Langdurige formaties

  0
  210

  Leestijd: 1 minuten.

  In Rotterdam, Den Haag en Den Helder heeft het heel wat voeten in aarde voordat er een nieuw college van B en W wordt gevormd. Om de formatie in goede banen te leiden werd in die plaatsen een beroep gedaan op oud-Kamerleden, die hun sporen in de landelijke politiek ruimschoots verdiend hebben. Dat is dus geen garantie dat er spijkers met koppen worden geslagen.

  Prof. Dr. Joop van den Berg van het Montesquieu Instituut wijst er in artikel op dat het verschijnsel van een informateur bij formaties in gemeenten tot 2002 niet bestond in Nederland. Dat veranderde door de komst van Pim Fortuyn. Op initiatief van burgemeester Yvo Opstelten werd toen hoogleraar Rinus van Schendelen aangewezen als informateur in Rotterdam. Zijn missie slaagde. Leefbaar Rotterdam vormde een college met CDA en VVD. De PvdA stond buitenspel in wat eens De Rode Burcht was.

  Sindsdien beginnen informateurs en formateurs een vertrouwd verschijnsel te worden in de lokale politiek. Volgens Van den Berg kan het vaak zinvol zijn om er een ervaren buitenstaander bij te halen. Zij kunnen oud zeer en sfeerbederf tussen de lokale politici aanpakken, voordat het daadwerkelijke onderhandelingswerk begint. Dat laatste kunnen de oud-Kamerleden dus aan de mensen in de gemeenten overlaten.