Kroonprins kun je maar beter zo kort mogelijk zijn

  2
  621

  Leestijd: 3 minuten.

  Sinds Edith Schippers vorige week bekend maakte dat ze directeur wordt van DSM Nederland, lijkt er geen twijfel meer mogelijk. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat premier en partijleider Mark Rutte opvolgen.

  Dijkhoff schijnt zelf al een hele tijd te weten dat hij de enige overgebleven kandidaat is. Hij was naar verluidt al op de hoogte van de komende carrièrestap van Schippers toen hij een kleine maand geleden zijn veelbesproken interview gaf over het klimaatbeleid. Dijkhoff dreigde in De Telegraaf met een kabinetscrisis als het nog maar pas gesloten conceptklimaatakkoord onverkort uitgevoerd zou worden. Ook noemde hij Rob Jetten, de fractievoorzitter van coalitiegenoot D66, een ‘drammer’.

  Inmiddels heeft Dijkhoff weer wat gas teruggenomen. Zijn harde uitspraken in de bij VVD’ers zo hoog aangeschreven krant bleken uiteindelijk vooral verkiezingsretoriek. Je kunt je ook afvragen of Dijkhoff zo fel van leer had durven trekken als hij geen kennis had gehad van het aanstaande vertrek van zijn rivale Schippers.

  Hoe dan ook, alleen Dijkhoff is nu nog in de running om de plek van Rutte over te nemen. Of toch niet?

  Enkele jaren lang gold Halbe Zijlstra als de gedoodverfde kroonprins in de VVD. Zijlstra, destijds net als Dijkhoff fractievoorzitter en ex-staatssecretaris, leek maar één mededingster te hebben, en ook dat was Schippers. Maar hoewel zij kort na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 afhaakte, slaagde Zijlstra er niet in door te stoten naar de absolute top. Hij moest genoegen nemen met het ministerschap van Buitenlandse Zaken. Een functie die hij bovendien al snel weer kwijtraakte door stompzinnig gelieg, maar dat is een ander verhaal.

  Na Zijlstra werd Dijkhoff de te kloppen man in de VVD. Toen hij wat al te driftig begon te grossieren in het oplaten van proefballonnen viel de naam van Schippers opnieuw. Maar door haar overstap naar het bedrijfsleven lijkt hij deze potentiële concurrente definitief kwijt te zijn. Betekent dat dat hij nu onbedreigd op het Torentje afkoerst? Of zijn er wellicht toch nog andere VVD’ers die hem de pas kunnen afsnijden?

  In de huidige partijtop zijn ze niet te vinden, althans niet op dit ogenblik. Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming)  stond ooit bekend als een groot talent, maar zelf constateerde hij anderhalf jaar terug al dat hij niet aan de hoge eisen kon voldoen. Hij toonde zich zelfs tevreden dat hij van de ‘vloek’ van het kroonprinsenimago verlost was. Hoewel je dergelijke uitspraken met een korrel zout dient te nemen, zal geen zinnig mens serieus geloven dat de Dekker ooit de VVD zal leiden.

  Dekker exit dus. Maar wie dan? Eric Wiebes? Cora van Nieuwenhuizen? Bruno Bruins? Alle drie zijn minister in Rutte III, maar de gedachte dat zij ooit de plaats van Rutte zouden kunnen innemen, werkt vooral op de lachspieren. Over minister Stef Blok, de opvolger van Zijlstra, hoeven we het al helemaal niet te hebben na de stommiteiten waarmee hij zichzelf afgelopen zomer in grote problemen bracht. Ook de VVD-staatssecretarissen – Barbara Visser, Mark Harbers, Tamara van Ark – vormen geen bedreiging voor Dijkhoff. En in de Tweede Kamerfractie zit al evenmin iemand over wie hij zich zorgen zou moeten maken.

  Dijkhoff for president dus. De vraag is alleen wanneer. Als het kabinet zijn rit uitzit, blijft het tot 2021 in functie. Dat is nog een behoorlijke poos. En welke garantie is er dat Rutte niet nóg een termijn wil? Niemand die het echt weet, misschien Rutte zelf ook nog niet.

  Mocht het erg lang duren voor de premier plaatsmaakt voor een ander, dan kunnen de aspiraties van Dijkhoff wellicht alsnog in gevaar komen. Kroonprins kun je in de politiek maar het beste zo kort mogelijk zijn, leert de geschiedenis. En zeker niet langer dan één kabinetsperiode.

  2 REACTIES

  1. Volgens mij ben je beter af met Dijkhoff dan met Rutte.
   Maar je weet het maar nooit, want het zijn allemaal draaikonten (ook) bij de VVD.
   Toch maar liever Forum voor Democratie!

  Comments are closed.