs verhoogd en koppelt aan de energielevering van het warmtenet.
     Overigens de flatbewoners waar ik over schreef, hebben de transitie vanwege de kostenverhogingen (incl. huurverhoging) geweigerd. De woningbouwcoöperatie had 70% goedkeuring van de bewoners nodig. Wat nu, o gemeente met je gesubsidieerde plannen? Ze hebben voor dit proefproject tientallen miljoenen van het Rijk gekregen. Overigens, zie link, kan best zijn dat waterstof de toekomst heeft.
     Waarom doet de regering niet slim? Leen 100 miljard via obligaties en zet drijvende windmolens op de Atlantische Oceaan neer (waait er altijd hard) Maak waterstof en haal het op met tankers. Klaar.
     Ze zijn te neterig op de eigen centen om het te bedenken. Scheelt honderden miljarden verbouwingskosten voor de mensen. 👨‍🎓
     http://www.p-plus.nl/nl/nieuws/NOVI-waterstof-aardgasnet

     • Uw uiteenzetting laat overduidelijk zien waarom het systeem best aardig werkt. De woningbouwvereniging wil iets doen, war de direct betrokkenen onvoldoende mee eens zijn. En het gaat daarom niet door. Prachtig toch hoe onze samenleving is georganiseerd. Het werkt blijkbaar op microniveau. Een enkeling kan ontwikkelingen niet tegenhouden (stel dat één bewoner tegen was), maar het gebeurt ook niet bij meerderheid van stemmen, want 30% tegenstanders is al voldoende.

      Het lijkt ook geen onoverkomelijk probleem als een politieke partij iets doet of wil waar de bevolking massaal tegen is. Zo’n partij wordt bij de volgende verkiezingen gewoon weggestemd. Als ze het heel bont maakten, worden ze vernietigd en zijn ze voorgoed verdwenen. Als iedere kiezer gewoon doet, waar hij de gelegenheid voor krijgt, corrigeert e.e.a. zich vanzelf.

      De discussie rond de klimaatperikelen kunnen op deze manier prima iets opleveren waar draagvlak voor is.

    • @Holleman,
     Bedankt. Erg interessant. Hoewel het voornamelijk over auto’s gaat. Momenteel komt er in Nederland de eerste waterstof CV-ketel op de markt. Die is duurzamer en goedkoper dan de warmtepomp. Bovendien – en da’s extra interessant – je hoeft daarvoor niet je hele huis te isoleren. Dat ‘geintje’ kost de Nederlandse burger anders wel 235 miljard euro!
     Nog een voordeel: het elektrische netwerk hoeft niet verzwaard te worden ( kosten ??? Miljard euro), want je kan het met kleine aanpassingen gewoon via ons reeds aanwezige aardgasnetwerk distribueren.
     Lijkt mij toch het CO2-ei van Columbus.
     In Rotterdam is een test begonnen om daar huizen mee te verwarmen. (Zie link). Dus regering en politiek: klimaatakkoord of niet, breek het open, redt het klimaat, Groningen en het draagvlak der mensen.
     Investeer zelf in massaproductie van groen waterstof. Geef mij part aandelen uit. En maak i.p.v. een Staatgasbedrijf een Staatswaterstofbedrijf! 🤗
     Heel Nederland lekker aan’t groene gas. 🥳
     https://www.destentor.nl/apeldoorn/kachelproducent-uit-apeldoorn-cv-ketel-op-waterstof-duurzamer-en-goedkoper-dan-warmtepomp-br~a5671fab/

     • @ Ronaldo Haasnoot 7 februari 2019 at 17:09
      Een heel boeiende link. Ik ken Remeha als een betrouwbare en goede CV-producent. Maar het gaat helaas pas om een prototype. Nefit, ook kwalitatief prima, is veel voorzichtiger.
      Ik ga ervan uit, dat de waterstofopties ook bij de onderzoeken naar de energietransitie worden meegenomen. Dan kunnen we ook zien hoe dat financieel uitpakt. Want die waterstof moet wel geproduceerd worden. En er moet een distributienet voor waterstof komen of zijn. Het gasnet schijnt bruikbaar te zijn. Maar men kan niet het gasnet geleidelijk omschakelen naar waterstof. Dat distributienet is voor gas of voor waterstof, maar niet voor beide tegelijk. Dan zou de energietransitie gaan lijken op de omschakeling van linksrijdend naar rechtsrijdend verkeer, om te beginnen met de personenauto’s.

  Comments are closed.