Landelijk in de oppositie, lokaal in het college

  0
  327

  Leestijd: 1 minuten.

  Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is in bijna een derde van de gemeenten de vorming van een nieuw college van B en W nog steeds niet afgerond. Niet zo vreemd misschien, gezien de versnipperde uitslag. Wel merkwaardig lijkt het dat in veel steden en dorpen waar het nieuwe dagelijks bestuur al rond is, de PvdA daar onderdeel van uitmaakt. Volgens NRC Handelsblad levert ze in 46 gemeenten zeker wethouders, terwijl ze in 40 andere gemeenten bij de formatie betrokken is. Als het een beetje meezit besturen de sociaaldemocraten  straks in 86 gemeenten mee, bijna een derde van het aantal plaatsen waar ze aan de verkiezingen deelnamen. Dat is nauwelijks minder dan vier jaar geleden.

  Hoe is dat mogelijk? De PvdA was toch de grote verliezer van de verkiezingen?

  Volgens politicoloog Hans Vollaard is het helemaal niet zo gek dat de partij desondanks zo vaak in het college vertegenwoordigd is. “Of die partij nou gewonnen of verloren heeft, je weet wat je aan ze hebt, aangezien ze al lang bestaan en al lang meebesturen,” zegt hij in de NRC.

  Dat is natuurlijk waar. De PvdA vormt sinds mensenheugenis een vaste waarde in heel wat gemeentebesturen. Ze weet hoe het politieke spel gespeeld wordt en beschikt volop over ervaren wethouderskandidaten. Bovendien heeft de partij er volgens Vollaard zelf ook belang bij om aan lokale besturen te blijven meedoen. Op het Binnenhof kiezen partijen er meestal voor om na een zware verkiezingsnederlaag in de oppositie te gaan ‘herbronnen’, maar op gemeentelijk niveau is dat naar zijn opvatting niet verstandig. “Als wethouder kom je vaker in de krant dan als een raadslid uit de oppositie.”

  Dat laatste geldt ook voor de landelijke politiek, lijkt me. Ministers en staatssecretarissen krijgen doorgaans meer publiciteit dan Kamerleden van de vierde oppositiepartij. Toch heeft de PvdA landelijk besloten niet in de regeringscoalitie te stappen, hoewel dat zeker mogelijk was geweest.

  Waarom wordt er lokaal een andere afweging gemaakt? Misschien denken die plaatselijke PvdA’ers wel: het maakt helemaal uit niet hoe we het in de gemeenteraad doen. Veruit het grootste deel van het electoraat laat bij gemeenteraadsverkiezingen zijn stem toch afhangen van landelijke ontwikkelingen. Of we over vier jaar winnen of verliezen wordt vooral bepaald door hoe Lodewijk Asscher en zijn fractie het in de Tweede Kamer doen. Dan kunnen we in de gemeente dus net zo goed gaan meebesturen.