Kwestie Keizer achtervolgt VVD

  0
  303

  Leestijd: 1 minuten.

  Met het VVD-congres, komende zaterdag, in zicht stapelen de problemen rond partijvoorzitter Henry Keizer zich op. Dinsdag liet Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie weten aangifte te hebben gedaan. Woensdag deed de NRC er een schepje bovenop door te melden dat de VVD de afgelopen jaren de belastingwet heeft overtreden.

  De VVD ontvangt giften van stichtingen. Één van die stichtingen is de Ivo Opstelten Stichting, waarvan het bestuur wordt gevormd door het hoofdbestuur van de VVD. Deze stichting heeft sinds 2014 verzuimd financiële verantwoording te publiceren. De VVD beloofde deze fout onmiddellijk recht te zetten.

  Een kleine kwestie dus, die waarschijnlijk niet de publiciteit zou halen als het niet het zoveelste incident zou zijn rond Henry Keizer. Hij raakte in opspraak door belangenverstrengeling bij de overname van een crematoriumbedrijf, dat hij voor een habbekrats in handen zou hebben gekregen. Daarna ging alles fout. Keizer vond aanvankelijk dat hij niets fout had gedaan en VVD-leider Mark Rutte ging achter hem staan.

  Het duurde bijna een werkweek voordat Henry Keizer opening van zaken gaf aan de pers, maar hij weerde daarbij het medium dat de kwestie onthuld had, Follow the Money. Bovendien werd pas uren na de persconferentie bekend dat Henry Keizer zelf gevraagd had de commissie integriteit van de VVD in te schakelen. Hangende het onderzoek heeft hij zijn functie van partijvoorzitter tijdelijk neergelegd.

  De kwestie blijft de VVD achtervolgen, terwijl die partij toch al geen goede reputatie heeft rond integriteit. Het is de vraag of Henry Keizer nog te handhaven is als voorzitter. In het strafrecht geldt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. In de politiek is iemand een blok aan het been als er een zweem van corruptie of sjoemelen om hem hangt.