Knallende ruzie in de rode familie

  4
  826

  Leestijd: 2 minuten.

  Enkele dagen voor Kerstmis deed de rechter een opvallende uitspraak in een door de FNV aangespannen zaak: PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft zich in zijn vorige baan van directeur van een sociale werkplaats bediend van schijnconstructies om arbeidsgehandicapten buiten de cao om in dienst te nemen. Heel vervelend voor de PvdA, want partijleider Lodewijk Asscher maakte als minister van Sociale Zaken in Rutte II een speerpunt van de strijd tegen juridische foefjes om de arbeidswetgeving te omzeilen.

  Toch reageerde Asscher nogal lauw op het vonnis. Schijnconstructies waren natuurlijk uit den boze, maar Moorlag had zich daar niet aan bezondigd om zijn eigen zakken te vullen. Hij deed dat uitsluitend met de beste bedoelingen, aldus de PvdA-leider. Moorlag mocht dan ook gewoon aanblijven als Kamerlid.

  Dus als je je met de beste bedoelingen schuldig maakt aan gesjoemel mag dat van Asscher. Zolang je maar niet je eigen zakken vult, maar alleen die van je bedrijf, is er blijkbaar niets aan de hand. Een beetje vreemde redenering.

  Dat vonden ook de Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA. Zij waren van mening dat het niet uitmaakt met welke bedoelingen Moorlag de schijnconstructies heeft gehanteerd. “Zelfs als er geen zelfverrijking plaatsvindt, past dit een PvdA’er niet,” zei JS-voorzitter Lieke Kuipers. Wat de PvdA-jongeren betreft moet Moorlag zijn Kamerzetel dan ook opgeven. De JS hebben inmiddels voor elkaar gekregen dat er  een PvdA-ledenraad komt om de kwestie te bespreken. Geen prettige vooruitzicht voor een partij die na een zeer pijnlijke verkiezingsnederlaag net weer een beetje begon op te krabbelen.

  Maar het blijkt nog veel gekker. De PvdA wist al maanden dat de kwestie-Moorlag zou gaan opspelen. Volgens het AD had de FNV haar namelijk gechanteerd, al vóór de verkiezingen van 15 maart. Zij eiste toen dat Moorlag (negende op de PvdA-lijst) een schikking zou treffen over de schijnconstructies. Zo nee, dan zou zij de zaak in de publiciteit brengen, met alle negatieve gevolgen voor de PvdA van dien.

  De partij zwichtte niet voor dit dreigement, wat begrijpelijk is. De FNV beweert nu dat het ook helemaal niet haar opzet was om de PvdA onder druk te zetten. “Het ging ons om de werknemers,” zegt de vakcentrale tegen het AD. Maar als het niet onder druk zetten was, wat was het dan?

  Vroeger werd het geheel van sociaaldemocratische clubs in Nederland – PvdA, FNV, VARA etc. – wel aangeduid als ‘de rode familie’. Dat de familiebanden de laatste decennia een stuk losser zijn geworden, was allang duidelijk. Met het onfrisse geruzie rond Moorlag lijkt de rode familie definitief uit elkaar gevallen te zijn.

  4 REACTIES

  1. Een behoorlijk probleem voor de PvdA.
   Vanmorgen in het nieuws : PvdA Kamerleden hebben Moorlag verzocht zijn Kamerlidmaatschap op te geven.
   Asscher zou hem willen laten zitten.
   Moorlag wil hoe dan ook blijven zitten eventueel zelfstandig.
   Wordt dit weer de eerste afsplitsing?
   Zoals we er in de vorige periode al zoveel hebben gehad.

  2. Zoals Thierry Baudet zegt: “Het partijkartel zorgt voornamelijk voor een baantjescarrousel en dient in prioriteit het eigen belang.” Dat zien we constant. De VVD is daar ook zo goed in.
   Dit fenomeen ondergraaft de ‘representatieve’ democratie.
   Men representeert voornamelijk het partijbelang. Ook bij D66 zien we dat nu weer sterk. De jongerenafdeling wordt afgetroefd door het kader en weg is het referendum. Ik snap nu overigens wel goed dat het referendum opgeofferd wordt door zoveel partijen. Het zit het partijbelang in de weg. Het partijkartel heeft het voor het zeggen en wenst geen enkele invloed van de burger.
   Het ‘baantje’ en de ‘plek’ binnen het systeem en de partijmensen die dat bezetten zijn prioriteit nummer een. Principes bestaan dan niet meer. Die zogenaamde democratische representatie is voor het volk gebakken lucht. Ook als je arbeidsgehandicapt bent…
   Die hele PvdA is ondertussen een klucht. Samsom, Asscher, VVD, D66 etc. Wat maakt het uit. Ze zijn allemaal besmet met het kartelbelang…
   Overigens: hulde voor de jongerenafdelingen van PvdA en D66 die dit toch mooi niet pikken. Daar gloort nog hoop. Opkomen voor je principes. Misschien is dit fenomeen een generatieziekte en moeten eerst die ‘ouderen’ er uit. Die verzieken het systeem met hun egocentrische eigen belangen. Waarom kunnen we niet op de jongeren stemmen?

   • Misschien ook wel aardig om op te merken dat men bij de SP in het geheel niet zit voor het eigenbelang. Om er zeker van te zijn niet in handen te vallen van lobbyisten van multinationals neemt men bij de SP zelfs geen giften aan (dankzij de afdrachtregeling waarbij de SP-politici zelf de partijkas vullen in plaats van het grote bedrijfsleven). Geen enkele burgemeester is SP’er. Het is nog maar afwachten of FvD zelf niet zal kiezen voor fraaie burgemeestersbanen of giften uit het bedrijfsleven.

    • Beste Petra,
     Als het goed is wil het FvD juist dat iedereen op een burgermeesterpost kan solliciteren. De beste wint. Niet de politieke kleur telt, maar professionaliteit. Juist om kartelgedrag te doorbreken.
     Evenals ministers.
     Overigens: de SP doet inderdaad haar best ‘onafhankelijk’ te zijn. Zeker van het bedrijfsleven. Als zij ook zo tegen die politieke afhankelijkheid is zou ze wellicht goed met FvD samen kunnen werken.
     Helaas hoor ik daar vooralsnog helemaal niets van, maar persoonlijk blijf ik daar wel op hopen… Of ziet de SP het FvD als te rechts om mee samen te werken? Weet jij daar al iets over?

  Comments are closed.