Kloof

  0
  94

  Leestijd: 3 minuten.

  De groeiende kloof tussen politiek en burger waarover al jaren wordt gepraat, is bezig een krater te worden. Langzaamaan wordt het politieke midden, of wat daarvoor doorgaat, van twee kanten geplet. Dat politieke midden, dat tegenwoordig ‘de politieke elite’ heet, heeft dat volledig aan zichzelf te wijten.

  s’Lands bekendste politieke peiler van ons land, Maurice de Hond, lanceerde dinsdag het platform WijSamenVoorElkaar. Dit sociale initiatief – waarop mensen hun ideeën kunnen delen om de samenleving te verbeteren – moet tegenwicht bieden aan het groeiende wantrouwen dat burgers hebben ten aanzien van de politiek.

  Want, zo zegt De Hond, dat er sprake is van een groeiende kloof blijkt uit al zijn onderzoeken. Ondertussen maakt de rechts-populistische Geert Wilders optimaal gebruik van dit sentiment. Met zijn ‘nep-parlement’, ‘nep-voorzitter’ en ‘nep-rechtbank’ appelleert hij aan gevoelens dat de politiek en andere publieke instituties hun eigen agenda hebben en volledig zijn los-gezongen van  ‘de gewone man’, Henk en Ingrid in zijn geval.

  Houwdegen

  Zoals Wilders momenteel een spectaculaire opkomst van zijn PVV realiseert in de peilingen, zien we dergelijke ontwikkelingen ook elders. Kijk naar de opmars van Donald Trump in de VS, of het recentelijk tot president gekozen houwdegen Rodrigo Duterte op de Filipijnen. Krachtig-klinkende, nationalistisch georiënteerde politici trekken tegenwoordig – potentieel – veel stemmen.

  Maar ook aan de andere kant van het politieke spectrum is zo’n beweging aan de gang. Kijk naar de opkomst van linkse alternatieve volksbewegingen zoals Podemos in Spanje of de ‘Vijf Sterren-Beweging’ van Beppe Grillo in Italië. Deze laatste partij is in de peilingen nu populairder dan de regeringspartij PD van premier Renzi, zo bleek vandaag. Ook de opmars van politici als Bernie Sanders in de Verenigde Staten en Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië spreekt boekdelen.

  Verklaringen

  Hoewel de verklaring achter de opkomst van deze vleugelbewegingen per land zal verschillen, zijn er ook algemene verklaringen voor te vinden. Zo is ‘The American Dream’ slechts nog een papieren begrip en kalft de middenklasse in de VS in rap tempo af. Ook in Europa neemt de vermogens- en inkomensongelijkheid alleen maar toe.

  Het zogenoemde neoliberale beleid, ingezet sinds Thatcher en Reagan begin jaren tachtig, lijkt de kiem voor dit alles. Zij organiseerden een massale verkoop van staatsbedrijven aan de markt en omarmden een totale marktwerking. Dit werd vanzelfsprekend geïnitieerd door liberale (1) en christelijk-conservatieve partijen (2), maar de uitvoering is mogelijk gemaakt door de sociaal-democraten (3). Het ‘geweten van links’ schudde de ‘ideologische veren’ af en deed mee met het spel.

  Wat is er vervolgens gebeurd?

  Bestuursbaantjes

  Zijn het niet deze drie partijen geweest die in de afgelopen jaren onderling de goed betaalde bestuursbaantjes (burgemeesters, commissaris van de koning(in), hoge ambtenaren, leden van adviesraden) verdeelden? Leverden niet deze partijen telkens ministers van Financiën die later voor dikke salarissen bij banken aan de slag gingen? Waren het niet vertegenwoordigers van deze partijen die bij geprivatiseerde nutsbedrijven in Maserati’s rond gingen rijden?

  Waren het niet deze partijen die de belastingbetaler liet opdraaien voor miljardenverliezen door fraude bij de banken? Waren het niet deze partijen die een energiebedrijf jarenlang onverantwoord veel gas lieten pompen met levensgevaarlijke aardbevingen tot gevolg? Waren het niet deze partijen die belastingontwijking door multinationals voor vele honderden miljarden euro in Nederland aanmoedigden?

  Om al die redenen – en daarbij opgeteld een mislukt integratiebeleid – worden deze partijen momenteel door de burger gezien als ‘de elite’ en dat hebben die partijen aan zichzelf te wijten.

  “Ik wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten. Dat scheelt ook weer geld, want zo’n kantoor in de Amsterdamse grachtengordel is natuurlijk niet gratis”, werd gezegd door een vertegenwoordiger van een ‘elite-partij’ in 2011. Er is niets veranderd, het is ongeloofwaardig.

  Maserati’s

  Niet alleen in Nederland geldt dat ‘de politiek elite’ volledig in de macht is van de economisch en financieel gedreven lobby, wat tot gevolg heeft dat de middenklasse slinkt en de samenleving langzaamaan erodeert. Het is een algemeen fenomeen in de ontwikkelde Westerse samenleving.

  Als een democratie werkt zoals dat moet, dan zal de burger – als zij dat wil en als de democratie bestendig genoeg is deze ontwikkeling op te vangen – hierop een correctie aanbrengen. Daarom zie je vleugelpartijen in de wereld zo sterk opkomen. Laat ‘de elite’ dat electorale gat liggen? Of laat de achterban van deze partijen hun voormannen in Maserati’s rijden?

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl 

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook