Laaggeletterd

  5
  349

  Leestijd: 0 minuten.

  De laatste coronapersconferentie van premier Rutte was niet te volgen voor laaggeletterden, klaagt de Stichting Lezen en Schrijven. Ze bevatte te veel moeilijke woorden. Zoals ‘intelligente lockdown’, ‘pandemie’ en ‘anderhalvemetereconomie’. Veel Nederlanders snappen dat niet.

  Logisch. Als je nauwelijks het alfabet beheerst, gaat bijna alles je boven de pet. Wel is het vreemd dat de stichting nu pas met haar kritiek komt. In een gemiddeld Kamerdebat vliegen je sinds jaar en dag nog veel ingewikkelder termen om de oren. Ook de gewone persconferenties van Rutte zijn voor miljoenen Nederlanders ongetwijfeld te hoog gegrepen. En dan zwijg ik nog over het taalgebruik van sommige andere populaire politici (‘oikofobie’, ‘boreaal’).

  Dat neemt niet weg dat Rutte zich tijdens zijn druk bekeken tv-optredens veel simpeler moet uitdrukken. Laaggeletterden – en tot die groep horen blijkbaar 2,5 miljoen volwassenen in dit land – moeten ook kunnen begrijpen wat de premier van alle Nederlanders bedoelt. Dus voortaan zo kort mogelijke zinnen, Mark. En geen ingewikkelde woorden meer gebruiken. Normaal. Doen. Bij de VVD weten ze hoe dat moet.

  5 REACTIES

  1. Ik betreur het zeer, maar de door de gemiddelde Nederlander gebruikte taal kan nauwelijks nog als Nederlands worden aangemerkt. De algemeen gebezigde, onverzorgde taal is niet zozeer doorspekt met moeilijke worden, maar vol volstrekt overbodige vreemde woorden. Dit is echter niet ons ergste probleem, want dit probleem kan met goed onderwijs vrij eenvoudig verholpen worden. Veel erger is, dat de korte door onze politici gebezigde slagzinnen door dezelfde tekstschrijvers geformuleerd lijken te worden als de teksten van de wasmiddelreclames en net als de wasmiddelreclames weinig inhoud en nog minder waarheid bevatten.

  2. Misschien zou de minister-president eens uit kunnen leggen waarom duizenden zorgmedewerkers in verpleeghuis en thuiszorg in een hoek worden gedreven door gebrek aan beschermigsmiddelen en zo voor bovenmenselijke dilemma’s worden geplaatst? Laat hem dat eens laag geletterd uitleggen, moet hij kunnen.

  3. We zouden natuurlijk ook gewoon weer goed onderwijs kunnen gaan geven, buitenlanders die hier verblijven verplichten Nederlands te leren en ophouden met het pamperen van zgn. slachtoffers en hen aanmoedigen en motiveren om hun leven op orde te krijgen.

   Of wil je soms echt dat we alleen nog maar in Jip en Janneketaal met elkaar gaan praten en het intelligentiepeil van de gemiddelde Nederlander laten afdalen naar zorgwekkende dieptes?

   • Helemaal gelijk Sabreur. Wij hadden Ans en hans. En Fikkie de hond.

    We moeten tot op een zeker nivo Nederlands spreken en/of dit soort toespraken weten te begrijpen dmv anderen en een woordenboek (kan ook google translate zijn). Het was niet echt ingewikkeld om te begrijpen wat Rutte zei.

    Of je het ermee eens bent is wat anders.

  4. Nou Fons, ik denk dat Rutte helemaal geen moeilijke taal gebruikt. Ja, als je nog nooit van corona virus gehoord hebt en/of het nieuws hierom totaal niet bijgehouden hebt, dan wel.
   ‘Lockdown’ had ie kunnen vertalen naar het Nederlands – maar zelfs ‘google translate’ vertaald het met “lockdown”. “op slot naar beneden” 🙂 ?
   Maar het is vele keren uitgelegd wat het is. Ook “intelligente lockdown”. Ook ‘pandemie’, en andere termen. 1.5 meter afstand houden om het virus niet te laten ‘overspringen’ is toch ook wel duidelijk. De economie of samenleving die zo’n regel hanteerd is toch ook wel duidelijk.
   Als Rutte dit keer op keer moet uitleggen, dan gaan z’n persconferenties (huh, wat is dat?) niet een uur maar 5 uur duren.

  Comments are closed.