Krol speelt hoog spel

  0
  287

  Leestijd: 1 minuten.

  Henk Krol, de lijstaanvoerder van 50PLUS ruikt zijn kans. Hij gaat campagne voeren om PVV-stemmers naar zich toe te trekken, schrijft hij vandaag in De Volkskrant.

  Premier Mark Rutte smeet zondag de deur naar de PVV dicht. De kans dat zijn VVD na de verkiezingen met de PVV gaat regeren is nul. Henk Krol denkt met VVD-coryfee Hans Wiegel en met opiniepeiler Maurice de Hond dat dit de PVV van Wilders alleen maar in de kaart zal spelen. En 50PLUS wil niet Wilders, die de peilingen aanvoert, aan nog meer stemmen helpen.

  Henk Krol stelt voorwaarden aan samenwerken met de PVV. Geert Wilders moet vasthouden aan het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en de PVV moet ook het harde standpunt over vluchtelingen herzien.

  De lijsttrekker van 50PLUS herinnert er zelf aan, dat Geert Wilders in 2010 in de eerste nacht na de verkiezingen al de verlaging van de AOW-leeftijd liet vallen om een gedoogconstructie met VVD en CDA mogelijk te maken.

  Voor Rutte is de onbetrouwbaarheid van “weglooppoliticus” Geert Wilders één van de redenen om niet opnieuw met hem in zee te willen. Een tweede reden is diens “linkse” standpunt over sociaal-economisch beleid. Maar het principiële verschil tussen de VVD en PVV zit wat Rutte betreft bij de opvattingen van Wilders over de rechtsstraat en het discrimineren van minderheden, na diens geruchte “minder, minder”-optreden in de richting van Marokkanen.

  Over dat laatste zegt Krol helemaal niets in zijn stuk in de Volkskrant. Hij is tuk op de PVV-stemmers, die vaak “gewone, aardige, nette, hardwerkende mensen” zijn. Dat mag zo zijn, maar de PVV van Geert Wilders roept bij de aanhang van vrijwel alle andere partijen grote weerstand op vanwege minachting van de rechtsstaat en discriminatie. En dat zal ook gelden voor leden van 50PLUS. Zij sloten zich aan bij Henk Krol omdat de regering van hun poen af moeten blijven. Veel van hen keerden zich teleurgesteld af van uiteenlopende partijen als CDA, VVD en PvdA.

  Het is de vraag of de achterban van 50PLUS er blij mee is dat Henk Krol de PVV niet op voorhand uitsluit. Krol speelt hoog spel. Eerder bleek dat ouderenpartijen snel verdeeld raken en zelfs uiteen vallen als ze een standpunt innemen over controversiële kwesties, die niet direct raken aan het eigenbelang van ouderen.