Laat Baudet een voorbeeld nemen aan Wilders

  6
  757

  Leestijd: 2 minuten.

  Je wist dat het ooit zou gebeuren, maar het moment komt toch behoorlijk onverwacht. Na een weekend waarin Thierry Baudet mocht gloriëren als het tragische slachtoffer van kartelpartij D66 staat hij nu op een voor hem heel wat minder prettige manier in de schijnwerpers. Volgens twee prominenten die hij de partij uit heeft geknikkerd, heersen er in Forum voor Democratie ‘angst en wantrouwen’ en een ‘schrikbewind’ en is er voor ‘interne democratie’ geen ruimte.

  Voor een partij die democratisering heel hoog in het vaandel voert, is dat wel het laatste wat je naar je hoofd geslingerd wenst te krijgen.

  FvD werd nog geen twee jaar geleden als politieke partij opgericht en maakte een onstuimige groei door. Vorig jaar maart kwam de partij met twee zetels in de Kamer. Volgens de peilingen kan ze inmiddels al op zo’n 15 virtuele zetels bogen. En het ledenaantal schoot in no time omhoog van vrijwel niets tot bijna 23.000.

  De sky leek the limit, al leert de geschiedenis dat nieuwe partijen op enig moment altijd met een richtingenstrijd en onderling geruzie te maken krijgen. De indruk bestond dat die negatieve verschijnselen in FvD nog wel even op zich zouden laten wachten, maar dat blijkt nu tegen te vallen. Want volgens de twee geroyeerde leden, de ex-VVD’ers Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers, zijn er in de partij nog heel wat meer dwarsliggers die medezeggenschap eisen. “Veel meer leden willen democratie, dit muisje gaat een staartje krijgen,” zegt De Haze Winkelman op Twitter. Op de volgende royementen kunnen we dus wachten.

  Hoe om te gaan met dergelijke paleisrevoltes? Misschien kan Baudet een voorbeeld nemen aan Geert Wilders. De PVV-leider werd sinds zijn partij in 2006 voor het eerst aan verkiezingen deelnam geconfronteerd met de ene opstand na de andere, waarbij openheid, inspraak en een eigen jeugdafdeling werden geëist. Maar Wilders bleef er onverstoorbaar onder en gaf geen krimp. Af en toe zegde hij iemand de wacht aan. Als het echt niet anders kon, pestte hij een lastpost de tent uit. En verder hield hij zich zoveel mogelijk schuil voor de media die om verantwoording kwamen vragen.

  Natuurlijk, Wilders’ positie is wat makkelijker dan die van Baudet. Hij heeft geen last van interne democratie, want hij is het enige partijlid. Zijn woord is wet in de PVV en wie praatjes heeft, kan oprotten.

  Zoiets kan Baudet niet maken, want waar blijf je dan met je pleidooien voor referenda en je gejammer over gebrek aan democratie in de EU. Hoewel: ook Wilders is een warm voorstander van referenda en een minstens even fel tegenstander van de EU als de FvD-leider. Dus waarom doet Baudet niet gewoon wat Wilders al meteen deed: flikker die ledendemocratie de deur uit en heers als een waar potentaat in je partij. De meeste FvD-leden zijn zo idolaat van hem dat ze dat echt nog wel een tijdje zullen accepteren.

  6 REACTIES

  1. Fons Kockelmans is niet objectief. Een VVD-aanhanger.
   Alles wat een gevaar oplevert voor de vvd moet getorpedeerd worden.
   Eerst Wilders en nu is Baudet aan de beurt.

  2. Baudet is gewoon de nieuwe PIM. Slimmer, intelligenter, niet rascistisch.
   De vvd en de de rest gaat naar de knoppen. Dat is mijn voorspelling.
   Een partij met echte politieke prominenten

  3. Wat moet je met een partij waarvan de leider zegt geen afstand te willen doen naar slecht uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek naar IQ onder volkeren maar gedegen wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering wél direct bij het oud vuil zet.
   Net even teveel lavendel gesnoven denk ik dan. Wie weet wat wetenschappelijk onderzoek naar lavendelsnuiven opbrengt? Dat mensen Latijn gaan spreken daar waar begrijpelijk Nederlands gewenst is, bijvoorbeeld?
   Alle gekheid op een stokje. Kunnen we het leiden van een land weer eens serieus gaan nemen?

  4. Forum voor democratie. Democratie, wat is dat ook al weer….o, ja: ik ben de baas en bepaal wat er moet gebeuren. En ben je het niet met me eens dan knikker ik je uit de club. Dat bespreek ik samen met mijn compagnon, dat zijn er al twee. Hartstikke democratisch.

  Comments are closed.