Laat het CDA een eigen afweging maken

  0
  82

  Leestijd: 1 minuten.

  Stel je bent een politieke partij. En stel je bent tegen het referendum en vóór het associatieverdrag dat de EU met Oekraïne wil sluiten. Toch wordt er, tegen je zin, een raadgevend referendum gehouden over dat verdrag. Nog niet een derde van de kiezers komt opdagen maar een (toegegeven: ruime) meerderheid van hen stemt tegen. Wat is dan je opstelling?

  Precies: dat referendum was niet-bindend, wij zijn sowieso tegen referenda, wij zijn vóór dat verdrag, dus het kabinet moet het gewoon tekenen.

  Zo niet het CDA. Die partij eist dat premier Rutte “zijn verlies accepteert” en het associatieverdrag in de prullenbak mikt. “Doe je dat niet, dan oogst je nog meer verlies van vertrouwen in de politiek en nog meer cynisme tegenover Den Haag en Brussel,” zei partijleider Sybrand Buma zaterdag tijdens een partijcongres in Veghel.

  Op diezelfde bijeenkomst bleek er nogal wat verdeeldheid te bestaan over dit standpunt. Veel CDA’ers vinden dat hun partij “een eigen afweging moet maken”. De partij moet ook rekening houden met de mening van de ja-stemmers en met de ruime meerderheid van het electoraat die niet is gaan stemmen, menen deze dwarsliggers. En met zijn eigen principes, zou ik eraan toe willen voegen.

  Maar Buma heeft daaraan geen boodschap. De kiezer heeft gesproken en de wil van de kiezer is voor hem wet. “Een politiek die toch doordendert bewijst wat de mensen al dachten: dat die politici in een eigen wereld leven en de keuze van hun eigen volk niet vertrouwen,” citeert het dagblad Trouw hem.

  Laat ik nu altijd gemeend hebben dat politieke partijen worden opgericht om bepaalde idealen te verwezenlijken. En dat die idealen niet meteen achter de rododendrons verdwijnen als blijkt dat een meerderheid van de kiezers het er niet mee eens is.

  Die gedachte is blijkbaar achterhaald. Als een meerderheid van het electoraat iets wenst, dient het te gebeuren. Anders roept de politiek cynisme en verlies aan vertrouwen over zich af.

  Maar zullen die kiezers wel zo blij zijn met een partij die haar eigen opvattingen onmiddellijk laat varen als daar geen meerderheid voor te vinden is? Welk bestaansrecht heeft zo’n partij dan eigenlijk nog?

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook