Laat het maken van een draai maar aan Rutte over

  6
  843

  Leestijd: 2 minuten.

  Binnenkort wordt de intelligente lockdown versoepeld. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere beoefenaren van ‘contactberoepen’ mogen naar verwachting volgende week weer open. En waarschijnlijk kan iedereen vanaf juni ook weer op een terras of in een strandtent terecht. Het kabinet wil ‘perspectief bieden’, nu het aantal doden en ziekenhuisopnamen als gevolg van het coronavirus al een tijdje daalt, althans grosso modo. Premier Mark Rutte zal dat vanavond bekend maken.

  Hoe weten we dit? Formeel weten we helemaal niks, maar ‘bronnen’ en ‘ingewijden’ zeggen het tegen de media. Het is een veel beproefde methode, vooral in politiek Den Haag. Je laat het nieuws dat je te melden hebt vast lekken, zodat je kunt zien hoe de samenleving erop reageert. Is er erg veel kritiek, dan zwak je je uiteindelijke mededelingen wat af of draait ze zelfs helemaal terug. Niemand heeft dan gelogen, behalve de ‘bronnen’ en ‘ingewijden’. En wie dat zijn weet niemand.

  Die laatste truc kun je overigens niet te vaak uithalen. Als je de media steeds informatie toefluistert die niet blijkt te kloppen, zullen ze je niet meer geloven. Ze komen dan ook niet meer bij je langs, zodat je geen onderwerpen ‘in de week’ kunt leggen met de boodschap: “Denk erom, je hebt het niet van mij.”

  Maar de kans dat Rutte vanavond een ander verhaal vertelt dan nu in alle kranten staat, is niet zo groot. Rutte moet de lockdown wel afzwakken, want de gemiddelde burger voelt de noodzaak tot de strenge regels hoe langer hoe minder. Het aantal Nederlanders dat de ‘anderhalvemetersamenleving’ met een korreltje zout neemt, groeit en groeit.

  Ook de bezwaren van de meest getroffen beroepsgroepen klinken almaar heftiger. Horecabazen en andere ondernemers klagen steen en been dat ze geen omzet meer maken nu ze gedwongen dicht zijn. Ze kunnen daarbij wijzen op een groeiend aantal andere landen waar de regels minder streng worden. Kortom: Rutte kan niet anders.

  Met zijn ongeëvenaarde talent voor het maken van een draai zal het de premier zeker lukken het nieuwe beleid als een logische stap te presenteren. Tot nog toe kwam hij immers overal mee weg, van hypotheekrenteaftrek tot dividendbelasting. Dus het maken van een omslag in het coronaregime kost hem vast geen moeite.

  Rutte zal er vermoedelijk zelfs in slagen het dragen van een mondkapje aan te bevelen als een verstandige daad. Eerder zei hij dat die dingen alleen schijnzekerheid verschaffen. Maar als bijna iedereen het raadzaam acht met een gezichtsbedekking de openbare ruimte te betreden, waarom zou je dan blijven volhouden dat zoiets alleen symbolische bescherming biedt? In diverse andere landen zijn ze al door de knieën gegaan, al dan niet tegen beter weten in. En baat het niet, het schaadt ook niet.

  6 REACTIES

  1. Ik ben de zoon van een voormalig krijgsgevangen beroepsofficier. Mijn vader vertelde me dat hij en zijn collega’s na terugkomst in ons land ervaren hadden dat je niet op je eigen overheid kon vertrouwen; ze lieten je vallen als dat zo uitkwam.

   Ik zie nu dingen gebeuren die me beangstigen. De huidige ouderen waren tot voor kort onmisbaar om op te passen, zodat de ouders konden werken; de kleinkinderen werden mede opgevoed door de grootouders.
   Dat mag nu niet meer om “ouderen te beschermen”. Of moet de maatschappij soms beschermd worden tegen ouderen?

   “Never waste a good crisis” zei Churchill. Onze overheid is bezig met beperkende regels voor intermenselijk contact en veel striktere controle op mensen (á la China). Wie zegt dat die maatregelen na corona verdwijnen? Zonde toch, om een maatschappij die gewend gemaakt is aan controle, dan weer los te laten? Op dezelfde sluipende manier brachten de moffen 75 jaar geleden de Nederlandse bevolking stukje bij beetje onder controle.

   Twintig jaar geleden droomde ik dat “men had besloten dat ouderen na hun 75e, geen pensioen of anderszins meer kregen; een zelfmoordpil was gratis beschikbaar”. Het was gelukkig maar een droom, toch?

  2. Een goed politicus voelt aan hoe met het volk te spelen en wel zo dat machthebbers hem/haar geweldig vinden. Rutte is een meester in dit spel. Hij schijnt de man te zijn die ons van Corona zal bevrijden en wel zo dat hij de machthebbers behaagt.

   • Hitler was ook zo’n man, ook Xi Jinping of Kim Jung-un?

    Maar goed Rutte is 100% geen Hitler, Xi Jinping of Kim Jung-un, maar speelt wel hetzelfde spelletje.

    Dus: Alles open gooien maar wel oude mensen en mensen die een al een andere ziekte hebben beschermen.

    Vergeet dat vaccin; het virus is sneller, maar ons afweer ook.

  3. Hier nog een voorbeeld van een mogelijke draai van Rutte:
   https://www.ekathimerini.com/251739/article/ekathimerini/business/eu-recovery-fund-is-the-best-scenario-says-le-maire

   Waar het op neer komt is dat de Franse Minister Le Maire vindt dat (tijdelijke) vormen van eurobonds nodig zijn om te voorkomen dat Nederland en Duitsland anders een concurrentievoordeel hebben omdat zij lagere tekorten hebben en dus meer geld kunnen aanwenden voor herstel.
   Dus omdat Nederland en Duitsland zich aan de EU-financieringsregels gehouden hebben, de begroting en schulden op orde hebben en zij niet, moeten wij worden benadeeld?

   Ik ben benieuwd in welke bochten Rutte en ander Eurofiele partijen zich gaat wringen om dit te verantwoorden voor Nederlandse burgers.

  Comments are closed.