Koopkrachtcijfers kunnen al de prullenbak in

  11
  4166

  Leestijd: 1 minuten.

  De loonstrookjes van januari moeten nog binnenkomen, maar de eerste tegenvaller voor de koopkracht is al een feit. Dit jaar gaan de gemeentelijke belastingen namelijk flink omhoog. Huiseigenaren zijn volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen gemiddeld 4,3 procent meer kwijt aan onroerendzaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Een gemiddelde huurder is nog erger de pineut. Die betaalt 5,4 procent meer dan vorig jaar.

  Met die lokale lastenstijging is geen rekening gehouden in de koopkrachtberekeningen van het Centraal Planbureau, waarmee het kabinet de afgelopen weken zulke goede sier probeerde te maken. Dat kon ook niet, want bij die lastenstijging gaat het zoals gezegd om gemiddelden. Hoe duur je uit bent, hangt er maar helemaal van af waar je woont. Zo stijgt de ozb in Enschede 854 euro, die in Den Haag 563 euro. En een huurder in Zaanstad moet 571 euro extra ophoesten, tegen slechts 40 euro in Nijmegen.

  Over de gemeentelijke lastenstijging heeft het kabinet gezwegen in zijn goednieuwsshow van voor de kerstdagen. De bedragen waarmee de gemeenten hun burgers zouden confronteren, kende het natuurlijk niet. Het gemeentelijk belastingbeleid is autonoom. Maar het kabinet kon wel vermoeden dat de lokale lasten, anders dan in voorgaande jaren, aanzienlijk zouden toenemen. De stijgende lokale heffingen zijn deels een reactie op de veel hogere afvalstoffenheffing die gemeenten aan het Rijk moeten betalen. Die afvalstoffenheffing neemt met 139 procent toe. Gemeenten berekenen die kostenstijging door aan hun inwoners. Het is de bedoeling dat de hogere afvalstoffenheffing ertoe leidt dat huishoudens minder afval gaan produceren. Maar als dat al gebeurt, duurt het een hele tijd voor het zover is.

  Hoe dan ook, de fraaie koopkrachtcijfers waarmee het kabinet in december zo trots zwaaide (plus 1,6 procent voor de gemiddelde Nederlander) blijken nu al niet te kloppen. Morgen komt de ministerraad voor het eerst dit jaar bijeen. Na afloop geeft premier Mark Rutte weer zijn wekelijkse persconferentie. Welk geitenpaadje zal hij bewandelen om zich hier uit te praten?

  11 REACTIES

  1. Nou nou wat klagen ze weer het blijft maar klagen en klagen ,allemaal gele hesjes aan en plat gooien dat land ,net als in Frankrijk ,wat zullen die diknekken op hun knieën liggen janken ,dat ze ons jaren lang hebben voor gelogen en hun ,hun zakken hebben gevuld. Dus niet meer klagen en janken op straat een achter die geraniums weg komen met jullie luie kont

  2. Zoals vanmorgen al weer bleek na het nieuws op NPO: er wordt zoveel zonnestroom aan het stroomnet aangeleverd dat het stroomnetnet ten ene male ontoereikend is om dat te verwerken. Netbeheerders blokkeren nu projecten voor zonne-energie.
   Intussen blijft onze overheid gillen dat we allemaal zonnepanelen moeten aanschaffen. Weer iets dat politiek is besloten zonder enig benul van de echte stand van zaken.

   Zo dus ook met de beloofde (kleine) koopkrachtstijging; op het loonstrookje is die er wel maar die wordt via de achterdeur meteen weer ingepikt door de lokale overheden en de BTW-stijging. Niemand in Den Haag is in staat of bereid om een samenhangend totaal lastenbeleid voor burgers te maken en te handhaven.
   Alleen voor grote bedrijven kan dat blijkbaar wel en die ontspringen de dans.
   Daarom beschouw ik politici als het domste gedeelte van de mensheid; en ze denken dat burgers net zo dom zijn als zij.

   • Het probleem is volgens mij niet dat ze dom zijn. Ze weten hoe met het volk te spelen en naar machthebbers te likken. De machthebbers bepalen de regels en dat kunnen ze gemakkelijk als de politiek maar naar hun pijpen danst en er voor zorgt dat het volk genoeg te eten heeft en af en toe een speeltje gegund wordt. Hoe hoog moet de nood zijn wanneer het volk daadwerkelijk in opstand komt? De grens hebben we zeker nog niet bereikt dat zien we nu weer. Mopperen, klagen en we gaan gewoon verder. De regering en de volksvertegenwoordiging weten dat donders goed. Het blijkt dat momenteel de VVD de partij is die het beste weet hoe het volk te bespelen. Welke partijen willen niet met de VVD in een kabinet zitten en hoe lang is zij al niet de grootste partij in het land?

    • Eigenlijk heb je gelijk.
     Politici zijn in dienst van de “echte machthebbers”. Als ze keurig doen wat die willen worden ze beloond met een mooie baan; zo niet dan verdwijnen ze in de anonimiteit.

     Wij “mogen elke 4 jaar kiezen” en daarbij wordt ons wijs gemaakt dat we een keuze hebben; de enige keuze die we hebben is: wie mag ons in naam van de machtselite belazeren. Opstandige partijen worden buiten gesloten en daarom stem ik daar juist op. Dat is het enige verzet dat we hebben.

     • Uw eerste alinea is een loze stellingname. Met die uitspraak kunt u elke politicus plaatsen in het door u bedoelde vakje van wel of niet gefocust zijn op de machtselite. Ik ken zelfs mensen die met veel overtuiging iedere politicus die een mooie baan krijgt beschuldigt van focus op de machtselite.

      Het lijkt in Nederland soms wel verboden om na je politieke loopbaan een mooie baan te accepteren. Dan wordt voor het gemak vergeten, dat verreweg de meeste politici heel intelligente, communicatief vaardige, en sterke persoonlijkheden zijn. Die krijgen nu eenmaal relatief eenvoudig een mooie baan, wel of niet bij de machtselite. De meeste Nederlanders kunnen hier nog niet eens aan tippen.

      En dan heb ik het helemaal niet over de politieke meningen van die politici, want die hebben niet zoveel met intelligentie te maken.

  3. Tja, de politiek beliegt en bedriegt ons, het land moet toch geregeerd worden en dat moet iemand doen.
   Aangezien Nederland een parlementaire democratie is moet het land geregeerd worden door het gekozen elitaire kabinet. Dit hoort bij kapitalisme. En wil men het gewone volk aan het stemmen krijgen is alleen invoeren van stemplicht een optie. Ik verwacht dan ook dat beide verkiezingen een bedroevend lage opkomst laten zien. Met opnieuw weinig verlies van de altijd stemmende genadeloze elite. Kapitalisme wint en democratie verliest. Meer armoede en slechter welzijn en volksgezondheid van het Nederlandse volk. Zelfs al gaat het economisch wederom goed. Alleen de elite profiteert van de nu nog vette jaren. Maar de vette jaren zijn spoedig voorbij. Zeker met de huidige neergang van de E.G.

   • Het kabinet wordt niet gekozen, alleen de Eerste en de Tweede Kamer en de Eerste Kamer indirect. De volksvertegenwoordigers, worden op een uitzondering na, echt niet door ons gekozen, officieel wel, maar het klopt gewoon niet. Verweg de meeste volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer worden niet door ons gekozen, worden vanuit de partij op een verkiesbare plaats gezet, of niet. Het is allemaal een gezellig onder ons gebeuren, of juist niet. Van de andere kant ben ik ook van mening dat wij als volk het allemaal laten gebeuren daarom ben ik zo verschrikkelijk blij dat de onderwijzers eindelijk in staking gaan, jammer dat verpleegkundigen en verzorgenden niet mee doen.

  4. Ik hou maar op om verder te reageren op alle leugens die door de overheid over ons worden uitgestort. Als het goed gaat komt dat dank zij hen; gaat het niet goed dan ligt het buite hun schuld.
   Iedereen met een beetje hersens weet dat je door je eigen overheid belazerd word. Dat zullen ze gaan merken bij de verkiezingen in maart a.s.

   • Gaan we niet merken in maart. Het overgrote deel van de kiezers is niet politiek bewust maar politiek bewusteloos. Die stemmen straks gewoon weer zoals ze gewend zijn.
    Politieke discussies of besprekingen van verkiezingsprogramma’s op tv of dergelijke worden niet bekeken. Een leuke soapserie, netflix of voetbal zien ze liever.
    Een volk krijgt de regering die het verdient. Daarom zitten we nu nog altijd met aartsleugenaar Rutte. En dat blijft zo volgens onderzoeken van o.a. de Hond.

  5. We worden doorlopend voorgelogen, dat hoort nu eenmaal bij politiek bedrijven. Politiek kun je menigmaal vergelijken met een groot reclamebureau die precies weet hoe je mensen gek kunt maken en helemaal opwinden. De mensen vinden dat ook geweldig dat voor de gek gehouden worden en belazerd en daarna huilie huilie doen, voor Calimero gaan spelen en het spelletje: ik heb wel schone handen. Het is schattig om te zien. Een blijspel met de nodige tragiek er in verweven. En dan hoe de dames en heren helemaal dolletjes in de Tweede Kamer in de haartjes vliegen, met handtasjes gaan slaan en elkaar uitmaken voor engerd. Soms vind ik het allemaal verschrikkelijk grappig en soms bloedstollend spannend. Ik ben dol op politiek drama met een lach en een traan. Het trieste is dat politiek soms door en door immoreel is en het verkocht wordt als integere en betrouwbaar politiek bedrijven.

   • Dat krijg je als liegen en bedriegen loont. Want beloonde het volk Rutte zijn leugen tegenover Roemer (het eigen risico gaat bij de VVD niet omhoog) niet met een megazegen? Liegen loont dus.

  Comments are closed.