Knot heeft slecht nieuws voor de VVD

  0
  130

  Leestijd: 2 minuten.

  “De blaadjes vallen van de bomen, dus daar is Duisenberg,” verzuchtte premier Lubbers begin jaren negentig. Hij doelde op de sombere boodschap waarmee de toenmalige president van De Nederlandsche Bank (DNB) ieder najaar het kabinet tot de orde riep. Volgens Duisenberg werd er nooit genoeg bezuinigd en waren er altijd meer pijnlijke ingrepen nodig. Iets wat de premier liever niet wilde horen. Al kreeg Duisenberg achteraf vaak gelijk.

  Lubbers is allang geen premier meer en Duisenberg heeft in 2005 het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Maar verder is er niet veel veranderd. Want de blaadjes vallen van de bomen en de huidige president van DNB komt met slecht nieuws. Klaas Knot is zijn naam. Hij is niet, zoals Duisenberg, een tobberige Fries. Nee, Knot is een tobberige Groninger. Maar dat is zo’n beetje het belangrijkste verschil.

  Volgens Knot vormt de extreem lage rente van dit moment een serieuze bedreiging voor de winstgevendheid van de banken. En dus voor het economisch herstel in Nederland. Voor huizenkopers is de lage rente weliswaar gunstig, maar spaarders zijn de pineut. Voor hen had Knot een helder advies: “De beste beleggingstip is het aflossen van je hypotheek, want dat levert het meeste rendement op.”

  En toen kwam de aanmaning voor de politiek, en vooral voor de partij van onze premier. De woningmarkt zit op dit moment duidelijk in de lift, maar volgens Knot is dat geen reden om tevreden achterover te leunen. Integendeel, dit is het uitgelezen moment om de boel nóg schokbestendiger te maken, zei hij tegen de NOS. Zodat we beter bestand zijn tegen toekomstige recessies, die zeker een keer zullen komen.

  Met andere woorden: het mes moet verder in de hypotheekrenteaftrek. En bovendien moeten huizenkopers minder dan 100 procent van de waarde van het huis kunnen lenen, zodat ze niet in de verleiding komen zich te diep in de schulden te steken.

  Ai, dat is niet het verhaal waarmee je als VVD-lijsttrekker de verkiezingscampagne in wilt. Zeker niet nadat je onlangs nog  excuses hebt moeten aanbieden voor je belofte van vier jaar geleden dat de hypotheekrenteaftrek bij jouw partij in veilige handen was.

  Gelukkig kun je er op wijzen dat Knot dit soort dingen allemaal al eens eerder heeft gezegd, op dezelfde zure toon als Duisenberg destijds. Om er daarna je oren voor te sluiten. Net als Lubbers 25 jaar geleden.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook