Lachsalvo’s in het Kremlin

  12
  341

  Leestijd: 1 minuten.

  Tsja, daar zitten we dan. De Groningse bodem zakt te hard als we doorgaan met gas winnen. De huidige 21 miljard kuub moet snel terug naar 12 miljard. De kiezers in de kou zetten gaat niet, daarom moeten de groot verbruikende industrieën van het Groningse gas.

  Minister Eric Wiebes van Economische Zaken, verguisd als staatssecretaris van Financiën, wil nu de held van het Noorden worden en gaat voortvarend te werk. Binnen enkele weken moeten die grootverbruikers een plan indienen hoe ze hun alternatieve energievoorziening zien. Binnen vier jaar moeten ze geen Gronings gas meer gebruiken.

  Inmiddels zijn ook de Belgen al gealarmeerd, hoe zit het met de per contract afgesproken leveringen van Gronings gas als Nederland de kraan gaat dichtdraaien? De Duitsers slapen nog op beide oren, zij hebben immers de pijplijn met Rusland en er komt een tweede aan. Allemaal nog uit onderhandeld tussen de Russische president Poetin en zijn grote vriend voormalig bondskanselier Gerhard Schröder.

  Meer Russisch gas is ook voor Nederland een uitkomst zo lang de grootverbruikers meer tijd nodig hebben om om te schakelen op alternatieven.  En wilden we nu net niet onafhankelijker worden van meneer Poetin?  Het wrange is dat de aardbevingen haaks staan op dat streven en warme voeten gaan voor idealen.

  Maar hadden we niet net een reeks sancties tegen Rusland ingesteld vanwege de annexering van de Krim en de bemoeienis in Oekraïne? Er gaan al steeds meer Europese stemmen op om die sancties te verzwakken vanwege economische schade, Nederland heeft straks ook een argument om zich in die rij te scharen. Het lachen echoot nu al tussen de muren van het Kremlin.

  12 REACTIES

   • Tja, een 18-jarige jongen. Op een zolderkamertje. ‘T koste hem geloof ik 50 euro aan programma’s die je gewoon kan bestellen…. Het is toch wat…
    Ik hou voortaan een deel van mijn geld thuis. Moet toch de boel kunnen betalen. Belastingdienst eruit, oké de regering zal wel balen. Maar banken mensen…
    Daar heb ik toch geen zin in.
    Het is toch maar goed dat er contant geld is.

   • Die aanvallen kwamen inderdaad uit Rusland. Maar er werd door de IT-specialisten meteen bij gezegd, dat dat niet betekent, dat Rusland erachter zat. Die aanvallen kwamen vanaf Russische servers, naar nu blijkt vanuit NL door een tiener aangestuurd. Daar zullen de Russen ook niet blij mee zijn geweest.

  1. Er wordt vaak lacherig gedaan over het belang dat Nederland voor Rusland heeft. Deze mensen weten dan niet, dat Nederland één van de grootste exportlanden, zo niet de grootste, is. Met sancties, mits slim gekozen, kunnen kun je dus wel degelijk invloed uitoefenen. De Russen hebben ONS nodig. Maar met hun maatschappelijke systeem kunnen ze vaak heel snel dingen doen, waar wij veel langer over doen of zelfs helemaal niet kunnen. Gelukkig, maar dat verschil geeft de Russen wel wat meer speelruimte.

   Rusland kan er wat sancties betreft zelf ook wat van. Al decennia lang proberen ze met slim gekozen sancties, vooral in de landbouw, beslissingen in Nederland te forceren. Ik heb er, vaak ook in direct contact met Russen, veel mee te maken gehad. Die Russen waren meestal sympathieke mensen, maar zelden op hun blauwe, of anders gekleurde, ogen te vertrouwen. Ook over contracten hielden ze er bijzondere opvattingen op na.

   • Rusland heeft geen enkel probleem gehad met onze groente- en fruit boycot – wij wel.
    Als het echt zo gaat lopen dat wij hun gas nodig hebben om ons de productie verlaging in Groningen te kunnen permitteren hebben zij daar geen last van – wij wel.

  2. Wij hebben de Russen gewoon harder nodig dan zij ons.
   En we hebben ze spoedig heel hard nodig.
   Anders wordt het hier heel koud.
   En we hebben ook nog contracten met Belgie en Duitsland, die we ook zullen moeten uitleveren.
   Wel er op letten dat je een verwarmingsketel koopt, waarin zowel laag- al hoog calorisch gas kan worden gestookt. Onze zuiderburen doen dat al tientallen jaren, maar zoals zo vaak: Nederland wacht af tot het (bijna) te laat is.

  Comments are closed.