Komen er voldoende wc’s in de treinen?

  0
  95

  Leestijd: 2 minuten.

  En ik maar denken dat D66 de eerste politieke partij is die haar verkiezingsprogramma presenteert. Maar niks hoor. “Dat gaat dus niet door,” meldt 50PLUS maandag triomfantelijk op zijn website. D66 mag dan zaterdag een deeltje van zijn voornemens hebben gelekt naar de media, de ouderenpartij is de eerste die met haar volledige programma naar buiten komt. Liefst 15 hoofdpunten telt dit stuk, en in bijna elk punt kunnen de woorden “ouderen” of “senioren” worden aangetroffen. In een paar niet, zoals punt 8: “In alle treinen moet weer een wc komen”. Maar als je even nadenkt besef dat dit ook over ouderen gaat. Die moeten immers wat vaker plassen dan jongeren!

  Tegelijk met zijn conceptverkiezingsprogramma presenteerde 50PLUS ook zijn nieuwe lijsttrekker. Conceptlijsttrekker weliswaar, maar het moet raar lopen wil de ledenvergadering daar op 8 oktober nog een stokje voor steken. Die lijstaanvoerder is niemand minder dan Henk Krol, het enige Kamerlid waarover de partij op dit moment beschikt.

  Krol heeft als Haags politicus een wat grillige carrière achter de rug. In 2012, bij de eerste verkiezingsdeelname van 50PLUS, stond hij ook nummer 1 op de kandidatenlijst. Hij haalde toen twee zetels. Geen monsterscore, maar voor een beginnende partij ook niet slecht.

  Helaas, al na een jaar zag Krol zich gedwongen te vertrekken. Berichten dat hij als directeur van de Gay Krant geen pensioenpremies van zijn personeel had afgedragen hadden hem te zeer in opspraak gebracht.

  Maar Krol toonde zich een politieke badeend. Die kun je wel onder water duwen, maar ze komt toch steeds bovendrijven. In 2014 mocht hij na wat geruzie in de partij, waarbij fractiegenoot Norbert Klein zich afsplitste, zijn zetel weer innemen. Alles bleek vergeven en vergeten.

  In de peilingen kan 50PLUS inmiddels bogen op een zeteltje of zes. Dat zijn er, niet lang na de vorige verkiezingen, wel eens een stuk of twintig geweest, dus wie weet. Ouderen vormen een steeds belangrijker electorale factor.

  Of 50PLUS ook in het nieuwe kabinet zal komen is een andere vraag, zelfs al zou de partij er daadwerkelijk in slagen twintig zetels te halen. In de Eerste Kamer beschikt ze namelijk slechts over twee zetels. En bij de komende coalitieonderhandelingen zal het zetelaantal dat partijen in de senaat kunnen leveren waarschijnlijk een doorslaggevende factor worden.

  Ouderen mogen er dus nog niet vanuit gaan dat het tekort aan wc’s in de treinen binnenkort van de baan is. Al valt natuurlijk niet uit te sluiten dat andere partijen het gedachtegoed van 50PLUS zullen overnemen.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook