Laat de Koningin de kerstboodschap doen

  20
  898

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor de rechtgeaarde oranjeklant bestaat de vraag ‘wat doen we met de kerstdagen’, niet. Hij of meestal zij zit al dan niet in het verpleeghuis op 25 december, klokke 13.00 uur, in de oranjeversierde stoel voor de tv. De Koning spreekt! En de rest van die feestdagen besteedt hij of zij al schransend aan het verteren van de vers verkondigde wijsheid.

  De kersttoespraak is het derde hoogtepunt in het oranjejaar. Dat begint met Koningsdag wanneer de hele misjpoge uitrukt om het openbare leven van een provinciestad te ontwrichten. Dit is het feestelijke hoogtepunt. De Vorst ontmoet Zijn Volk. Het volk vergaapt zich en stelt vast ‘hoe gewoon ze eigenlijk zijn’. En inderdaad, ‘gewoon’ zijn ze.

  Het staatsrechtelijke hoogtepunt is Prinsjesdag. Met de rijtoer en de balkonscène. Hier krijgt het gebeuren iets wat je vorstelijke allure mag noemen. Op die dag is het vorstenhuis minder ‘gewoon’. De verbondenheid tussen het Oranjehuis en de bevolking wordt gecelebreerd. Tussendoor leest de Koning de troonrede voor. Dat is politiek en dus veel minder belangrijk dan de jurk van de Koningin, de baard van de Koning en de malle hoedjesparade.

  Voor deze optredens stuurt de NOS of NPO ‘royalty-verslaggevers’ op pad. Die voorzien de gebeurtenissen vaak in samenspraak met zogeheten ‘royaltywatchers’ (wat wil je later worden, kindje? Royaltywatcher, papa.) van commentaar. De toon van die gesprekken is steevast eerbiedig, om niet te zeggen gewijd. Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat je naar iets verhevens zit te kijken.

  De kersttoespraak is zoals gezegd het derde hoogtepunt van het Oranje-drieluik. En voor dit festijn wil ik een gewaagd en misschien zelfs wel revolutionair voorstel doen. Laat de Koningin de boodschap uitspreken. Ik weet, het is in strijd met de geheiligde traditie. Maar we weten allemaal dat tradities alleen kunnen overleven als ze van tijd tot tijd opgefrist worden. Precies, net zoals Zwarte Piet Roetveegpiet gaat worden.

  Het is misschien even slikken, maar wees gerust, de kerstboodschap is bij de Koningin in goede handen. Om te beginnen: de Koningin is een veel betere performer dan de Koning. Ze is een natuurtalent, met die Latijnse Schwung, zoals we steeds kunnen zien. Bij het optreden van de Toppers bijvoorbeeld of dat van andere cultuurdragers. En met dat charmante accent krijgt de boodschap ook een weldadig cachet. Minder plechtig, bijna iets relaxeds, en dat is precies goed voor bij de boom.

  Voor de kijker heeft het grote voordelen. De Koningin is een aangename verschijning. Ze zal vast weer een mooi jurkje aantrekken. En na de boodschap kunnen we daarover praten, en niet over wat ze gezegd heeft. Want hoe de koninklijke tekstschrijvers ook hun best doen, daar blijft bij een normaal mens nooit iets van hangen.

  Het is het proberen waard, lijkt mij. En als het goed gaat, en reken maar dat het goed gaat, kunnen Vorst en Vorstin rouleren. Dat is het echt revolutionaire van mijn voorstel. De kerstboodschap zou het begin kunnen worden van een mooie, nieuwe traditie. De ene keer doet Hij het, en het jaar daarop Zij. En zo kan het ook met Prinsjesdag. We maken van het Koningschap een duo-baan, wat het op Koningsdag eigenlijk al is. Dat kennen de andere vorstenhuizen niet. En dat moet ook voor niet-Oranjeklanten een overtuigend argument zijn: zijn we eindelijk weer eens gidsland.

  20 REACTIES

  1. Ronaldo: “Zelfs de Joden aanbidden dezelfde god, alleen verwachten zij dat de zoon er van nog geboren moet worden”. Daar klopt helemaal niets van. Wij geloven niet dat er nog een godenzoon geboren moet worden. Het is hier niet de plek om met u in discussie te gaan of wij in dezelfde God geloven. Ik geloof niet dat uw godsbeeld en de mijne parallel lopen. Gaskamers bouwen lijkt mij toch wel uitzonderlijk: “Moorden…geldt voor alle geloven niet alleen de christelijke.” Met alle kritiek die je kunt hebben op het jodendom, maar het ons verboden wie dan ook trachten te bekeren tot het jodendom. En als P.Issig alleen religies kan respecteren die andersdenkenden ook respecteren wel… dan ‘gelooft’ hij in m.i. ineen sprookje. Ik ben het geheel eens met P. Issig. We moeten elkaar niet bekeren, maar de ander in zijn uniek zijn bevestigen. Amen

   • Beste Binjamin,
    Bedankt voor de info. Dat Joden niet in een aankomende godenzoon geloven wist ik niet. Dat Joden niet bekeren wel DAT kan ik persoonlijk zeer waarderen. Waren alle geloven maar zo. 🤗
    Helaas ervaar ik als ze je niet kunnen bekeren dat ze het dan pogen te politiseren. Gebruiken ze wetgeving om ‘andersdenkenden’ dwangmatig via strafrecht indirect toch hun geloofsregels op te leggen. Dat zien ze als hun ‘heilige’ plicht. 😇
    Het betreft de geestelijke vrijheden van keuzes in leven en dood. Hoe jij dat wenst ‘te consumeren’ of te beleven en te beëindigen. Denk aan genotsmiddelen die je tot je neemt. Euthanasie, ernstig lijden of abortus.
    CDA, CU en SGP weigeren daarin resoluut ‘andersdenkenden’ te respecteren. U wordt strafrechtelijk nog steeds vervolgd als u het waagt hun ‘geboden’ vanuit hun ‘sprookjesboek’ te negeren. En wat de Islam aangaat: Wilders kan als Nederlander in eigen land niet meer vrij over de straat bewegen. Voilà Binjamin, u ziet hier hoe criminaliserend en levensbedreigend ‘geloof’ voor ‘anderen’ kan zijn. Sprookjes zijn in werkelijkheid grimmiger dan je denkt.
    Overigens: happy 2020!!! Voor U en iedereen!!! 🥳

    • O, Binjamin: voor de goede orde: u zegt: “Ik geloof niet dat uw godsbeeld en de mijne parallel lopen.”
     Daarin heeft u meer dan gelijk: ‘Godsbeelden’ en ‘heilige’ boeken zijn voor mij persoonlijk niet anders dan verhaaltjes en sprookjesfiguren waar anderen geestelijk hun realiteitsbesef ‘aan ophangen’.
     Ik ben dus seculier.
     Geloof vind ik overigens geen probleem hoor. Zolang dat mijn leven maar niet verpest en zo lang het maar achter de voordeur blijft. ‘T hoort wat mij betreft niet in het openbare leven thuis.

  2. Nou dan toch wat geschiedenis en theologie? Bert: ONZIN schrijven doen alleen zij die de waarheid in pacht hebben. Op een gegeven moment was de paus zijn gezag over miljoenen katholieken kwijt omdat zij geloofden in de ware Heiland Hitler. Zowel diaconessen als religieuzen lieten zich niet bepaald onbetuigd bij het uitroeien van christelijke, gedoopte unnutze Esser. U bent vast in staat de juiste bronnen op te sporen van genoemde stelling en aan te tonen of dat wel, of geen ONZINNIGE stelling is.

  3. Beste P. Issig; ook Binjamin, Anton en Ronaldo.
   Ik raad jullie aan eens het zeer gedocumenteerde
   boek “Spionnen van de Paus” van Mark Riebling,
   ISBN 9789401429986, eens te lezen. Want dat
   voorkomt echt dat jullie bovenstaande ONZIN niet
   opnieuw schrijven. Lees de juiste boeken, op het
   juiste moment. Er wordt geschiedkundig veel doms
   verteld. Hopelijk niet te vaak op Frontbencher?!?
   Fijne jaarwisseling, Bert.

   • Bert is ook zo iemand die niet duldt dat hij wordt tegengesproken. Ik heb mijn informatie uit heel andere en zeer betrouwbare archieven.
    Bekijk het maar Bert; ik bepaal zelf wel wat ik vind en zeg; dat mag jij ONZIN vinden, ik denk daar anders over en mijn mening is net zoveel waard als de jouwe.

    • Beste meneer Issig,
     Nu toch jammer dat u zich zo eenzijdig laat
     informeren, en daarop uw mening baseert!?
     Nogmaals nodig ik u uit het boek van Riebling,
     te lezen. Het zal uw ogen “openen”. Verder, een
     fijne jaarwisseling toegewenst van
     Bert uit Eemnes.

  4. “Wij, het Nederlandse volk moeten elke dag het geloof van de “Islam” respecteren, hoe moorddadig dat elke dag opnieuw in de wereld blijkt.”

   Ik tolereer elk religie dat andersdenkenden de vrijheid geeft om zelf te bepalen wat men wil geloven en wat niet. Maar ik zal ook actief elke religie of dogma bestrijden die andersdenkenden die vrijheid niet gunt!

  5. Het lijkt me niet echt zinnig om hier een hele theologische discussie te gaan houden, hoewel ik ook op dit terrein enkele boeken heb geschreven in het kader voor christelijke theologiestudenten die colleges .Als je het over moorden hebt, zou je wellicht een stukje kerkgeschiedenis kunnen studeren en wellicht ontdekken hoeveel volkeren in naam van Christus zijn uitgeroeid en hoeveel culturen er met de grond gelijk zijn gemaakt. Als ik me niet vergis zijn er in het hart van het christelijke Europa miljoenen Untermenschen en unnutze Esser uitgemoord. Misschien een vraag om eens over na te denken: hoe kon er in het hart van het christelijke Europa miljoenen mensen worden afgeslacht??????

   • Benjamin
    Waar heb je het over? Er zijn in Europa tal van godsdienstoorlogen gevoerd, met name in de 16e en 17e eeuw. Maar volkeren uitgeroeid in naam van Christus? Karel de Grote kon er ook wat van, volken met het zwaard bekeren. Maar volken uitgemoord? Een goede vraag is hoe het komt dat in een overwegend Christelijk Europa in de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen joden systematisch zijn vermoord. Of het Christendom hier iets mee te maken heeft? Veel gelovige christenen hebben met groot risico joden in hun eigen huis verborgen. Maar juist in het Katholieke Polen is er tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel mis gegaan…. maar vraagtekens blijven….

    • U zegt: “Een goede vraag is hoe het komt dat in een overwegend Christelijk Europa in de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen joden systematisch zijn vermoord. Of het Christendom hier iets mee te maken heeft?

     Hebt u nooit gehoord van Paus Pius XII die zelf bij Hitler op bezoek ging? En die het prima vond dat Joden werden opgepakt omdat ze Jezus hadden gekruisigd?
     Hebt u nooit gehoord van “die Spinne” en andere organisaties, ontsnappingsnetwerken die Nazi’s hielpen om naar Z-Amerika te ontkomen na de oorlog, met medewerking van de katholieke geestelijken die Nazi’s verborgen in hun kloosters?
     Hoe durft u te beweren dat Rome daar niets mee te maken had?

    • Beste Anton, Binjamin, P.Issig
     Zowel de Nazi’s als de geallieerden waren gelovig. Zelfs de Joden aanbidden dezelfde god, alleen verwachten zij dat de zoon er van nog geboren moet worden. En evenzeer de protestanten als de katholieken… hoewel die in bepaalde tijden elkaar het licht niet in de ogen gunden. Berucht was natuurlijk de Spaanse katholieke tak met haar ‘lieftallige’ inquisitie.
     ‘Geloof’ dat het niet veel uitmaakt in oorlog.
     Moorden is menselijk en uit naam van hun god – en dat geldt voor alle geloven niet alleen de christelijke – is dat geheel niet uitzonderlijk…
     ‘Sprookjes’ zijn immers altijd grimmig en dodelijk. 🤗
     En als P.Issig alleen religies kan respecteren die andersdenkenden ook respecteren wel… dan ‘gelooft’ hij in m.i. ineen sprookje.
     Religie beknot juist vrije keuzes. Het bestaat immers uit gedragsregels. Euthanasie, abortus, drugs, homo-sexueliteit, kleding etc.. etc.. Vrijheid van meningsuiting…
     Daar hebben ‘ze’ het ‘allemaal’ niet zo mee op hoor… Zodra een ‘gelovige’ het voor het zeggen heeft: is geheid je vrijheid weg.

    • @Anton: Mijn reactie was een reactie op Bert:”Mohammed was een moordenaar, en Jezus Christus niet, Binjamin.” Hitler was RK gedoopt en nooit geexcommuniceerd. Zijn boek Mein Kampf werd nooit op de Index geplaatst. Het feit dat er miljoenen Untermenschen en unnutze Esser (zieken, gehandicapten, ouderen)afgeslacht werden met vooral als doel een zuiver Nordisch Arisch te kweken (denk aan de Lebenborn tehuizen, waar meisjes door minimaal vier mannen gedekt werden om een sterk zuiver ras te kweken) maakt duidelijk dat het christendom niet bij machte was deze misdaden te bestrijden, laat staan te voorkomen. Dus nu naar de islam te wijzen alsof christenen schone handen hebben is wel erg gemakkelijk. Individuele christenen spreek ik niet aan, dus ook niet individuele moslims, dat is gewoon volkomen onterecht en leidt tot karikatuur veroordelen.

  6. Een koningshuis heeft zo zijn voordelen boven een gekozen president. Scheelt veel politiek gedoe. Of wie dan ook van het vorstenpaar de koninklijke kerstboodschap verkondigd, ze doen maar. Maar dat de koning natuurlijk geen ‘gewoon’ mens is, dat weten we allemaal. Vraag maar na bij de belastingdienst. Om de vorst tegen allerlei te beschermen zijn er dermate ingewikkelde constructies bedacht dat het bijna niet te doen is, hooguit voor specialisten, om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Maar…aldus de minister-president, het klopt allemaal. Dat het koningspaar zich gedraagt als rupsje nooit genoeg, maakt het allemaal niet geloofwaardiger, ongeacht wie van beiden optreedt.

  7. In een geseculariseerd land hoort een seculiere boodschap. Als de koning het kerstverhaal uit Lucas voor zou lezen met een christelijk commentaar zou bijna iedereen van z’n zijn stoel vallen ontzetting. Behalve wellicht mensen uit de Bijbelbelt. Toch denk ik, als de koning een gelovig mens is, en dat is hij, zou hij zeker aan de boodschap van Kerstmis moeten refereren. Hij mag zelf zijn tekst samenstellen. Zelf ben ik niet meer gelovig, maar ik omarm wel het liberale standpunt dat iedereen mag geloven wat hij/zij wil. En daar mag men uiteraard rustig vooruitkomen. Ook onze koning.

  8. Nou, als ik de kersttoespraak van onze Koning net heb
   gehoord, lijkt het mij ook een goed plan de inhoud door
   de koningin te laten schrijven. Deze toespraak, overigens
   inhoudelijk geheel niet slecht,ging helemaal niet over de
   boodschap van het kerstfeest. Eigenlijk meer, hoe geweldig
   wij Nederlandse mensen wel zijn t.o.v. anderen. De toe-
   praak ging over ons mensen. De woorden God, en Jezus
   Christus heb ik niet gehoord. U wel? Deze toespraak had de
   Koning net zo goed bij Oud en Nieuw, Koningsdag, Prinsjes-
   dag of misschien nog beter op 5 mei kunnen houden. Hope-
   lijk is onze koningin meer overtuigd van de kerstboodschap.
   Overigens?? Zou Mark Rutte Willem Alexanders grote voor-
   beeld zijn?? Echt ook nu proefde ik dat we in zo’n “gaaf” land
   wonen. Maxima, grijp in!!!
   Bert.

   • De koning is onschendbaar dat betekent dus dat ook zijn kerstboodschap onder de ministeriele verantwoording valt. Bovendien staat de koning boven alle partijen en dat betekent dat hij aan de door u de u gewenste inhoud onmogelijk kan voldoen. Dat is staatsrechtelijk gewoon niet mogelijk gezien de ‘zuilen’ in ons land. Dat zou alleen kunnen wanneer de Bijbel belt christenen heel Nederland veroverd hebben. Daar ziet het niet naar uit.

    • Wat weer een onmogelijke reactie??, Binjamin!
     Onze Koning schrijft zijn kersttoespraak echt zeer zeker
     op persoonlijke titel. Niet onder de verantwoordelijkheid
     van enig ministerie. Wat is miste was de kerstboodschap
     in zijn toespraak. Wij, het Nederlandse volk moeten elke
     dag het geloof van de “Islam” respecteren, hoe moordda-
     dig dat elke dag opnieuw in de wereld blijkt. Maar, het ons
     eigen geloof, het Christendom moeten we elke dag opnieuw
     in de prullenbak gooien. Mohammed was een moordenaar, en
     Jezus Christus niet, Binjamin; vergeet dat niet! Lees dan eens
     het Nieuwe Testament in de Bijbel. Bij elke boekhandel verkrijg-
     baar!! Misschien leuk op de boekenplank naast jouw boek over
     de “klokkenluiders”. En denk eens na, voordat je iets opschrijft.
     Bert.

   • De titel van dit artikel luidt: “laat de koningin de kerstboodschap doen”
    Ach, de koningin hoeft niet eens haar eigen kerstboodschappen te doen; dat wordt voor haar gedaan. Dus laat die kerstboodschap ook maar zitten.

  Comments are closed.