Komt het ooit weer goed met Geert?

9
4800

Leestijd: 3 minuten.

Het gaat slecht met de PVV en dus met Geert Wilders. De ene verkiezing na de andere  wordt verloren. In het nieuws komt de ooit grote blonde leider verder alleen nog maar als de zoveelste aflevering van het ‘Minder Marokkanen’-proces in de rechtszaal loopt. Misschien bieden de poesjes nog enige troost, maar verder…?

En misschien nog wel de grootste klap: hij is allang niet meer de onbetwiste leider van het polderpopulisme. En dat straalt ook uit naar zijn positie bij de internationale kameraden. Hij mag nog wel op het podium met de nieuwe grote ster, de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini. Maar daarmee hebben we het wel gehad. Wilders is niet langer een voorzanger maar hooguit de tweede of misschien zelfs derde stem in het internationale populistenkoor.

Dat is een hard gelag voor een man die de agenda van de polderpolitiek jaren mede heeft bepaald. Van anti-islam tot de Nexit-fantasieën, voornamelijk zijn werk. Maar dat lijkt nu definitief voorbij. Hij is geworden tot wat de Duitsers een Auslaufmodel noemen. Niet meer van deze tijd. En dat terwijl het populisme zelf nog lang niet op zijn retour is.

De belangrijkste oorzaken van de neergang zijn niet moeilijk te vinden. Wilders is onderhand de verpersoonlijking van het falen van het populisme geworden. Politiek bestaat in hoofdzaak uit twee aan elkaar gekoppelde zaken. Verkiezingen winnen en die eventuele overwinning omzetten in macht, dwz besturen. Dat is uiteindelijk ook wat je kiezers verwachten. Protest alleen is op den duur nooit genoeg. Hoe lekker het ook is om tegen de gevestigde orde aan te schoppen, je moet hun stem eens verzilveren. Als ze zien dat het blijft bij geloei vanaf de zijlijn haken ze af. En dan kan het snel gaan.

Dat wordt schrijnend duidelijk wanneer er zich een alternatief aandient. Sinds een paar jaar heeft Wilders nu concurrentie van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie (FvD). De borealist vist in dezelfde vijver als Wilders en stroopt daarnaast ook de buitengewesten van de gevestigde (centrum)rechtse partijen af. Voorlopig met groot succes want Forum won de Statenverkiezingen, al viel de uitslag van de Euroverkiezingen twee maanden later weer tegen.

Baudet vertegenwoordigt het nieuwe model populisme. Gelikte presentatie, hoogdravende intellectuele pretenties, dandy-achtige uitstraling. Daarmee trekt hij ook publiek dat voor Wilders onbereikbaar bleef. De PVV is in de eerste plaats een proletarische partij, grof gebekt en van dik hout. Bij Forum hebben ze naast Baudet Theo Hiddema, minzaam, ironisch en met gevoel voor stijl. Dat is een andere verschijning dan Dion Graus. En zoiets telt. Hiddema had bijvoorbeeld net als Graus gesjoemeld met zijn onkosten en kwam er in tegenstelling tot Graus soepel mee weg.

Dat wil niet zeggen dat Forum een langer leven beschoren is dan de PVV. Populisme blijft de komende jaren ongetwijfeld een factor van belang maar kan zomaar een nieuwe gedaante aannemen. Of, waarop Wilders moet hopen, misschien wel de oude. Want als de kiezers uitgekeken zijn op de borealist en zijn intellectualistische mallotigheden doorprikken en bij Forum de onvermijdelijke conflicten uitbreken, gaan ze op zoek naar een nieuwe heilbrenger. Het kan even duren maar ook Forum zal er vrijwel zeker niet aan ontkomen.

De kans dat Wilders die nieuwe, oude heilbrenger wordt is niet erg groot. In de politiek is, aldus het cliché, alles mogelijk en nooit is zelden nooit maar dat gaat tegenwoordig zeker niet meer op voor politieke leiders. Wanneer de houdbaarheidsdatum eenmaal is overschreden, is een echte comeback niet erg waarschijnlijk. En de fut lijkt er bij hem uit. Het kan ook nauwelijks anders, de serie nederlagen en het ontbreken van uitzicht op beter moeten hem niet in de kouwe kleren zijn gaan zitten. En de neergang laat zich steeds moeilijker weg redeneren. Zijn partij die tot een paar jaar geleden de gevestigde orde de stuipen op het lijft joeg brokkelt steeds verder af. En daarmee ook zijn statuur.

Na de laatste nederlaag, bij de Euro-verkiezingen toen de PVV al haar zetels verloor, toonde hij zich nog zeer strijdbaar. Hij was van plan ‘hier nog wel 10, 15 jaar’ te blijven. Het zou natuurlijk kunnen. Maar als wat? Een schim van zichzelf?

9 REACTIES

 1. Wat de PVV moet doen, de straat op gaan laat zien dat je de strijd aangaat, niet bang zijn voor een zielig diendertje maar , opkomen voor je mensen en niet alleen maar schreewen,dan ga je wat bereiken.. Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie

 2. Hoerekinderen jullie blijven maar trappen.
  Kijk maar uit deze boemerang komt terug in je eigen gezicht.

  • Geert Wilders heeft niet echt iets weg van een boemerang, maar meer iets van een stoomboot zonder brandstof.

 3. Ze knokken vast door alleen de corrupte partij kartel groep willen gewoon biet nadenken en toegeven dat nl op de rand van de grootste puinhoop ooit zit. Dus die gaan lekker door tot het echt escaleert in plaats van een keer naar deze man te luisteren. Laten we hopen op FVD en PVV als grote meerderheid ooit

 4. Het zou voor Geertje Wildertje redzaam kunnen zijn als hij van Grapperhaus een gratie en een dringend pré- pensioen van Koolmees krijgt. Die ontheffing heeft Geertje hard nodig. Daardoor kan hij zijn illegale praktijken beëindigen en zijn valse beloftes intrekken. We zien het duidelijk aan Geertje dat hij het helemaal gehad heeft met de Nederlandse politieke landschap die zijn rare Indonesische ideeën totaal niet ondersteunt.

 5. Zou misschien dat zielige Geertje een gratie van Grapperhaus en een pré- pensioen van Koolmees krijgen? Die bevrijding en door hem eerder ophouden met zijn dagelijkse illegale praktijken, heeft hij hard nodig, aangezien hij nu als een oude grijze slanke geit er uitziet en helemaal niks mee bereikt.

 6. En mijnheer Van Nuijsenberg, hoe zit dat dan met de houdbaarheidsdatum van Rutte?
  Overigens straalt u stukje “De wens is de vader van de van de gedachte” uit.
  Wat een hoop onzin wordt er in verkondigd.

 7. GroteSterkeLeider denkt dat degenen die op hem stemden, net als de PVVvertegenwoordigers binnen de PVV achter hen aanlopen en hem erkennen als de GroteSterkeLeider die gehoorzaamheid, onderdanigheid verlangd van ieder die hem liefheeft. GroteSterkeLeider heeft zoveel vertrouwen in zichzelf dat hij van mening is dat de PVV, de PartijWilders, alleen bestaat dankzij Geert Wilders. GroteSterkeLeider is de leeuw op voetbal schoenen die denkt dat hij de moslims, wereldwijd, aan kan. GroteSterkeLeider heeft iets weg van Lou de Palingboer.

 8. Ja anderen nemen zijn mening over en scoren nu op punten waar ze hem voor heen op bestreden . Dus op mensen stemmen nu op huichelaars

Comments are closed.