Landslide victory

  8
  447

  Leestijd: 2 minuten.

  Er zal gisteravond wel een flesje champagne open zijn gegaan in huize Downing street 10, Boris Johnson is nu de grote held van de Conservatives. Sinds Margaret Thatcher zwaaiend met haar handtasje de EU haar zin dicteerde, hebben ze niet meer zo’n succes gehad. Eindelijk weer eens een Britse vuist op tafel met een niet mis te verstane ‘statement’.

  De meeste Britten waren het eindeloze gepalaver over de Brexit zat. Juist dat steeds opnieuw uitstellen blijkt het nationale gevoel alleen maar te hebben aangewakkerd, de verklaring voor de mega-overwinning. Veel kiezers verlieten hun traditionele hokje en kozen er voor de knoop door te hakken. En er was maar één man die dat kon, Boris Johnson. Die heeft nu een absolute meerderheid en kan de Brexit op 31 januari nu door het parlement jassen.

  Labour zag knarsetandend toe hoe zelfs de meest zekere districten, vooral in de oude industriegebieden in midden-Engeland, van kleur verschoten. Labour-leider Jeremy Corbyn moest de consequentie wel trekken.

  Als het feestgedruis voorbij is, zal het nog een hele klus zijn om alles voor 31 januari klaar te krijgen en dan zijn er nog elf maanden de tijd om nieuwe handelsakkoorden met de EU uit te werken. Een ongekend korte tijd voor zulke ingewikkelde zaken. Maar het kan natuurlijk, mits niet te veel wordt afgeweken van de huidige status quo.

  Voor de Britten, de EU en de wereld is er nu eindelijk duidelijkheid, die duidelijkheid werd meteen al beloond met een stijgend pond. De EU moet aan de bak met onderhandelen over het handelsakkoord en de overige 26 lidstaten mogen gaan ruziën wie de miljarden gaat ophoesten die de Britten nu niet meer jaarlijks gaan betalen. De rest van de wereld is vooral belangrijk voor Johnson om economische redenen, de overzeese handel zal moeten toenemen.

  Veel zal afhangen hoe het nu economisch verder gaat met het Verenigd Koninkrijk. Als blijkt dat de effecten best meevallen is ‘Brussel’ één wapen kwijt, het kan dan lidstaten niet meer bedreigen dat ze hel en verdoemenis over zich afroepen als ze niet steeds braaf bij het kruisje tekenen.

  Toch zijn er een paar schaduwrandjes, de Scottish National Party is nu zo’n beetje alleenheerser geworden in Schotland en wil een referendum houden over onafhankelijkheid.

  De Noordierse Democratic Union Party verloor licht. De grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft een heikel punt. Als straks blijkt dat die zo lek als een mandje is en dat via die lijn allerlei ongewenste producten zo maar de EU binnen komen, zal de EU dat niet accepteren. Dat betekent toch verder nadenken over de positie van Noord-Ierland.

  Dat ‘landslide’ in de landslide victory van Boris Johnson zouden we wellicht toch wel eens keer letterlijk moeten gaan nemen.

  8 REACTIES

  1. Democratie, macht aan het volk is volksverlakkerij.
   De meerderheid in zowel engeland als america kiezen voor een onbetrouwbare leugenaar die ervoor zorgt dat de rijken rijker worden en steeds meer mensen onder de armoedsgrens komen, de sociale voorzieningen en gezondheidszorg worden uitgekleed, of afgeschaft. Kortom, uit menselijk oogpunt een puinhoop. Dus democratie kan niet bestaan als het volk dom en gebrainwashed is. Simpel als dat.

  2. Waarom zijn er geen links nationalistische partijen? Ik snap het niet. In dat geval bestaat politiek links en -rechts niet. ???

   • @Bert,
    Veel Labour stemmers stemden op Boris omdat ze simpelweg alleen daarop konden stemmen als je niet wilde dat je nationale staat opgaat in een ‘nieuwe grote superstaat’ de EU. Linkse partijen zijn niet ‘nationalistisch’. Die zijn van de ‘internationale’. Ben je ‘economisch’ links en voor het behoud van de eigen staat (Brexit) dan KAN je voor dat laatste alleen bij Boris – de tegenpartij – terecht.
    Er bestaan geen nationalistische linkse partijen. 🤗
    Op de keep beschouwd is m.i. links nationalisme ‘verdwenen’ dankzij Hitler. Hij was het hoofd van de Nationale Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Ik denk dat de socialisten na WO-II dat rechts zijn gaan noemen en niet meer ‘nationalistisch’ durven zijn. Nationalisme is een trauma voor hen. Voor een EU zijn is internationaal, dat mag wel. Als je Frans Timmermans hoort bazelen over ‘patriotten’ voor zijn ‘Heil Staat’ de EU, lijkt mij dat het ‘nieuwe nationalisme’. Als de EU echt een staat geworden is, is het ‘inter’ weg uit de ‘internationale’ en zijn ze een NSEAP geworden. Nationale Socialistische Europese Arbeiders Partij. 🤗 Voilà, de cirkel is rond. Heil Timmermans. ✋ Oeps… 🤪

  3. In Nederland heeft men een evenredige vertegenwoordiging: iedere stroming is vertegenwoordigd naar rato van stemmen.
   In Engeland heeft men een districtenstelsel, waarbij de winnende partij één persoon afvaardigt. In Frankrijk is dit verfijnd zodat de winnaar meer dan 50% van de stemmen moet hebben (meerdere kiesrondes). In België heeft men een evenredige vertegenwoordiging per district.
   Het Engelse systeem is duidelijk: je weet wat je te wachten staat als je op een partij stemt. In Nederland heeft de kiezer geen enkele invloed op de coalitie die uiteindelijk de dienst gaat uitmaken. Evenredige vertegenwoordiging oogt democratischer, maar laat de kiezer met een kater achter. In Engeland kiest men zijn eigen kater.

  4. Boris kan nu als de situatie er toe leidt een NO deal Brexit uitvoeren. Eindelijk duidelijkheid voor de Britten. Nou is het afwachten hoe het nu verder zal gaan, of de Commonwealth weer nieuw leven wordt ingeblazen en Brittain rule the seas weer terug zal komen.
   En of er een Referendum komt in Schotland voor onafhankelijkheid.
   Misschien krijgt Europa er een soevereine staat bij.

  5. Wat ik niet begrijp is, dat het na januari nog een jaar moet duren om handelsakkoorden uit te werken. Ik dacht dat Boris al een akkoord had met de EU en dat het Britse Parlement dat al had goedgekeurd. Het akkoord moest alleen nog in wetten worden vastgelegd. De vraag is, waar al die ambtenaren dan 3 jaar mee bezig zijn geweest? Voor de Schotten zou het mooi zijn als ze bij de EU kunnen blijven alsof ze nooit zijn weggeweest. Voeg Noord-Ierland bij Ierland en Engeland kan heerlijk zijn eigen gang gaan in “splendid isolation”. Hopelijk wordt het een succes, zodat de EU slechts een late immitatie blijkt te zijn van het Continentaal Stelsel van Napoleon. Als een schaap over de dam is, volgen wellicht meer.

  6. Zelfs na zes jaar meedogenloze kei-rechtse afbraak van alle sociale voorzieningen (beleid dat zelfs door de Verenigde Naties als onmenselijk werd bestempeld: https://www.theguardian.com/society/2018/nov/16/uk-austerity-has-inflicted-great-misery-on-citizens-un-says ) en nog eens drie jaar ordinair gebekvecht en gekonkel over Brexit stemt een meerderheid toch weer op dezelfde hopeloze corrupte clowns. Stuur dit stelletje masochisten a.u.b. zo snel mogelijk de EU uit. Hopelijk genieten ze van hun chloorkippen en van hun geprivatiseerde en aan de Amerikanen verkochte gezondheidszorg; we zien ze wel weer nadat ze hun helft van de Noordzee hebben leeggevist.

   • @Mira,
    Het linkse probleem = er zijn geen links-nationalistische partijen. Een Europese EEG met daarbinnen je eigen soevereiniteit, dat is voor links niet meer acceptabel.
    U heeft het alleen over economisch beleid.
    Deze verkiezingen gaan om totaal iets anders: wil de Brit dat hun land gereduceerd wordt tot een provinciaal (win)gewest dat horig is aan een steeds machtiger wordende Europese Staat die alles in jouw land bepaald? 🤗
    Oftewel: wilt u wel of niet opgeslokt worden in een Europese Superstaat in wording. Ik denk dat veel linkse Britten dan liever ‘rechtse’ chloorkippen in de schappen hebben waarover ze dan zelf ‘nog’ kunnen beslissen, of ze die wel of niet zullen kopen.

  Comments are closed.