Het koningshuis afschaffen is nog veel goedkoper

  0
  209

  Leestijd: 1 minuten.

  Ze krijgen al zo ontzettend veel geld uit de schatkist en nu blijken ze ook nog eens fiscaal te worden ontzien. Tenminste, als het bericht van RTL Nieuws klopt. Volgens deze zender is er begin jaren zeventig een geheime deal met de Oranjes gesloten om hen te compenseren voor de belasting die ze over het rendement van hun vermogen moeten afdragen.

  Dat kan écht niet, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. PvdA, SP, PVV, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen dat premier Rutte de zaak tot op de bodem uitzoekt. Mocht er inderdaad een “duistere belastingconstructie” bestaan, dan moet die zo snel mogelijk van tafel.

  Zou dat gaan gebeuren? We moeten daar, vrees ik, een hard hoofd in hebben. De Kamer eiste eerder al dat de koning, zijn gemalin (koningen hebben geen vrouw maar een gemalin) en zijn moeder inkomstenbelasting gaan betalen over de miljoenentoelage die ze jaarlijks uit de rijksbegroting krijgen. Daar zijn ze nu nog van vrijgesteld. Maar Rutte legde die wens naast zich neer. Het zou volgens hem “te ingewikkeld” zijn om het inkomen van de leden van het koningshuis te belasten. Temeer daar de fiscale vrijstellingen van de Oranjes in de grondwet zijn geregeld. Die zou je dan eerst moeten wijzigen.

  Nou en? De grondwet is wel eerder gewijzigd, dus dat zal best nog een keer lukken. De Oranjes zullen heus niet van honger omkomen als ze straks netto wat minder ontvangen. In andere situaties is Rutte ook niet te beroerd een offer te vragen ten behoeve van de overheidsfinanciën.

  Je kunt trouwens ook, als je toch bezig bent de grondwet te veranderen, de monarchie afschaffen en een republiek uitroepen, dat is nog veel beter voor de overheidsfinanciën. Maar dat zal Rutte wel helemaal te ingewikkeld vinden. En helaas is vooralsnog een zeer ruime Kamermeerderheid dat met hem eens.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook