Koninginnedrama

  7
  662

  Leestijd: 1 minuten.

  Langzaam maar zeker wordt de strop om de nek van de Britse premier Theresa May aangetrokken. Voor de tweede dag op rij ging het mis voor May in het Lagerhuis, de parlementariërs verplichtten de regering binnen drie dagen met een nieuw plan te komen als komende dinsdag het akkoord dat May in december bereikte met de EU wordt weggestemd.

  En de kans daarop is groot, zowel de oppositie als een belangrijk deel van de Conservatives van May’s eigen partij zijn tegen dat akkoord. Het Lagerhuis neemt dus al vast een voorschot op afstemmen. Normaal had May dan 21 dagen gehad om met een nieuw plan te komen, nu zijn dat drie zittingsdagen van het Lagerhuis geworden, dus tot volgende week maandag. Het Lagerhuis wil dus niet wachten tot 12 februari voor een volgende stemming, de tijd raakt op. Immers, op 29 maart moeten de Britten volgens plan de EU uit.

  Het feit dat het Lagerhuis nu druk op de ketel zet, wil niets meer of minder zeggen dan dat men geen zin meer heeft in een harde Brexit. Gisteren al kreeg May haar eerste nederlaag doordat het parlement aanstuurde op het blokkeren van een ‘no deal’- scenario.

  Zowel de oppositie als een ruim deel van de Conservatives mikt nu op een motie van wantrouwen aan het adres van May als ze dinsdag de stemming over haar plan verliest. Dan zou betekenen dat er vervroegde verkiezingen komen.

  Wat dat voor consequenties heeft voor de Brexit, komt er een harde Brexit, helemaal geen of een ijlings door de EU toegezegde status quo om tijd te winnen tot er een nieuwe regering zit of zelfs tot er een nieuw referendum komt, wie het weet mag het zeggen.

  7 REACTIES

  1. Brexit of geen Brexit. De EU zijn een verzameling landen waar de politiek van het eigen volk eerst uitgangspunt is. Als ze elkaar nodig hebben (als het echt niet anders kan en wanneer is dat?) gaan ze dicht tegen elkaar aan kruipen en ander bevechten ze elkaar, desnoods op leven en dood, en dan verbazen dat de EU zo gewantrouwd wordt door de man in de straat, snappen ze in Brussel en Den Haag helemaal niets van, uitzonderingen daargelaten. Trump maakte duidelijk dat hij ronduit minachting heeft voor Europa. De EU ambassadeur heeft hij persoonlijk, zonder Brussel te verwittigen, gedegradeerd, en het enige wat Europa kan is een beetje huilie huilie doen en hopen dat de president niet al te boosjes gaat worden op Europa. De EU ambassadeur was een afgevaardigde van en land (Europa, nooit geweten dat de EU een land is) en door Trump gedegradeerd tot ambassadeur van een internationale organisatie. In Brussel voelde men zich op de ziel getrapt, totaal de weg kwijt omdat men ontsteld was, verbijsterd en nog veel erger. Maar gelukkig hebben we Thierry en Geert die denken dat we nog leven in de Gouden Eeuw toen we een wereldmacht waren.

  2. Ik ga uit van nieuwe verkiezingen en opnieuw onderhandelingen over de Brexit. Of May dan opnieuw premier wordt is maar de vraag. Het is in elk geval voor Europa beter dat de Brexit wordt afgeblazen.
   Ook voor veel Britten geldt dit.

  3. Het was vanaf het begin te voorzien, eigenlijk al met het vertrek van Nigel Farage meteen na het referendum, er komt geen Brexit of een heel slap aftreksel van een echte Brexit. De naïviteit waarmee anti-EU aanhangers zich hebben laten misleiden liet geen andere conclusie toe.En dat is het beste voor iedereen in de EU.

   • er komt geen Brexit?
    Ik denk dat die En marche van Macron dan wel eens heel anders uitgelegd kan gaan worden

    • Ik vermoed dat meer mensen in de EU dit gebeuren volgt maar dan in stilte.
     Meer dan de politiek of u en ik denken.
     Het is niet meer dan menselijk om na een debacle een schuldige te zoeken en terecht of onterecht er zal gevonden worden.
     Ik vermoed dat de grootste verliezer zo meteen de Eu is, ook nu na de lancering van dat plan Blok.
     De mensen gaan steeds bewuster om zich heen kijken en gaan zich beter afvragen waar de politiek mee bezig is.
     Met veel pracht en praal wordt iedere keer een nieuwe marmeren plaat aangebracht aan het EU-paleis maar ik denk dat ze straks te laat in de gaten hebben dat voor iedere plaat aangebracht er 2 verdwenen zullen zijn.

  4. Als er geen no-deal Brexit komt, en het akkoord dat May gesloten heeft haalt het niet – wat dan wel?

   Je kunt daar heel lange en ingewikkelde beschouwingen over houden, en allerlei trajecten uitdenken: de regering valt, er komen nieuwe verkiezingen, er komt uitstel, er komt een nieuw referendum, er wordt opnieuw onderhandeld. Allemaal tussenstappen.

   Maar uiteindelijk zijn er maar drie global mogelijkheden: no-deal Brexit, zachte Brexit ongeveer zoals overeengekomen in het huidige akkoord, of geen Brexit.
   Als het akkoord dus wordt weggestemd, en er komt geennno-deal Brexit, dan blijft er maar één mogelijkheid over: de hele Brexit wordt teruggedraaid.

   • Je kan hier enkel maar stil van worden .
    Voor of tegen? krijg diep medelijden de Brit:(
    Krijg wat een wedstrijd gevoel bij de laatste seconde.
    Gaat de omgeving rond het stadion aan gruzelementen of gaat alles tegen de vlakte:(

  Comments are closed.