Laat de geldpersen maar rollen

  16
  880

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor de tweede maal grijpt Nederland naast een topfunctie, eerst werd Frans Timmermans geen baas van de Europese Commissie, nu wordt Jeroen Dijsselbloem geen topman van het Internationale Monetaire Fonds. Het eerste is minder erg dan het tweede. In Europa maken de regeringsleiders sowieso de dienst uit, het IMF heeft wel degelijk een rol als het gaat om de controle of landen hun huishoudboekje ordelijk voeren of dat ze er met de pet naar gooien. In dat laatste geval zal het IMF beduidend moeilijker doen met noodkredieten en dus zullen ook andere landen minder makkelijk bijlappen.

  Waar ging het mis? Jeroen Dijsselbloem heeft de Griekenland crisis uitstekend opgelost, zonder dat hier een oplossing kwam had de pasgeboren euro wellicht voortijdig een einde gevonden. En was Italië mogelijk meegesleept. Maar ja, er waren harde woorden gevallen. Dijsselbloem beschuldigde de zuidelijke landen van geld over de balk gooien aan ‘drank en vrouwen’ en dan toch de hand ophouden in Brussel.

  Het imago van strenge meester in de leer zijn de zuidelijke landen Dijsselbloem blijven nadragen. En de Britten lieten het afweten, zij hebben immers het pond wat dat straks ook nog waard is. Het gevolg, de balans sloeg door naar het zuiden en de Bulgaarse kadidate Kristalina Georgieva werd als minder bedreigend gezien en zo eindigde zij dus met net wat meer stemmen van Frankrijk, Italië en Oost-Europa. Het feit dat ze 66 wordt en dus eigenlijk net te oud is voor de functie werd gemakshalve onder het tapijt geveegd.

  Georgieva is geen lichtgewicht, ze was eurocommissaris en had een topbaan bij de Wereldbank, maar wordt geacht minder streng in de leer te zijn dan Dijsselbloem die vaste principes had. Georgieva wordt dus ook bespeelbaarder geacht door zowel de Europese landen met schulden als de VS. Het laten afweten door Boris Johnson heeft wellicht ook te maken met een telefoontje uit Washington. Immers, de VS moeten ook steeds hun schuldenplafond oprekken om de overheidsdiensten gaande te houden. De regering Trump is nou niet bepaald kampioen besparen en Boris Johnson heeft ook miljarden klaar liggen om een no- Brexit op te vangen en niemand weet wanneer die worden terugverdiend.

  Kortom, door Dijsselbloem buiten spel te zetten is het internationale monetaire systeem wel een veiligheidsventiel kwijt. De zuidelijke eurolanden met schulden halen verlicht adem. Met de Franse Christine Lagarde (ex- IMF presidente) aan het roer van de ECB en Georgieva (door Franse steun in het zadel geholpen) zijn de duimschroeven en boetes ver weg voor landen die hun tekorten niet in de hand houden.

  Hetzelfde geldt voor de VS, Brazilië en ga zo maar door. De geldpersen walsen de komende jaren tekorten weg en we blijven hopen dat al deze monetaire financiering de groei zal blijven stimuleren al is het de vraag of de rek niet uit het elastiek is. De ongewenste effecten van de superlage rente worden steeds duidelijker, de pensioenen van miljoenen mensen staan op het spel en niemand kan hen kwalijk nemen de hand op de knip te houden en dus de groei juist tegen te houden.

  Doe er nog de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China bij en het plaatje wordt somberder en somberder. Eén ding lijkt er wel te veranderen, met de geldpersen wereldwijd op volle toeren moet de inflatie toch een keer aantrekken, iets dat de ECB op eigen houtje niet is gelukt. En met meer inflatie moet ook de rente naar een meer normaal niveau gaan. Maar de rekening van dit alles komt uiteindelijk neer waar die altijd komt, bij de gewone burger.

   

  16 REACTIES

  1. De geldpersen draaien helemaal niet om de inflatie aan te jagen. Als de ECB dat daadwerkelijk zou willen dan zou ze aan iedere inwoner van de Eurolanden € 1.000 moeten geven, dan pas krijg je inflatie.
   De geldpersen draaien om een heel andere reden: om een Eurocrisis te voorkomen, de rente lekker laag te houden waardoor de zuidelijke landen (inclusief hun banken) lekker kunnen blijven doorfeesten en wij nu al, via de lage rente, ons pensioengeld aan de zuidelijke landen overmaken. Het is 1 grote boekhoudkundige truc! We worden bestolen waar we bij staan en niemand doet er wat aan.

  2. Flexibiliseren: ‘The Matheo Solution’
   Als we de euro willen hervormen en crisisbestendig maken, zoals Macron, de Commissie en de AIV, dan ligt het natuurlijk nogal voor de hand dat we niet de symptomen van de disfunctionerende en (zelf)destructieve gemeenschapsmunt bestrijden maar juist de oorzaak van het probleem aanpakken. Of anders gezegd, de destructieve ‘one-size-fits-all/none’ structuur van het Euro Pact moet worden ‘geflexibiliseerd’, in de zin dat er daarin een systeem van aanpasbare onderlinge wisselkoersen en rentedifferentiatie wordt aangebracht. De manier om dat te doen is, economisch gezien, innovatief maar zeer eenvoudig en direct (zónder Verdragswijziging) implementeerbaar.

   ‘The Matheo Solution (TMS)’[1] biedt een flexibele structuur voor de euro die is gebaseerd op twee verschillende functies die geld heeft: betaalmiddel én rekeneenheid. Hierbij moeten we ons realiseren dat de rekeneenheid-functie van geld juist de functie is op basis waarvan wisselkoersen functioneren en rentes wordt bepaald. We hebben het hier over middelbare school economie.

    • @cab 5 aug 12:17
     Een goede leraar zegt: “Er zijn geen domme vragen, alleen onduidelijke antwoorden”. ik heb inderdaad in mijn betha-opleiding geen economie gehad, en na bestudering van onderstaande link las ik veel theorieën en weinig uitleg hoe één munt met verschillende rekenrentes in de praktijk moet werken. Pas aan het einde van het stuk geeft de schrijver toe, dat het er op neer komt dat met juridische trucjes je lening in euro’s wordt terugbetaald met gedevalueerd lires.

     Natuurlijk hadden banken hun leningen aan Griekenland en Italië al lang moeten afschrijven, maar ze werden door geld van de belastingbetaler aan die landen gered. ook de staat hield vast aan de fictie dat de lening terug zou worden betaald, zodat hij op de balans bleef staan in plaats van dat hij in de jaarrekening kwam als “dubieuze debiteuren”.

     Als dat de Matheo solution is, dan ben ik vóór, omdat dan gebeurt wat al lang had moeten gebeuren, zonder dat de lasten bij de belastingbetaler worden gelegd.
     Maar willen banken dit?

     https://www.ftm.nl/artikelen/gaat-matheo-solution-de-euro-en-europa-redden-interview-andre-ten-dam-deel-2?share=1

     • @Holleman,
      In de nieuwe financiële wereldorde die momenteel opgezet wordt door o.a. Draghi en Lagarde zullen negatieve rentes op staatsobligaties zelfs die dubieuze-debiteuren schulden oplossen. Dus Griekenland KAN ze dan ook straks ‘terugbetalen’ (in uw woorden gesproken).
      Je herfinanciert namelijk die oude leningen gewoon met nieuwe negatieve rente-obligaties waarvoor je geld krijgt in plaats van betaalt
      Dit op kosten van spaarders en landen met gespaard pensioenvermogen. Vooral die laatste verliezen steeds meer vermogen door rentebetalingen op staatsobligaties. Zij betalen in feite dan de schulden. Vandaar dat Dijsselbloem laatst een nog lagere rekenrente voorstelde….
      Het is DE oplossing voor een wereld die na de kredietcrises door de geldverruiming van centrale banken alleen maar nog veel meer schulden hebben gemaakt.
      Zie mijn link in een eerder schrijven op 3 aug. 21:21 (IMF heeft plan voor diep negatieve rente)

      • @Haasnoot 6 aug 12:38
       De ECB probeert de economie aan te zwengelen door de geldpers aan te zetten. De vraag is of dat zal helpen. Door globalisering is het aanbod aan geld en arbeidskracht veel groter dan vroeger. Geld drukken beïnvloedt de valutakoers, waardoor Europese producten goedkoper worden. Maar dat kunnen Chinezen en Amerikanen ook en zo wordt het een race to the bottom. Omdat bedrijven de concurrentie met Chinezen en Amerikanen niet aankunnen, zullen ze ook geen behoefte hebben aan geld van de banken. Het grote geld richt zich nu op vastgoed, dat door de crisis, overheidsbeleid en immigratie schaars is geworden. Men zegt dat er te weinig inflatie is, maar vergeet de huizenprijzen, omdat je niet dagelijks een huis koopt. Toch merken de burgers wel degelijk dat zij steeds minder kunnen kopen door gestegen hypotheek, energiekosten, bevroren lonen en pensioenen en een verhoging van de BTW.

       Ik heb ooit geroepen dat men zich niet moest laten afleiden door afschaffing van dividendbelasting, maar de BTWverhoging moest bestrijden. Ik was een roepende in de woestijn. De VVD heeft gezegevierd.

       Het is een bittere pil. De welvaart in Europa zal afnemen en ongelijker verdeeld worden.

    • Genoemd interview met André van Dam is van februari 2015. Ben benieuwd of politici er achter gaan staan. Het lijkt me ingewikkeld om Nederlandse waren in guldens te beprijzen en in euro’s af te rekenen. Voor Van Dam geldt als voor zovele economen en beleggingsadviseurs: “If you are so smart, why ain’t you rich?”

  3. Citaat: “De pensioenen van miljoenen mensen staan op het spel.”
   Dat is toch wel ernstig beste mensen. En wat doet onze regering aan dit nationale probleem?
   Niets? Waarom?
   Omdat ze niets kan (wil) doen. Immers: wij zijn niet meer soeverein over ons geld. Lagarde (Macron) daar moet u nu zijn…
   Ach wat dom. Hoe heeft het zover kunnen komen?
   Ach ja, dat was minister Zalm, VVD en groot fan van de euro. ?
   De auteur merkt terecht op: “Niemand kan hen (de pensionarissen) verwijten de hand op de knip te houden.” Maar niet getreurd, daar heeft het IMF van Lagarde al over nagedacht. Negatieve rentes daarmee los je dat euvel op. Dan verdwijnt het geld vanzelf… voordat het in je knip komt.
   Knappe dievenkoppen toch? De PvdA kan beter blij zijn dat Dijsselbloem niet de baas van het IMF is geworden… Want die pensionarissen gaan binnenkort heeeeeeeel boos worden. ?
   Dan wil je als partij geen zondebok zijn!
   Ondertussen verschuilt de regering zich achter de ECB. Want de (Franse) euro die is heilig. Alleen Baudet en Wilders hebben de echte oplossing. Stop met die euro. Herpak je soevereiniteit. Gelukkig is het referendum al uitgeschakeld. Stel je eens voor…
   Nu nog die twee…

  4. …Maar de rekening van dit alles komt uiteindelijk neer waar die altijd komt, bij de gewone burger. Een eeuwenoude en wereldwijde traditie en laten we aub die prachtige tradities in ere houden. Wie heeft daar nu niet de nodige euro’s voor over? En waar moeten de media dan ons over berichten, toelichten en onderwijzen?

  5. Door de globalisering worden producten goedkoper. Dus inflatie lager. Klaar, een kind begrijpt dit dus wat wil men nu eigenlijk? Protectionisme, populisme dat mag niet…
   Geldpersen opendraaien wel? Pensioenen kapot maken van spaarzame burgers ook?
   Wat een zegening is die euro toch…
   Dijsselbloem, Timmermans, PvdA’ers… Eurofiele bestuurders… Ach.
   China bouwt meer dan 1000 (!) kolencentrales om de globaliseerde concurrentie voor te blijven en met goedkope energie goedkope producten te maken. Ondertussen worden de poolkappen smeltende ijsjes. Krijgen we er ‘gratis’ bij. Ik schreef het al eerder: waarom niet heel populistisch die Europese grenzen dichtgooien voor kolengestookte producten die gratis ijsjes produceren die we er NIET bij willen hebben Protectionisme van het klimaat. ‘T zou GroenLinks en ‘t populisme kunnen verenigen tegen verschillende kwaaiigheden. Maar ja…
   Timmermans en Dijsselbloem – heel links – houden niet van dichte grenzen of protectionisme. Mastodonten van verstarde politieke machten. Ik zal hun niet missen.
   Overigens voor de gepensioneerden: stem toch tegen die euro die voor u een lire is geworden met een geldontwaarding die het smelten van de poolkappen kan evenaren.

   • Ik ben het volstrekt met je eens Ronaldo. Daarom sta ik, ondanks alle troubles met Henk Otten, nog steeds achter de standpunten van het FvD.
    Kwestie van even door de zure appel heen bijten, die rotte appel lozen en gewoon doorgaan; wat anderen daar van vinden is oninteressant. Gewoon je eigen mening volgen en niet je mening meer openlijk zeggen; dan is de verrassing straks des te groter.

  6. Gelukkig. Waarom denken die arrogante domme Nederlanders dat ze overal een baan kunnen inpikken. Overal staan ze met hun dikke kop vooraan. Ze menen dat ze overal verstand van hebben. Gelukkig krijgen ze voor de tweede keer de deksel op de neus.

  7. Hoewel ik geen voorstander ben van één Europa, ben ik ook tegen blinde steun voor kandidaten van Nederlandse afkomst. Zoals de NOS alleen die sporten verslaat waarin Nederland goed is. Als Verstappen vierde wordt, is dat groter nieuws dan dat Hamilton gewonnen heeft! Soms denk ik dat Nederlanders een beetje bijziend zijn in dit westelijkste puntje van het Euraziatische continent. Eigenlijk vind ik het wel goed dat Nederland nu met de afgang van Timmermans en Dijsselbloem tot twee keer voelt dat niet iedereen denkt zoals men in Nederland denkt, hoewel ik Dijsselbloem geen onaardige man vindt.
   Terwijl zelfs landen als Bangladesh een vrouw als premier hebben gehad, is Nederland, ondanks overdreven aandacht voor piepkleine minderheden als LHBTers, een van de laatste mannenbolwerken.

   Waarom zou een Bulgaarse geen goede bestuurder zijn van het IMF? Wie zegt dat een Bulgaar lankmoedig zal zijn tegenover Griekenland? Volgens mij is er weinig liefde verloren tussen Bulgarije en Griekenland en zo’n Bulgaarse heeft ook geen goed gevoel bij de voorkeursbehandeling die de Grieken hebben gehad vergeleken met de Cyprioten – onder leiding van Dijsselbloem. Kortom, laten we leiders beoordelen op hun vakmanschap, niet op hun nationaliteit.

  Comments are closed.