Kwestie-Hennis kan voor VVD alleen maar verkeerd aflopen

  4
  764

  Leestijd: 2 minuten.

  Maurice de Hond peilde de VVD gisteren op 30 zetels. Dat zijn er evenveel als een week eerder. Een klein wonder, als je bedenkt welke rampweek de partij achter de rug heeft. Vergeleken met de verkiezingen van 15 maart zijn de liberalen bij De Hond 2 zetels kwijtgeraakt. Ook dat valt eigenlijk alleszins mee. Want de afgelopen maanden heeft de VVD niets dan ellende gekend.

  De eerste ernstige tegenslag was een onthulling van het onderzoeksplatform Follow the Money. Deze site berichtte in april dat VVD-voorzitter Henry Keizer als uitvaartondernemer zijn zakken gevuld had via allerlei schimmige constructies. Keizer ontkende natuurlijk en de politieke top nam hem – waarschijnlijk tegen beter weten – in bescherming. Maar een maand later werd duidelijk dat de partij op zoek moest naar een nieuwe voorzitter.

  De commotie was nog niet geluwd of de affaire-Duisenberg diende zich aan. Pieter Duisenberg – nummer 15 op de kandidatenlijst – maakte een paar maanden na zijn verkiezing bekend dat hij het Kamerlidmaatschap liet voor wat het was, want hij had een leukere baan gevonden. Duisenberg werd voorzitter van de Vereniging van Universiteiten. Termen als ‘kiezersbedrog’ waren niet van de lucht, maar de partijtop kon weinig anders doen dan zijn vertrekkende parlementariër met een sip gezicht ‘veel succes’ naroepen.

  De zwaarste klappen voor de VVD kwamen vorige week. Om te beginnen waren daar de memoires van het tot dan toe volledig onbekende ex-Kamerlid Ybeltje Berckmoes. Zij toeterde de wereld in dat er in de fractie een ware kadaverdiscipline heerst, dat beeldvorming er boven alles gaat en dat de afdeling voorlichting er de dienst uitmaakt. Dan de celstraf die voormalig staatssecretaris Robin Linschoten opgelegd kreeg wegens belastingontduiking, waarmee hij de eerste Nederlandse (ex-)bewindspersoon ooit wordt die achter de tralies verdwijnt. En als dieptepunt dat uiterst pijnlijke rapport over minister Jeanine Hennis van Defensie.

  Dit departement is volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid schuldig aan de dood van twee Nederlandse militairen op vredesmissie in Mali, alwaar zij met ondeugdelijk materiaal moesten schieten. Aangezien Hennis politiek verantwoordelijk is voor het drama, zit zij nu tot haar nek in de politieke problemen.

  Iets ergers kon de VVD nauwelijks overkomen. Hennis was immers de nummer 2 op haar kandidatenlijst en stond op het punt om in het kabinet-Rutte III opgewaardeerd te worden tot minister van Buitenlandse Zaken. Morgen moet tijdens een Kamerdebat blijken of Hennis nog langer kan aanblijven in haar huidige functie.

  Er zijn twee mogelijkheden, maar geen van beide is aanlokkelijk voor haar partij. Mogelijkheid 1: Hennis blijft zitten. Dat kan alleen als de toekomstige coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie zich achter haar opstellen. Mochten ze dat doen, dan zal het imago van ‘pluchekleefster’ haar nog maanden, zo niet jaren achtervolgen. Rutte III zal dan bovendien al vóór zijn aantreden moeten vechten tegen beschuldigingen van vriendjespolitiek en elkaar de bal toespelen.

  Mogelijkheid 2: Hennis treedt af. In dat geval ontstaat bij de kabinetsformatie onmiddellijk een probleem. Kan Hennis, al enkele weken na haar gedwongen ontslag, weer terugkeren als bewindsvrouw? En zo ja, kan ze dan ‘beloond’ worden met een post die hoger in aanzien staat dan de portefeuille die ze niet bleek aan te kunnen?

  De VVD kan er uiteraard ook voor kiezen Hennis niet in het volgende kabinet op te nemen. Maar kan ze dan nog wel functioneren als gerespecteerd en kritisch Kamerlid?

  De minst schadelijk oplossing zou zijn als Hennis niet alleen haar departement, maar meteen de politiek verlaat. Tot dusver wijst niets erop dat ze dat van plan is. Wie gaat haar uitleggen dat er weinig anders opzit? De liberale afdeling voorlichting wellicht?

  4 REACTIES

  1. Het loopt voor de VVD altijd met een sisser af. Een recordaantal misstanden bij de VVD maar toch kwam men als grootste partij uit de verkiezingen. Blijkbaar vindt een grote groep kiezers het helemaal niet zo belangrijk of alles altijd netjes verloopt.

  2. Ach na het boekje van Ybeltje sta je nergens meer van te kijken. Het is dacht ik strafbaar om lid te zijn van een criminele organisatie, nu word alleen Linschoten bestraft voor wat binnen VVD kringen core-business is.
   Graaien, de boel belazeren en liegen als kunst verheven.

  3. Ze moeten de ware schuldigen bij defensie eens aanpakken. Wie liet de rapportage van de testen van ondeugelijke mortiergranaten in de la verdwijnen? Die zijn immers schuldig aan ‘dood door ernstige nalatigheid’.
   Geldt hetzelfde voor schietoefeningen in een ruimte met kogeldoorlatende wandjes…
   Werkelijk, hoe kan je het bedenken!
   Zo ga je toch niet met je personeel om?
   Ook daar klachten e.d. maar een ‘leidendgevend’ kader die daar niets mee doet. Dat is gewoon om ongelukken vragen. Als Hennis hier van op de hoogte was en dat liet gaan, ja dan zit ze goed fout. Wist ze echter niets en deed de ‘leiding’ dat ‘onderhands’ dat vind ik persoonlijk aftreden meer dan genoeg. Kan ze wat mij betreft gewoon daarna minister van Buitenlandse Zaken worden.
   De VVD begint inderdaad een bedenkelijke reputatie te krijgen. Ze mag overigens van geluk spreken dat dat gebeuren met Henry Keizer niet voor de verkiezingen plaats heeft gevonden. De man ging voor het geld klaarblijkelijk over ‘lijken’, gezien de duistere financiële belangen(verstrengelingen) bij crematorische zaken. De VVD heeft er beleid van gemaakt per definitie iedere VVD’er te beschermen al is hij of zij nog zo fout.
   Het gevolg is dat je de VVD en Rutte sowieso niet meer vertrouwt als het op waarheidsbevinding en integriteit aankomt. Vandaar de macht van de VVD voorlichting. De goede schijn is alles waard. Het moraal der gerechtigheid is bij de VVD het ondergeschoven kindje geworden.
   Het schaadt de politiek en het vertrouwen van de burger daarin. Maar daar ziet de VVD kennelijk geen kwaad in. Eigen belang eerst, is schijnbaar het motto. Eerst alles per definitie ontkennen.

  Comments are closed.